EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

42162

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

240 Riel

Straat:

Riel

Onderwerp 1.:

Panorama - Luchtopnames

Onderwerp 2.:

Stratum

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Riel

Beschrijving

Riel is een eeuwenoud gehucht, vermoedelijk ontstaan in de 12e of 13e eeuw. Gebouwen uit die tijd zijn er echter niet meer.
Riel is oorspronkelijk één van de zes gehuchten die de gemeente Zesgehuchten vormden, samen met Hoog Geldrop, Hulst, Hout, Gijzenrooi en Genoenhuis Eeuwenlang vormde Zesgehuchten met Heeze en Leende een heerlijkheid, tot Zesgehuchten in 1921 werd geannexeerd door Geldrop. Op 1 april 1972 kwam Riel samen met het gehucht Gijzenrooi en de buurt Tivoli bij Eindhoven.
Riel bestaat voornamelijk uit typisch Brabantse langgevelboerderijen rondom een brink (driehoekig plein) en een rijtje woningen langs de Rielsedijk. Het is een beschermd dorpsgezicht.
Riel had bijna 200 jaar lang een eigen kapel, gewijd aan St. Antonius-Abt. Deze kapel had maar liefst drie altaren! In 1648, het jaar dat de Tachtigjarige Oorlog eindigde, werd de kapel, na de zoveelste verwoesting, gesloten. Op 13 september 2008 werd een nieuw kapelletje geopend, ditmaal veel kleiner en gewijd aan de Heilige Maagd Maria. (Red.)


Geplaatst op

21-12-2023
Geen reacties gevonden bij deze foto