Bijdrager Hans van Melis
Jaar: 1937
Locatie 1.:Tongelre |326 Karpen |Insulindelaan
Onderwerp.: Plattegronden / Topografie |Tongelre
Reacties
Naam: Wil van Hout
Toen de Antoniuskerk gesloopt werd, had een kunstenaar van de afbraakstenen een z.g. stapeling gemaakt. Dit was een nogal groot uitziende ruïne geworden en men kreeg de indruk dat het de resten waren van een oud kasteel, waar je ook door en over kon lopen. De moeite waard er een kijkje te nemen. Een waar kunstwerk! Een paar jaar later heeft een of andere aannemer het geheel als puin laten verwijderen. Een catastrofe die niet meer teruggedraaid kon worden. Dit komt nog al eens voor met moderne kunst. Jammer. Kunstwerk stond ongeveer midden op het kaartje, net links van de viersprong, aan de onderkant.
Naam: Peter Vermeulen
Een heel fraaie foto van de dubbele overweg is gemaakt door Martien Coppens. Zie daarvoor Het lonkende licht foto 96
Naam: Manjo van Boxtel
De dubbele overweg.... de grote ramp of de grote zegen voor veel scholieren van het Lorentz Lyceum en de Rommert Casimir Havo in de Celebeslaan. Toen ik daar net op school zat (begin jaren 70) was de overweg altijd een goed excuus als je te laat was. Hij kon soms wel 10 minuten of langer dicht blijven. Helaas kon ik die smoes niet gebruiken, want ik woonde op 't Hofke. Ergens rond 1972 of zo zal de tunnel onder het spoor aangelegd zijn. Weg smoes.
Naam: Paul van der Cingel
De Karpendonkse Plas is ontstaan door afgraving van zand ten behoeve van het hoogspoor, maar dat was na de oorlog. Linksboven zien we de brug over de Dommel aan het eind van de Brugstraat. Op de tekening ontbreken de zwarte paden die van daar in verschillende richtingen liepen. Vanuit Woensel naar de IJzeren Man, brug over, rechtsaf zwarte pad richting spooremplacement, langs voetbalveld De Spechten en dan richting overweg, dan weer links, langs slachthuis (staat wel op de tekening) en dan door naar de IJzeren Man. Zowat vanaf het station was die hele strook tot aan de overweg Insulindelaan vrijwel onbebouwd en dus ideaal bouwterrein voor de TH. Vlak bij het centrum en station zo'n groot terrein waar zo weinig gesloopt hoefde te worden.
Naam: Paul van der Cingel
Marjo, toen ik op het Lorentz zat (eerste helft jaren '50) bestond de nieuwbouw aan de Celebeslaan alleen nog op papier. Maar aan de Parklaan hadden veel leerlingen ook een smoes bij te laat komen; leerlingen uit Stratum moesten over de brug over het kanaal op de Tongelresestraat en die stond natuurlijk open als je te laat kwam.