Stratumseind tussen de bruggen
Beschrijving | Helemaal links (nummer 66) staat de woning van gemeentearchivaris M. van der Waerden. Daarnaast (nummer 64) N. Voorhoeve. Op het gevelbord lezen we: Alle soorten boeken/Vulpennen houders/Boek- en Kunsthandel/N. Voorhoeve/... |
---|---|
Geplaatst op | 19-06-2007 |
Reacties
Naam: Jan van der Meulen
Recht vooruit achter de brug: Rolf van den Baumen (tandarts), buurman Keunen-Hafkenscheid leerlooier, brug over de Stadsgracht, Lamers groentenzaak, later Sanders groenten, Van Breukelen vis, V.d. Heuvel kruidenier, Pom Lai, ..bakker Paulussen, fotozaak Hendriks, ...herenhoeden Michel, leerlooier Vosters van Nunen en helemaal vooraan de brug over de Dommel.
Naam: Annemieke Taphorn
Een van de gebroeders Van de Wal, van de kaaswinkel aan de Kleine Berg, heeft daar lang gewerkt. Ik dacht eigenlijk dat hij de baas was. Mogelijk is hij dat ook een periode geweest. Is het pand van Voorhoeve het pand dat nu naast de Dommel staat? Hoe was de naam van het restaurant waar Cees le Mair een wandschildering had? Dat was wel in het Voorhoeve-pand.
Naam: Thérèse Sauter-Roijers
Ik herinner me ook een boekhandel Voorhoeve op de Floralaan West. Dat moet in de vijftiger jaren zijn geweest. Is er iemand die hier meer van weet?
<<< waarschijnlijk een dochter van N. Voorhoeve (Peter) >>>
Naam: Ad Pluijm
Het was niet groenteboer Lamers (later Sanders). Vanaf deze zijde gezien zat wil Lamers' zaak aan de linkerzijde en Sanders aan de rechterzijde. Ik heb bij beide groenten bezorgd in de eind 60 begin 70 er jaren. Die nam ik allebei tegelijk mee. Willie Lamers is later verhuisd naar de Grote Berg en de firma Sanders heeft de zaak hier beëindigd of werd gesaneerd.
Naam: Hans van Melis
In 1837 was hier op de plaats van de twee woningen rechts nog een open plek. Links daarvan worden in een advertentie van 23-11-1837 twee woningen als volgt aangeboden: "gelegen op de vrolijkste en meest bezochte plaats der stad Eindhoven tegenover het Molenwater, hebbende vanvoren de straatweg van 's Bosch op Luik en aan eene zijde en van achter de Rivier de Dommel". Deze hele hoek en de daarachter gelegen fabriek is eigendom van de zesendertigjarige hoedenfabrikant Franciscus Jacobus Zeegers. Anderhalve eeuw later werd deze hoek ook druk bezocht.
Naam: Ad Pluijm
Is ook mogelijk Truus, toen ik bij jullie kwam en bij Theo dan in dit geval was eind jaren 60, dus een naamsverwisseling is dan best mogelijk. Door deze tegenstellingen komt mijn geheugen ook weer op gang. Hij ging niet naar de Grote Berg, ook weer een foutje, daar zat van Bakel, misschien dat hij Willie heette.
Naam: Truus van Rooij-Sanders
Ad, Willie Lamers zat op Tongelresestraat 154 met zijn winkel. Ik kan me voorstellen als je op zo veel adressen komt en dan sommige ook nog met dezelfde achternaam dat je weleens namen verwisselt. Zo vullen we elkaar toch mooi aan, de een weet dit de ander dat en zo krijg je toch een compleet geheel, en wij komen onze tijd op een leuke manier door.
Naam: Paul van der Cingel
Dings Slaats en V.d. Rijt in de Vrijstraat waren zowat de enige winkels die de wat luxere levensmiddelen verkochten. De "gewone" kruideniers verkochten zo'n beetje allemaal dezelfde "merk"artikelen. Simon de Wit, Albert Heijn verkochten wel spullen onder eigen naam. Ik ging graag voor mijn moeder bij De Gruyter op de hoek van de Hoogstraat wat halen, ik vond die kleurige tegeltableaus die in hun winkels boven de vakken met levensmiddelen te zien waren prachtig. De Gruyter in de Martkstraat was wel de mooiste omdat de ook de gevel in dezelfde stijl was opgetrokken, Doodzonde dat er vrijwel niets meer van over is: nu zouden ze ongetwijfeld monumentenstatus krijgen.