EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

54188

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Muziek & Zang

Onderwerp 2.:

Zangers / Zangeressen

Onderwerp 3.:

John Lamers

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
John Lamers overleden

Beschrijving

Gisteren meldde het Eindhovens Dagblad dat op 19 maart John Lamers op 80-jarige leeftijd is overleden. Hiermee sneuvelde weer een bekende naam uit het muzikale verleden van de stad.
John Lamers wint in 1961 in de categorie vocalisten het Cabaret der Onbekenden in Carlton. Het Skyline Quartet wint bij instrumentale orkesten. In het publiek zaten ook twee producers, Addy Kleijngeld van de platenmaatschappij CNR en Johnny Hoes. Hoes koppelde de zanger en het orkest en ging platen met hen maken. De naam werd toen John Lamers with Cees & his Skyliners (zie o.a. foto's 37342, 37735 en 37761). Later kaapte Kleijngeld de band weg en kwam die onder contract bij CNR. Met een compositie van de bekende Eindhovense zanger en gitarist Oscar Remeeus van The Dynamites (zie foto's 8323 en 54109), Crazy love, behaalden John en de groep in 1961 een flinke hit.
Begin 1962 neemt Lamers een paar liedjes op in Berlijn, maar die in het Duits gezongen nummers werden in Nederland geen succes. Hij hield aan zijn verblijf in Duitsland wel een aantal optredens in TV-shows over en werd daar bij onze oosterburen redelijk bekend mee.
In die jaren wordt ook in Nederland de twistmuziek een rage en vraagt CNR aan John een plaatje te maken dat daarop inhaakt. Dat leidt tot de nummers "Twist vannacht" en "Liefdestwist", die weinig doen.
Midden jaren zestig wordt Lamers solozanger en maakt dan Nederlandstalige nummers. In januari 1966 levert dat zijn grootste hit op met "Ik bewonder jou" (zie foto 654). Dat lijkt in eerste instantie niks te worden, tot Radio Veronica wordt platgebeld met aanvragen voor het plaatje. Het stijgt dan in de herfst naar positie 13 in de Top-40. Later volgden een paar kleinere hits als "Costa Brava", "Roosmarie" en "Puur, pure natuur".
In 1968 start Lamers een eigen band, John Lamers Syndicate, die in 1969 wordt omgedoopt tot Digger's Goldmine. John Lamers verliet die groep en werd vervangen door gitaarvirtuoos Ed Verstappen (zie o.a. foto's 16794 en 53606), die vooral bekend werd in Meet Fashion.
In 1972 beschadigde John Lamers zijn stembanden toen hij met zijn strottenhoofd op het stuur van zijn fiets viel. Hij moest toen op medisch advies meteen stoppen met zingen, maar toch trad hij in de jaren zeventig nog wel eens op met Digger's Goldmine.
Op de foto speelt John op een dubbelnek-gitaar, een product van de Eindhovense fabrikant Egmond (zie ook o.a. foto's 7466 en 37761). (Red.)


Geplaatst op

24-03-2023

Reacties:

Datum: 25-03-2023
Naam: Jan Wijn  
img

John Lamers maakte mooie Nederlandstalige dansmuziek. Hij heeft in die tijd ook een protestlied gemaakt tegen de uitbreiding van Welschap met luchthaven Eindhoven, op de melodie van het Wilhelmus. 'Ben ik van Brabants bloed'. John was een groot talent met een prachtige stem, die helaas door een ongeval veel te vroeg moest stoppen.