De Iepenlaan gezien richting Frederiklaan
Beschrijving | De Strijpse Iepenlaan in 1980, dat is het enige wat we weten. Ongeveer ter hoogte van het gebouw links staat nu het Buurthuis 't Bellefort. Heeft hier een school of iets dergelijks gestaan ? Iets verderop in de straat rechts is een torentje te zien. Hier staat nog een oud kerkje dat niet meer in gebruik is. Ik neem aan dat het torentje tot deze kerk heeft behoort. Wie weet iets over dit kerkje, alle informatie is welkom. === zie voor dit kerkje o.a. foto 918. (Red.) === |
---|---|
Geplaatst op | 24-07-2005 |
Reacties
Naam: John van Iersel
Daar heeft inderdaad een Lagere School gestaan. Het kerktorentje rechts stond op een Protestants kerkje. Voor de jeugd werden daar eenmaal per week 's-avonds Bijbelse dia's (toen noemden ze dat lichtbeelden) vertoond. Die avonden werden druk bezocht en niet vanwege de lichtbeelden alleen.
Naam: Bert van Engeland
Het was een lagere school van de Christelijke Nationale Schoolvereniging. Ik heb er zelf mijn lagere schooltijd doorgebracht. Op hetzelfde adres zat ook de 2e Christelijke ULO school. Het afscheid van de school vierden we in het "kerkje" tegenover de school waar we traditioneel een bijbeltje kregen. Achter het kerkje was een straatje waar een snoepwinkeltje was. Ik heb daar menig zakje zwart-wit en jodevet gekocht.
Naam: Marijke Nienhuis
Hier stond inderdaad de Christelijke Nationale School. Mede-oprichter was mijn grootvader Willem Nienhuis. Zes schoolklassen en daarvoor een groot schoolplein. Op het plein stond nog een houten gebouwtje voor BLO (bijzonder leer onderwijs). De school is in de jaren 80 afgebroken. Zijn er nog oud-leerlingen? Al mijn broers en zuster (Wim, Ben, Dik, Ineke) en ik hebben de school bezocht.
Naam: Bert de Feij
Links achter de bus was het schoolplein met de Christelijk Nationale School, Iepenlaan 38. Ik heb daar alle klassen doorlopen vanaf 1957. Het dak van de school is vaag te zien. Het gebouw dateerde van omstreeks 1920 denk ik. De 1e klas: Juff. v. Strien, 2e klas: Juff. Japin, 3e klas: mr. Bakker, 4e klas: mr. Speijer, 5e klas: mr. Smit, 6e klas, mr. Stoelman. Later is de school verhuisd naar Gestel (nieuwe school, bestaat nu ook al niet meer). De bus op de foto is één van de drie bussen van "van Dijk", die 's morgens de kinderen bracht vanuit drie richtingen in Eindhoven en om 4 uur weer thuisbracht. 's Middags bleven we over met een rode schooltas met een trommeltje brood en een flesje chocomel.
Naam: Joop Heldoorn
Apropos Dick Smit, je hebt gelijk. Sipman zat inderdaad naast het gangetje, dat naar de Iepenlaan liep, vanaf de Draaiboomstraat. Tegenover dat gangetje woonde inderdaad melkboer Smit. Aan de andere kant van het gangetje woonde een schoenmaker. Tussen Smit en Sipman is op 6 december 1942 een bom gevallen in de Draaiboomstraat. Ik kan me het grote gat in de grond goed herinneren.
Naam: Bob de Smit
De (nieuwe) school waar Bert de Feij over schrijft stond aan de Brahmslaan 47. Wanneer de verhuizing plaatsvond weet ik niet maar het zal omstreeks 1965 zijn geweest. De juiste naam, van wat hij mr. Smit noemt, is: de Smit. Zie ook foto 8595
Naam: Dick Oggel
Toevalligerwijs belande ik op deze pagina. Ik, Dick Oggel, ben een neef van Juffrouw Oggel waar Joop Hazelaar het over heeft. Juf Oggel woont in Axel (Zeeuws-Vlaanderen) en is 92 jaar. Ze kende de naam Joop Hazelaar en kon zich het goed herinneren. Ze was heel verrast en vond het erg leuk en doet ieder die haar heeft gekend de groeten.
Naam: Joop Heldoorn
Aan de rechterkant kijkend naar de Frederiklaan, woonden vroeger, opeenvolgend: Creemers (Theo), Smaling (Ad), van Lotharingen (Ria), Savenije (Willie), Prins (Henk en Hillie), daarnaast geloof ik Sipman. Het kan zijn, dat ik iemand vergeten ben. Kent iemand het tegenwoordige verblijf van een of meer van deze mensen?
