Bijdrager Hans van Melis
Jaar: 1904
Locatie 1.: Stratum |235 Gijzenrooi
Onderwerp.: Plattegronden / Topografie |Stratum
Riel
Beschrijving | De grens van Stratum en Zes Gehuchten lag toen links op de kaart, met boven een diagonale lijn naar de Zwaaikom. Bovenin nog de steenfabriek de Vlijt (aan de Dafkant Wil!) van foto 628. De grens met Geldrop ligt nu vanuit de Zwaaikom recht naar beneden. Ieder drie gehuchten? |
---|---|
Geplaatst op | 04-01-2006 |
Email bijdrager |
Reacties
Naam: Rini Talens
Leuk dat er hoogtelijnen ingetekend staan. Je kunt nu goed zien dat Riel, Gijsenrooi, Papenvoort, Hulst en Hooggeldrop, zoals trouwens de meeste bewoning vroeger in Brabant, op verhogingen in het landschap gebouwd werden (horsten) met daaromheen het wat lagere akkerland en bij de beken het grasland voor het vee en het hooi. Op het zompige stukje boven de 'ee', van Gemeente Zesgehuchten ligt een nat stukje land, ingeklemd tussen de hoogtes van boven de 20 m, de startvoeding van de Lakerlope is dat. Bewoners langs de straten: Kanunnikesven en Bunderkensven klagen vaak over vocht in kruipruimtes en kelders! Tja... hoe komt dat nou hè? Mijn indruk is dat in 1988, bij het verhogen van de grond tbv. het bouwrijp maken niet goed genoeg met de afwatering rekening is gehouden. De sloot die dat nu moet doen, is wel leuk, maar niet diep genoeg. Nu begint er zelfs riet ed. op te groeien, maar... dat stukje land liep ook vroeger regelmatig onder. Op een keer was het daarna ook goed gaan vriezen voordat het water weggelopen was, waarna het ijs het profiel van het land had aangenomen (de slootjes enz.). Wij hebben daar toen 'heuveltje schaatsen' geleerd, een combinatie van schaatsen en skiën, erg lastig, vaak gevallen, veel gelachen. Boven de 'Zes' van 'Zes Gehuchten' ligt 'de Grote Zegge', een moeras dat door de beekloop wordt afgewaterd op de Kleine Dommel, zodat Riel op een waterscheiding ligt. Putten is wel een gehucht, maar bestond nog niet toen de Gemeente Zesgehuchten (en Leende!) zich afscheidde van Heeze, anders was het Zevengehuchten geworden. Langs de Puttense Dreef had Philips de BZB, de 'Bedrijfs Zelf Bescherming' en die hadden daar een uitgekleed jachtvliegtuig staan om op te oefenen, een 'Hawker Hunter'. Je kon zo vanachter door de straalmotor kruipend in de cockpitkoepel uitkomen. In mijn fantasie al heel wat luchtgevechten gewonnen daar. De BZB is verhuist naar de BB bij 'De Engelse Tuin'.
Naam: Wil van Hout
In het gebied Rielse, tussen de Geldropseweg en het Eindhovens Kanaal werd kort na de bevrijding een herstelwerkplaats opgezet waar tanks, die aan het front buiten gevecht gesteld waren, weer gevechtsklaar gemaakt werden. Deze nu werden aangevoerd met munitie nog aan boord. Die granaten werden gemakshalve maar links en rechts opgestapeld. De olie liep overal maar over de grond en het was een rotzooi op dat terrein. De meeste moesten van nieuw loopschakels worden voorzien, wat enorm zwaar werk was. Ik heb er wel eens rond gekeken en geloof niet dat er later schonegrond verklaring afgegeven is. Nu ik zie dat er ook nog waterpoelen waren heb ik mijn bedenkingen. Maar ja de volgende generatie vindt de rommel van de laatste wereldoorlog wel een keer.
