Bijdrager Regionaal Historisch Centrum Eindhoven - RHCe
Jaar: 1909
Locatie 1.: Stratum |231 Poeijers
Onderwerp.: Bedrijven / Industrie |Steenfabrieken |De Vlijt / Glaudemans & van Gestel
Onderwerp 2: Gedrukte en Geschreven Media |Briefhoofden / Facturen / Rekeningen |Steenfabrieken
Machinale steenfabriek De Vlijt.
Reacties
Naam: Willie van Hout
Deze foto geeft (ongeveer) een beeld van de omstandigheden in 1909. Zo heeft de tekenaar de torens van de St.Catherinakerk in beeld gebracht op de achtergrond en aan de voorgrond het Kanaal.
Volgens mijn bescheiden mening, echter, was de plaats van de steenfabriek aan de D.A.F.kant.Ik kan mij nog herinneren dat de Fam.Joosten en de Fam.v.d.Laar die daar woonden iets met de steenfabriek te maken hadden. Ik zoek het op en bericht hierover.
Naam: Redactie
Zie ook foto 189 Met meer details m.b.t. onder meer deze steenfabriek. Enkele opmerkingen werden naar die afbeelding verplaatst.
Naam: Jan Van Der Meulen
Deze steenfabriek Glaudemans en van Gestel stond tussen de Geldropseweg en het Eindhovens kanaal. Wat nog van de fabriek over is, is de oude boom aan de Geldropseweg ongeveer voor het kantoor van de fabriek. De oude heer Glaudemans of zijn erfgenamen verkochten het grote complex aan de HH van der Meeren (Chris en Jan?). Na de oorlog trachtte Chris van der Meeren de fabriek nieuw leven in te blazen, zoals ik hoorde slaagde hij hier niet in. Ik kwam dikwijls bij de steenfabriek, waarvan een gedeelte van de gebouwen door van der Meeren uiteindelijk verhuurd werd aan Pierre van Bree, die een groothandel had in textielafval enz, en grote partijen in- en verkocht in binnen en buitenland. Zo bracht de investering toch iets op. Later werden de personeelshuizen van de fabriek, die aan de kanaalzijde stonden en jaren onbewoond waren verhuurd aan de HH Harry van Kempen en Henny Nijhuis, beiden goede bekenden van de vd.Meerens. Die hier startten met het maken van plastic (kunststof) doppen enz voor de Brabantia fabriek van Elderen in Aalst thans Valkenswaard. Harry van Kempen maakte de machientjes enz.enz. en langzaam maar zeker ontwikkelde alles van het prilste primitieve begin, tot een gestage vooruitgang, een verhuizing naar Geldrop en een steeds snellere expansie tot fabrieken en verkoopkantoren in Engeland en Spanje. Harry van Kempen was voorheen al zeer actief geweest o.a. in het taxibedrijf met Citroën Citax in de Jan v Lieshoutstraat en later
met Sport en Spel in de Rechtestraat, waar zijn uitstekend lopende zaak door het bombardement van 19 September 1944 verloren ging. Het enorme terrein van Glaudemans en van Gestel is door de van der Meerens verkocht aan de van Doorens, voor de expansie der DAF FABRIEKEN. Dit laatste zal een mooie deal zijn geweest voor de betrokkenen.
Naam: Jan Van Der Meulen
Helaas verzuimde ik te memoreren dat de producten van de fabriek, toen deze niet meer alleen voor van Elderen Brabantia werkte, alras onder de merknaam Tijger plastics in de markt kwamen, wat weer later, toen exportkanalen werden aangeboord, verdween de j en werd de naam Tiger Plastics, all over the world.