Naam: Marianne van Lieshout
Aan de rechterkant woonden o.a. ook nog de fam.Gerritsen en de fam.Giroldi. Naast de fam.Giroldi op nummer 19 woonden wij zelf, de fam.van Lieshout, daarnaast schoenmaker Bos, dan kwam er een gangetje en naast dat gangetje was de winkel van Sipman. Naast Sipman woonde de fam. Alberts en verder door de fam. Jonkers. De namen van de andere bewoners weet ik ook niet meer, alleen dat vooraan in de straat een jongetje woonde met de naam Peter, achternaam ben ik kwijt, en hij speelde altijd met mijn jongste zusje Els.
Naam: Marianne van Lieshout
Dat klopt, na de verhuizing van schoenmaker Bos kregen mijn ouders de fam.Heldoorn als buren. Als ik het me goed herinner stonden zij met fruit op de markt.
Sipman woonde inderdaad aan de ene kant van het gangetje op nummer 15 en de fam.Heldoorn aan de andere kant op 17.
Naam: Jack van Aggel
Aan de rechterkant hebben mijn opa en oma Smulders gewoond, op nr 67. Daar recht tegenover stond toen de Iepenkniep. Later is dat gesloopt en de nieuwbouw kreeg de naam Bellefort. Aan de achterzijde van de huizen rechts was de Draaiboomstraat. Hier heeft nog lang de textielwinkel van Sengers gestaan.
Naam: Bert de Feij
Achter de huizen die aan de rechterkant staan tegenover de Christelijk Nationale School in de Iepenlaan was vroeger een pad. Rechts waren ook huizen (dat heet nu Wilgenhof) en 's middags in de pauze van school wandelde ik daar wel eens door dat pad met mijn moeder. Ik zat denk ik in de eerste klas (1957) In één van die tuintjes die uitkwam op dit pad lag een verroest schip in de achtertuin. Dat heeft destijds op mij veel indruk gemaakt. Wie weet hier nog iets van?
Naam: Nelleke van Winkelhoff
Mijn moeder heeft in de jaren '20 haar kleuterklasjaren doorgebracht op de Iepenlaanschool. Dhr. Havinga was daar een jonge leraar. Toen ik (dochter van) in de jaren, eind '60, naar de Mulo ging in de Iepenlaan werkte dhr. Havinga daar als docent Frans(?). Zo ook zijn vrouwelijke naamgenoot mw. Havinga (Mina). In mijn 1-ste klas van de Mulo moest ik nog op zaterdagochtend naar de Mulo. Ik vond toen een briefje van 10 gulden en ging na schooltijd naar de textielwinkel Sengers om daar een spijkerbroek van precies 10 gulden te kopen. Sengers was een piepkleine textielwinkel. Heette het toen niet Brons? De spijkerbroek mocht ik nooit aan naar school omdat dat ordinair was voor een meisje!
Op de hoek van de Schouwbroekseweg/Sint Severusstraat was een snoepwinkel waar we in de pauze snoep kochten en bleven hangen voor de winkel. Er tegenover op de hoek was een slagerij waar ik de naam van ben vergeten. Wie weet meer over de jaren eind '60 begin '70 over de Iepenlaanschool en docenten en omgeving?
Naam: Yvonne Hamelink
Ik ben op zoek naar meer gegevens over dit schooltje. Ik weet dat ik toen, op mijn derde jaar en vierde jaar j(1963-1964), op een schooltje gezeten heb.
Je kon dan in de zomer buiten in een groot bad spelen dat de juf had opgezet. Of met carnaval dat ik verkleed was als poes. Meer weet ik eigenlijk niet, ik was te jong. Vond het wel een leuk schooltje. Weet u meer over dit schooltje? Weet u of er lijsten bestaan van wie op dit schooltje zaten?Misschien nog oude foto's van de jaren 1963-1964?
Naam: Thea Bezuidenhout
Wij woonden in de Iepenlaan nummer 3 van 1940 tot ongeveer 1947. Ik ben daar naar school gegaan, vanaf 1944 tot 1950. In 1944 was het schooltje bezet door soldaten,(Engelsen? Amerikaners?) En pas na de oorlog konden wij als leerlingen weer het gebouw in gebruik nemen. Intussen behielpen de onderwijzers zich door 'n winkeltje te huren waar we om de beurt klas kregen. Dhr van Aller was het hoofd. Mijn eerste onderwijzeres was mej. Remmers. Tweede klas was dhr Kleinbergen. Dhr Havinga was een van mijn laaste onderwijzers daar, in klas 6. Daar was ook dhr Bakker. Ik heb nog mijn rapport van deze 6 jaren! De ULO was destijds ook op het terrein van deze school en is later verhuisd na Jan van Heelustraat 1 in Gestel. Daar heb ik mijn ULO loopbaan voltooid. Het kerkje aan de overkant van de Lagere school was inderdaad "De Vergadering van Gelovigen". Mijn ouders waren lid van deze gemeente. Men kan het vergelijken met de Baptisten kerk.