Bijdrager Regionaal Historisch Centrum Eindhoven - RHCe
Jaar: 1980
Locatie 1.:Tongelre |321 Doornakkers-West |Jan Tooropstraat
Niet de Paul Krugerlaan.
Reacties
Naam: Wil van Hout
Op nr. 6 is nu de Kerk van Christus gehuisvest. Dat is waar de bestelauto staat. Een paar huizen verder was het sigarenmagazijn van Theo Walenberg. Tijdens zijn diensttijd (1940) had hij een hand verloren. De muziekzaak van Rovers is later verplaatst naar de Generaal Bothastraat (fusie?).
Naam: Henk Meelen
De Smederij en Fietsenwinkel was van Verberne. Rovers Textielwinkel heeft daar ook gezeten (daarna Conijn). Iets verder zat een slagerij en banketbakker van de Ven en een zuivelhuis en niet te vergeten de friteszaak van de Kuit. Links op de foto (heerlijke frites en zelf gemaakte nasiballen). Die huisjes zijn gesloopt. Ook zat daar een oudpapierhandel van v.Rooy.
Die andere winkels zaten in de Jan v.Riebeecklaan. En Bakker Klumpkens zat op de hoek Poeyersestraat Paul Krugerlaan.
Naam: Marijke de Groot-Thijssen
Dit was nadat Mat de Kuit (frietzaak) en zijn broer ernaast, de groentewinkel met Oud-papier handel achterom, al weg waren want er staan al nieuwe huizen. De grote vensters rechts waren vroeger van de manifacturenwinkel van Rovers waarover ik ergens schreef dacht ik dat ik nog weet dat je daar voor 5 cent een ladder in je nylonkous kon laten ophalen, wat een van de dochters van Rovers deed achter in de zaak. Later is hier Conijn muziek gevestigd (geweest?).
Naam: Marijke de Groot-Thijssen
Van die zoon (als ze die al hadden) kan ik mij niets herinneren. Wel twee dochters Margriet en Netty. Netty zat ergens in de zestiger jaren op de banketbakkersschool in Amsterdam. Als moederziel alleen meisje op een hele school met jongens. Toen de hele school op schoolreis ging richting Schiphol o.a. mocht zij een vriendin meenemen. Ik was die vriendin die mee mocht, Dus twee meisjes op schoolreis met een hele school jongens, twee kippen in het hanenhok, nou dat hebben we geweten.
Naam: Wil van Hout
In het cafe woonde Harrie van de Ven. Zijn vrouw kwam uit een kastelijnsfamilie (Nuenen park). Harrie heeft vroeger in het eerste van Nuenen gespeeld en niet onaardig. Daar heeft hij ook zijn vrouw leren kennen. Daarvoor woonde er ook een familie van de Ven in het cafe op de hoek van de Achterstraat. Ze hadden 2 dochters. Een er van heette Sjan. Die zou nu zo'n 70 jaar moeten zijn.
Langs het cafe zat een Kapper Cremers. Een van de dochters is als de ledersnijdster veel in het nieuws geweest. .....
Naam: Rudy Vogels
Ja, de Jan Tooropstraat. Ik ben Jan Rovers van de textielwinkel nog niet vergeten, hij scheurde door half Tongelre in de Mercedes van pa Rovers, zonder rijbewijs. Van Rooy, die oud papier en ijzer handelaar had ook van die groote handkarren. Die leende ik bij hem in de schoolvakantie en haalde oudpapier op bij o.a Jan de Wit en de rest van de boven al vernoemde namen.
En ja de frikandellen van de Kuit waren de beste van heel Eindhoven, als ik er aan denk mis ik ze al.
Naam: Nico van Valen
Mart de Kuit had voordat hij de friettent had een groentenzaak, dwz hij ventte groenten. Afrekenen ging bij hem altijd in stuivers wat wel eens lastig was. De zakken friet van hem kon je bijna niet op. Goei moat dus.
Bij mijn weten heette de jan Tooropstraat tot ergens in de vijftiger-jaren: de Achterstraat.
<<< klopt Paul, kijk maar op foto 11715 Poeijersstraat.
Naam: L.G.M. Walenberg
Deze straat is inderdaad de Jan Tooropstraat. Ik (Laurentius Walenberg) ben daar op 10 april 1953 geboren. Mijn vader was Theo Walenberg en mijn moeder Nelly van der Heijden. Mijn vader had daar eerst een sigarenwinkel annex bibliotheek en was gevestigd verder in de straat bij smid Verberne (tevens Haarden). Wij woonden op nr 14. Naast ons woonde de familie Klinkers en later van der Koelen met een snoepgroothandel. Op nr 16 woonde Orbon de slager die later is overgenomen door slager .....die daarna op de Tongersestraat (oud Tongere over de overweg) een zaak heeft geopend. Wij woonden tegenover de Kuijt die waren er 2, in 3 kleinere lage huizen die inmiddels verdwenen zijn. Er was een kleine kruidenier annex groentezaak en daarnaast de frietboer met inderdaad grote porties friet voor een kwartje. Aan onze kant zat ook van de Heijden de melkman en Klumpkes de bakker. Aan de andere kant kapper van den Berk die naderhand de staatsloterij heeft gewonnen en een oud papier en oud ijzerhandelaar waar wij als kind ons oud papier en ijzer afleverden.
Naam: Paul van Erp
In die straat zat naast Orbon ook nog een bakker. Ook zat er een zaak van Rovers, een beetje terug richting Poeiersstraat, waar men knopen, garen etc. verkocht. In mijn herinnering zat ook ergens een zuivelhandel, of kwam die na de bakker of de slager in een van die panden? Overigens sprak iedereen in deze buurt over de Poeiersestraat ipv de Poeiersstraat.
Naam: Wilma van de Gevel
Ja, achteraan rechts, dat was zeker sinds 1963 slagerij Joosten. Ik ben geboren op het Rembrandtplein in 1962. Het was toen onze "huisslagerij". Mam nam mij mee in de kinderwagen om daar haar vlees te halen, waaronder zoutarm rookvlees en de heerlijke huisgemaakte smeerleverworst. Ik kreeg daar als 1,5 jarige spruit dan van de slager een schijfje, wat ik dan in mijn knuisje samenkneep. Als ik nu aan leverworst denk, proef ik deze leverworst. Niets verdwijnt als je de herinnering bewaart.