Bijdrager Stichting Witte Dorp Eindhoven
Jaar: 1952
Locatie 1.: Stratum |214 Tuindorp
Onderwerp.: Panorama - Luchtopnames |Stratum
Het Witte Dorp vanuit de lucht
Reacties
Naam: Redactie EiB
We hebben een betere foto van de Geldropseweg, waar Cafe de Voetbal lag, op foto 1593 geplaatst.
Naam: Wil van Hout
Is dat niet de Petrus Donderstraat, Hans. De pijl is de Wilakkerstraat. Onder in het midden is de Daf. Met plein. Links het kerkhof met de Schalmstraat.
===De foto is genemen van west/zuidwest naar oost en je kijkt inderdaad uit op de Petrus Dondersstraat. De weg daarboven, met de S-bocht, is de Geldropseweg. Frans===
Naam: Anne Troost
De straat die zo krom loopt is de Petrus Dondersstraat. Wat jij de pijl noent Hans moet de 2e Wilakkerstraat zijn en die gaat ongeveer na het Burchplein over in de 1ste Willakkerstraat.Het fabrieksgebouw aan de Burchstraat is de DAF.Links van de DAF het open veld is het kerkhof waarvan de ingang ligt aan de St Jorislaan. De straat die van links net onder het kerkhof doorloopt is de Schalmstraat en dan links onder in de hoek is het WILGENHOF in de Gasthuisstraat.
Naam: Vic van Lijf
Natuurlijk nog niet de Wilgenhof maar liefdesgesticht St. Joseph met de meisjes MAVO in de achtertuin, dus aan de Schalmstraat. En de Poeyersdwarsstraat begon voorbij de Burgh. Wat voor de boerderijen langs loopt was de Poeyersdwars-dwarsstraat, oftewel een pad zonder naam? Het Mariabeeld is een devotie van de fam. van Pelt. Een ervan (Theo?) zat samen met o.a. Frans Liebregts (touwslagerij) bij de voortrekkers waar ik ook bij was.
Naam: Hans van Melis
Da's niet zo geregeld da's zo gegroeid. De bejaardenhuizen in Eindhoven waren van Katholieke oorsprong, en dus dicht bij de kerk. En wat ligt er bij de kerk? Juist! een kerkhof. Die bejaarden kijken dus geregeld naar hun volgende adres, wij moeten daar voor van huis.
Naam: Paul van der Cingel
Kort na de oorlog werd de Petrus Dondersstraat verlengd, paralllel daaraan de St Leonardus straat. Je ziet het aan het kleurverschil. Het Witte Dorp ligt links daarvan, maar dat er in de toekomst nog verder gebouwd ging worden is goed de zien aan de hoekhuizen waartussen ruimten opengelaten waren. Behalve op de vijver van de Burgh werd er ook geschaatst op een vijver ongeveer waar later de St Janstraat werd gebouwd. Wat was het koud in die late jaren '40, lekker warme kleren waren niet te koop, je garderobe bestond grotendeels uit vermaakte vooroorlogse kledingstukken van je ouders. Jarenlang heb ik nog rondgelopen in de verknipte resten, en door onze naaister Suze genaaide pakjes van uit de mode geraakte pakken van mijn vader. En oma breide onderhemden van restjes wol van uitelkaar gehaalde wollen kledingstukken, die stiekelden verschrikkelijk en de armgaten waren te nauw waardoor je ze niet alleen moeilijk aan kon trekken, maar ' s avonds rode plekken rond je oksels had, goeie ouwe tijd.