Bijdrager Vic van Lijf
Jaar: 1961
Locatie 1.:Stratum |215 Joriskwartier |Stratumsedijk
Locatie 2.: Stratum |215 Joriskwartier |Heezerweg
Onderwerp.: Horeca |Cafés |Stratum, Waterreus
Cafe Waterreus
Beschrijving | Cafe Waterreus, op de hoek van Stratumse dijk met de Heezerweg. Links van het meest linkse huis lag de steenhouwerij Kluijtmans, tot aan de Joriskerk. Daar werden met kabels grote blokken steen doorgesneden. |
---|---|
Geplaatst op | 30-12-2005 |
Reacties
Naam: Vic van Lijf
Whow, die foto is mooi opgeknapt! Ik ben nog steeds naar de originele negatieven aan 't zoeken. Ik zie nu ook dat stinkende urinoir, waar we 4 keer per dag, op weg naar school langs kwamen, tussen cafe Waterreus en het huis met de puntgevel op de Stratumse Dijk. Dat zou ik Ferry Ector moeten vragen, mijn PL bij de verkenners, die woonde daar ergens.
Naam: Fanny Bovers
Langs Waterreus zat een sigarenzaak aan de linkerkant en rechts schriften en schrijfgerij, wij noemde dit de kattebak omdat we hier de katachismus kochten, voor een kwartje een bruinboekje waarin de leerstellingen van het katholieke geloof in stond. Je moest dit uit je hoofd kennen voor het vormsel. De man deed de sigaren en zijn vrouw de schriften e.d. Hij was nogal nors zij was wat vriendelijker.
Naam: Kees van de Looy
In de waterreus heb ik nog pijlen gedragen. Er werd achter het cafe met de handboog geschoten en wij moesten dan de pijlen uit de roos trekken en naar de schutters terug brengen. Als er tussendoor flink gedronken werd hadden we de meeste kans op wat fooigeld. Een keer liep een beschonken man voor de roos langs en kreeg een pijl in de zijkant van zijn hoofd, hij trok de pijl er laconiek uit en depte de wond met zijn glaasje jonge jenever. Dat vonden we erg stoer!
Naam: Gijs Dijsselbloem
Ik kwam in de tijd dat deze foto gemaakt is altijd over dit kruispunt, onderweg naar de ULO in de Le Sage ten Broeklaan. Voordat cafe Waterreus werd afgebroken is het nog een tijdje opslagplaats geweest van het Eindhovens vacantiecommitee. Toen het afgebroken werd hebben wij met de verkenners van de Christoffelgroep geholpen die spullen op te ruimen.
Naam: Jan Kneepkens
Een eindje verder op de Stratumsedijk zat nog slagerij Broekman die z'n eigen hammen rookte. Mijn vader ging daar altijd in de rookkast er een uitzoeken. Ook zat daar nog Penson met z'n hengelsport en andere spullen. Verder weg bij de splitsing Aalsterweg/Leenderweg zat nog een bromfietszaak en daarnaast zat de Boerenleenbank. Het schoolhoofd van de lagere school aan de Tuinstraat(?) heeft destijds aan de Le Sage ten Broecklaan een kantoortje van de Boerenleenbank aan huis gehad want ik moest vroeger altijd met mijn boekje met spaarzegels naar hem toe. In de huizen rechts op de Heezerweg in de bocht woonden vroeger de families van de Ven en Clermonts. Vic van Lijf had het over Ferry Ector. Woonde deze familie niet in de Rosemarijnstraat met een houthandel? De steenhouwerij van Kluijtmans kan ik nog herinneren. Ik heb daar wel eens met stenen staan de gooien en had toen een grafsteen beschadigd en dat was toen meteen dokken.
Naam: Fransje Raap de Wit
Mijn vader Mart de Wit is 25 jaar voorzitter geweest van de biljartclub in Waterreus. Tegenover Waterreus naast de slijterij hadden mijn oom en tante (Cis en Toon Janssen) een dames- en herenkapsalon met meteen bij de ingang een klein sigaren- en sigarettenwinkeltje. Ik kan mij nog goed herinneren dat achter in de tuin een varken stond op de plaats waar nu de schouwburg is. Heeft iemand van deze plaats nog foto's. Het was rond 1950.
Naam: P. Hertogs
In het eerste huis rechts op de Heezerweg op no 2 woonde de familie Driehuis. Hij was melkboer bij Sint Jozef en stond in het weekend dikwijls met zijn ijscokar op de hoek van de Le Sage Ten Broeklaan. Op no 4 woonde de familie
Spaninks, de man was thuiskleermaker. Daarnaast op no 6 Woonden Bart en Kee en een kostganger. Tegenover hen woonde dus de Familie Kluitmans en daarnaast Betje de Pauw(niet op de foto). Dit is de situatie in 1955, later heeft op no 4
inderdaad de Familie van de Ven gewoond (jongste dochter van Spaninks)
Naam: Sienie van de Hurk van Dommelen
Meen dat Betje de Pauw (naast Kluijtmans) samenwoonde met een of twee broers, die een schildersbedrijf hadden, dan kreeg je inderdaad een lange beukenhaag en dan weer kleine woningen. Van welk jaar is deze foto, want vroeger stond er midden op het kruispunt een verkeersagent met een STOPbord.
Naam: Lieke Slegers
In de jaren 60 hadden wij een feest bij een student, die een kamer huurde bij de Waterreus. Langs de muren had hij een provisorische bank gemaakt. Met een vriend van ons, een journalist van het ED, had hij hele discussie's over het ED en hoe slecht dat deze krant wel was. Aan het einde van het feest vielen enkele doeken van de bank en wat bleek; de hele "bank" bestond uit jaargangen van het ED.