Fotonr.: 28150
Bijdrager Jan Wijn
Jaar: 1951
Locatie 1.:Tongelre |321 Doornakkers-West |Poeijersstraat
Locatie 2.: Tongelre |321 Doornakkers-West |Paul Krugerlaan
Onderwerp.: Parken / Speeltuinen |Speeltuinen |St Joseph

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Opening speeltuin St Joseph (1)

Beschrijving Dag van de opening van de nieuwe speeltuin St Joseph. In optocht gaat de stoet naar de St Josephlaan met Harmonie "De Eendracht".

Komende vanaf de Poeijersstraat slaan we rechtsaf bij het kruidenierswinkeltje van Bets Sanders de Paul Krugerlaan in.

Rechts is de Achterstraat, de latere Jan Tooropstraat.

Voor nog 7 foto's op dit punt klik hier.



<<< Enige tijd geleden vond men in een oude schoenendoos op de zolder van "Het Gebouwke" van de speeltuin bijna 40 foto's van deze opening. We hebben gemeend al deze bijzondere foto's te moeten tonen en doen dat in 7 delen (red.) >>>
Geplaatst op 06-05-2011

Reacties

Datum: 06-05-2011
Naam: Piet Habich img

Volgens de site van de speeltuin is de vereniging opgericht in 1945. Heeft het dan 6 jaar geduurd, voor de speeltuin geopend kon worden? Wie weet hier meer van? Nog wat: het gebouwtje ziet er heel anders uit dan nu. Het is zo te zien nog geheel van hout. Wanneer is het huidige gebouwtje (waar ik en mijn zoon net als vele anderen onze bruiloft hebben gevierd) daar gerealiseerd?


Datum: 06-05-2011
Naam: Jan Wijn img

De speeltuin is inderdaad in 1945 opgericht maar was toen in de buurt van het marktplein van Tongelre. In 1951 ging de speeltuin op de huidige plaats in de Sint Josephlaan open.


Datum: 27-06-2011
Naam: L. Brekelmans img

De speeltuin zou eerst komen waar nu de houten woningen staan, maar is later naar de St. Josephlaan verplaatst. Bij de" kiepkar", dat was een afgraving ten behoeve van de aanleg van wegen..Zo was dit ook het geval bij de Karpendonkse Plas, wat nu een grote plas is, die is gegraven voor de aanleg van het hoogspoor. Er was al eerder sprake van een speeltuin in de St. Josephlaan, maar er was er nog eentje, meer bij de Kempensebaan, die er eerder was. Mijn vader heeft nog met een schop gewerkt voor de speeltuin in de St. Josephlaan, dat was meen ik in '47-'49. En in '49-'50 ging deze speeltuin open.


Datum: 27-06-2011
Naam: Ben Brekelmans img

Leo, waar jij "meer bij de Kempensebaan" zegt, bedoel je vermoedelijk de speeltuin aan de Albert Cuypstraat. Op mijn tochten vanuit Woensel naar de Transvaalweg stopte lijn B daar altijd. Zoals Jan Wijn het hierboven aangeeft, was de allereerste speeltuin vlakbij de eerste overweg. Maar de allermooiste was en is nog steeds "de onze" aan de St. Josephlaan. En bij foto 7325 kun je zien en lezen dat ie de aller-mooiste glijbaan ter wereld had!


Datum: 03-07-2011
Naam: L.Brekelmans img

Hallo Ben,of de Albert Cuypstraat vlak bij de Kempensebaan was weet zo niet. Maar jij weet wel wat ik bedoel met die speeltuin. Er is nooit een speeltuin bij de eerste overweg geweest, wel een rolschaatsbaan, die wel. Die heb nog ooit gefilmd, waar nu de Berenkuil is,dat weet ik nog goed.


Datum: 03-07-2011
Naam: Ben Brekelmans img

Sorry Leo, dat ik je met "eerste overweg" op het verkeerde been zette. Ik bedoel de overweg bij de kruising Tongelresestraat-Kalverstraat/Gen. Bothastraat. Volgens Jantje Wijn, groot Tongelre-kenner, was de eerste speeltuin nabij het marktplein. Dat zou m.i. dus tegenover garage Coolen zijn geweest. Jij hebt dus gefilmd in de omgeving van de overweg op foto 15317 . Die rolschaatsbaan herinner ik me ook nog wel.


Datum: 12-07-2011
Naam: Gerard de Beurs img

Heren, al jullie genoemde plaatsen zijn zichtbaar op foto: 28686 Kempensebaan, Albert Cuypstraat, rolschaatsbaan bij café Stekelenburg, speeltuin St Joseph. Als ik het zo op foto 28686 beoordeel was speeltuin St Joseph toch een van de eerste speeltuinen?