Naam: Wil van Hout
Rini als je daar in de buurt woont ga je toch golfen op de nieuw aan te leggen baan. Er is nu nog plaats. Maar zonder gekheid, ik zie wel poelen, maar daar stroomt toch ook een riviertje, ergens? Want met de vorige baan aanleg hebben we nog staan te dubben tussen Riel of de naam van het riviertje. Het stroomde volgens mij naar de andere kant van het kanaal.
Naam: Rini Talens
Volgens mij heb je het dan over het riviertje de Lakerlope. De sloot die nu het zompige gebied moet afwateren volgt ongeveer de oude bovenloop van de Lakerlope en stroomt nu uit in twee kunstmatig aangebrachte vennetjes en daarna de riolering in. Op zich best leuk gedaan hoor, maar het water dat in de sloot stroomt moet wel eerst opgepompt worden uit die zompigheid, omdat die sloot te hoog is komen te liggen.
De oude Lakerlope liep dan langs Putten af, door het bos, doorsneed zeer schuin de huidige Jan van Eijckgracht, onder de Geldropseweg door en langs 't gehucht Poeijers. Toen Het Eindhovens kanaal werd aangelegd liep het langs het kanaal af en bij het havenhoofd de Dommel in. Voorheen liep het echter gewoon verder, door de Lakerstraat heen en bij Huize De Laak in de Dommel. Ik heb me laten vertellen, dat men later wat water uit het Eindhovens Kanaal in de benedenloop liet stromen t.b.v. de grachten bij Huize Elsheim van de fabrikant J. Brüning, het latere Diaconessen Ziekenhuis, en de grachten bij Huize De Laak van Anton Philips. Nou dat was niet zo gek gedaan, want De Lakerloop was ook een open riool, dus wat doorstroming kun dan je goed hebben.
Naam: Femy F.G. Denker
Dat de straaljager er stond kan ik me wel herinneren. Ik woonde aan de Neushoornstraat 54. Ik heb er tot 1963 gewoond. daarna verhuisde mijn ouders naar de Chopinlaan in Genderdal.
Wie weet waar de naam Tivoli vandaan komt? Daar zie ik nog niets van op deze kaart staan.
Ik woon nu in Almelo.
Naam: Anne Troost
Kijk maar eens bij foto 900 daar staat waar Tivoli vandaan komt.
Naam: Hans van Melis
Zoek op de grote foto de grenspaal (GP) aan de Heezerweg ik weet niet of het de paal van foto 16123 is.
Citaat uit het boekje van Herman de Groot:
"Aan het einde van dit prachtige pad kwamen we dan aan de Heezerweg, terwijl we onderweg volop genoten hadden van de prachtige dennenbossen. We kwamen dan bij de Rielse paal uit, die van hardsteen was en waarin gebeiteld stond: “Riel”. Het was een soort grenspaal: links behoorde de grond aan Geldrop en rechts aan de gemeente Aalst. Als we dan op dit punt rechts aanhielden, kwamen we al gauw, terecht bij de bekende “Hut van Mie Peels”."
Naam: Marten Hogeweg
De paal op foto 16123 is een zogenaamde 'Baroniepaal'. Deze palen staan en stonden op de grens van de 'Baronie van Hees en Leen' en o.a. de Baronie van Cranendonck, Stratum en Aalst. 2 van deze 3 palen van Stratum staan nu bij het kasteel van Geldrop en de derde staat aan de 'Beemden' in Heeze.
Bij het kasteel in Geldrop staat nog een paal pal tegen de muur aan en dat is hoogst waarschijnlijk de Aalstpaal die oorspronkelijk vlak bij de Hut van Mie Pils stond.
Ik denk dat het citaat uit het boekje van Herman de Groot niet helemaal klopt. Ze zijn de Leenderweg afgewandeld en in de steen stond aan de ene kant Aalst en aan de andere kant Baronie van Hees en Leen.
Ik zal een foto van paal zoals die nu in Geldrop staat opsturen.