EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

3091

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

614 Schouwbroek

Straat:

Strijpsestraat

Onderwerp 1.:

Gebouwen

Onderwerp 2.:

Buurthuizen / Parochiehuizen / Wijkcentra

Onderwerp 3.:

De Ark

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Onbekend. Wie helpt? (5)

Beschrijving

Hennie de Groot stuurde een reeks foto's waarbij hij elke omschrijving mist. Voorlopig plaatsen we zes foto's als "zoekplaatjes". Het is mogelijk dat deze uit Strijp komen, Hennie meende op een foto Pastoor Jansen van de St. Trudoparochie te herkennen. We zien op de foto's een feest in een gebouw met een toneel en een bar. De kinderen voerden (ook) een toneelstuk(je) op. Wie heeft informatie over de personen, het gebouw, het feest en de mensen die daar aanwezig waren.


Geplaatst op

20-02-2006

Reacties:

Datum: 07-04-2006
Naam: Ria Stöver- Toirkens.  
img

Deze foto's zijn inderdaad uit Strijp. Voor zover ik me kan herinneren zijn de foto's genomen in (wat toen heette) Buurthuis de Ark. Alles was nog 'n beetje provisorisch ingericht. Later werden er uitvoeringen gehouden van de school. Als kind was ik ook bij zo'n toneelvoorstelling betrokken. Er werden ook filmvoorstellingen gehouden als Rin-tin-tin en later Lassie. Nog later werden er hobby-clubjes gevormd. Maar de tijd wanneer dit alles was weet ik niet meer zo goed. Zelf kom ik ook uit Strijp, heb er heel lang gewoond tot Sept 1974. En toen verhuisd naar Veldhoven.


Datum: 07-04-2006
Naam: Willem de Vries  
img

Met andere woorden: misschien is dit de Ark, maar misschien ook niet.


Datum: 07-04-2006
Naam: Hennie de Groot  
img

Ja, zover was ik ook al. De Ark, Pastoor Jansen. Maar ik zit met zo'n 30 prentbriefkaartfoto's en ik vind het zonde om ze weg te gooien. Maar is er iemand die de andere personen kent. Ik als ook ouwe strijpenaar ken er geen een van. Wie verlost mij van die foto's?


Datum: 29-08-2006
Naam: Elly Bell=Derkx  
img

Hennie met de foto's kan ik je niet helpen. Mogelijk een priesterjubileum van past.Jansen met schoolkinderen. Mogelijk zijn ze na augustus 1965 genomen. In die maand zijn wij nl.verhuisd van Hastelweg 106 naar Kastanjelaan 57. Niet lang daarna is past. Jansen ernstig ziek geworden en overleden. Ik kan me voorstellen dat dit een bijeenkomst is geweest met schoolkinderen, omdat hij wegens ziekte moest stoppen. Misschien een idee om enkele foto's naar de rubriek vraag en aanbod van het Eindhovens Dagblad te sturen met een oproep wie er personen op deze foto's herkent. Het patronaat, zo herinner ik het me uit de lagere school leeftijd werd ook gebruikt om te verzamelen met de eerste communie. Van hieruit liepen de meisjes samen in de rij en de jongens in hun eigen rij naar de St.Trudokerk.


Datum: 22-08-2008
Naam: Harold de Wit  
img

Ja, dit is Pastor Jansen, in het patronaatsgebouw de Ark. Ria heeft geljk, ik heb daar ook voor het eerst lichtbeelden en films gezien, met Lassie denk ik...
Pastoor Jansen die wist dat ik een van de kinderen was op de St Jozefschool, waar hij godsdienstles kwam geven, die nooit een bidprentje in de St Trudokerk ging halen voordat ik naar school ging en ook nog weigerde met mijn oma op zondag naar de kerk te gaan. Toen ik een bijbeltje gewonnen had vanwege mijn kennis van de katechismus en hij die moest uitreiken, sprak hij plechtig tegen de klas: "kinderen weten jullie wie de beste kennis van de bijbel en de katechismus heeft?" hij antwoordde zelf  "dat is de duivel, want die doet het allemaal bewust in zijn voortdurende gevecht met GOD!"
Dat noemen ze tegenwoordig een hint: die kon ik in mijn zak steken, het was me toen volstrekt helder, van dit soort mensen in kerkelijke functies moest ik dus helemaal niets hebben. Hij deed wel aardig, maar was het niet, die oogopslag op de foto, die herken ik, Toon Hermans zou gezegd hebben; "een naargeestige man" tenminste zo heb ik dat toen ervaren, een kleingeestig zwartgerokt chagrijn.


Datum: 22-08-2008
Naam: Ria.Stöver-Toirkens  
img

Ja Harold. Deze pastoor was inderdaad 'n naargeestige man. Maar jou herken ik nu ook weer hoor. Weet je dat ik vroeger ook bij jouw oma Jansen nog weleens op bezoek ben geweest?


Datum: 23-08-2008
Naam: Harold de Wit  
img

Ja, natuurlijk Ria. Jouw opa Nelis was een vriend van mijn opa, beide waren glasblazers. Ik hoorde pas nog een verhaal dat ik nog niet kende. Jouw opa was in Engeland voor werk en schreef naar mijn opa, dat hij daar ook naar toe moest komen, want er kon voor goede glasblazers goed geld verdiend worden. Mijn oma heeft die brieven verscheurd en weggegooid, mijn opa wist dus helemaal van niks. Oma vond dat ze nu niet weer opnieuw wilde verhuizen. Ze hadden voor het werk al in Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk gewerkt en ze wilde nu eindelijk eens op een vaste plek blijven wonen. Je had een broer die erg goed was in turnen, van wie ik de voornaam vergeten ben en Wim. Ik ben ook wel eens ooit bij jullie geweest en natuurlijk met mijn opa bij jouw opa Nelis, die woonde toen op de plek die nu recht tegenover het stadhuis zou zijn. In een huis met een wit geschilderde gevel. Pastoor Jansen kwam de laatste jaren dat ze leefde vaak op bezoek bij mijn oma, die was "Roomsch" oma was een lief mens, maar ik dacht - is dat toch het duiveltje? -,  eerlijk gezegd dat hij vooral voor geld kwam.