Geen Google maps coördinaten aanwezig

Fotonr.: 1322
Bijdrager Hans van Melis
Jaar: 1926
Onderwerp.: Religie |Protestantse en Christelijke Kerken / Genootschappen |Kerkje van Prijt / Immanuel

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

A. Prijt

Beschrijving Ik heb de kleinzoon van A. Prijt gesproken. Deze vertelde dat het gebouwtje in de Iepenlaan inderdaad in gebruik was bij de "Vergadering van gelovigen".  A. Prijt kwam in 1916 vanuit Leerdam naar Strijp als glasblazer bij Philips. In de huiskamer van Prijt, eerst in de Hubertastraat en later in de Iepenlaan, kwam men bijeen om het Avondmaal te vieren. Zie ook foto 836.

De Vergadering van gelovigen is een geloofsgemeenschap die volledig steunt op de bijbel als het geïnspireerde woord van God. Deze is in het begin van de 19e eeuw vrijwel gelijktijdig in Engeland en Duitsland ontstaan en breidt zich geleidelijk uit over West-Europa en Noord-Amerika. Omstreeks 1850 zijn in ons land ten noorden van de grote rivieren in vele plaatsen Vergaderingen bekend. Na voorgaande 'aandachtbijeenkomsten' kan pas in 1920 van een echte Vergadering worden gesproken omdat dan voor het eerst het Avondmaal in de huiskamer van de familie Prijt in de Hubertastraat wordt gevierd. In 1920 verhuist Prijt naar de Iepenlaan, waar hij een manufacturenzaak begint. Ook daar blijven de gelovigen samenkomen tot de zaak in 1923 wordt verplaatst naar de Frederiklaan.  Achter de zaak is een lokaal met ruimte voor 80 personen.  Omdat ook dit lokaal te klein wordt verrijst in 1926-1927 het kerkje aan de Iepenlaan 47. De groei van de Vergadering maakt in 1936 en 1954 uitbreidingen noodzakelijk.  Rond 1970 wordt ook die ruimte te klein en wordt naar een grotere behuizing omgekeken. Die wordt in 1977  gevonden in het buurthuis aan de Elburglaan.

Aldus een beschrijving in "Eindhoven een samenleving in verandering" van dr. J.M.P. van Oorschot.
Geplaatst op 16-09-2005
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 06-06-2006
Naam: Walter van der Elst img

Ik heb hier vele zondagen, 's morgens Avondmaal, daarna Zondagschool en 's middags verkondiging van het Woord, maar ook dinsdagavonden (bijbelklas), woensdagavonden (bidstond) en donderdagavonden (Lichtbeelden) doorgebracht, vaak tegen mijn zin. Dit kerkje heeft een groot deel van mijn kijk op het leven bepaald. Ik was ongeveer 18 à 19 jaar toen ik besloot dat het niet mijn roeping was en onder veel druk heb ik me ervan gedistantieerd.
Toch denk ik dat het me veel rijkdom en inzicht heeft opgeleverd en ik heb nog steeds een positief gevoel ten aanzien van de gelovigen. En nu spreek ik bijzonder over de warmte en het saamhorigheidsgevoel van de gelovigen van deze kerk.


Datum: 17-09-2006
Naam: Bram Oostra img

De Vergadering van Gelovigen had ook een, minder bekende, interlocale functie. De familie Prijt kwam uit de omgeving van Leerdam, maar andere families kwanen b.v. uit Groningen, de Achterhoek, Drenthe of Zuid-Limburg.
De 'Vergadering' bood onderdak aan mensen uit zgn. 'pre-industriele' samenlevingen. En hierbij valt te denken aan de glasblazers uit Nieuw Buinen (Heinz, glas- en kristalfabriek), Treebeek en Hoensbroek (Staatsmijnen), Alphen a.d. Rijn en Apeldoorn (papierfabrieken), die met de officiële, erkende, protestantse kerk geen binding hadden of voelden. Het waren veelal arbeiders maar ook middenstanders en intellectuelen. Zij voelden zich, korter of langer, wel thuis in deze niet-hiërarchisch georganiseerde gemeenschap. Er waren geen 'dominees', 'ouderlingen', 'diakenen' of 'kerkeraden'. Het was en bleef een huiskamer-geloofsgemeenschap, zoals men die ook meende te kennen uit de 'handelingen der apostelen'.
De families kenden elkaar ook goed, men bezocht elkaar regelmatig en ontmoetingen in de 'bidstond' (op woensdagavonden) of 'doopplechtigheden' (er was geen zgn. 'kinderdoop') van volwassenen en de 'zondagschool' (Woensel, Strijp en Stratum). Vooral de periode tussen 1940 en 1950 heb ik van zeer nabij meegemaakt en de geschiedenis van de families Prijt en Jager zoud zeker uitgebreider beschreven moeten worden.


Datum: 22-09-2006
Naam: Theo van den Dungen img

Albert Prijt is geboren op 2 juni 1877 in Nieuw Buinen (gemeente Borger, Drente) als zoon uit het huwelijk op 15 februari 1877 te Onstwedde van Geert Prijt (winkelbediende) en Heikina Veenhoven (geboren in Amsterdam op 3 september 1856, en overleden in Nieuw Buinen op 11 september 1895).
Albert Prijt trouwt op 21-jarige leeftijd in de gemeente Onstwedde op 20 mei 1899 met Jantje Vuurboom, 22 jaar en dochter van Derk Vuurboom en Anna Hofmeester.
Ten tijde van zijn huwelijk was Albert Prijt glasblazer.
Het huwelijk van Geert Prijt en Heikina Veenhoven gaf meerdere kinderen, allen geboren in Nieuw Buinen, gemeente Borger. Albert Prijt als oudste op 2 juni 1877 dus, en (waarschijnlijk) Geert Prijt, geboren op 16 januari 1893 als jongste. Hij trouwt te Westervoort op 7 juni 1918 als 25-jarige met Dina Agatha Verhoef, geboren in Jaarsveld en bij haar huwelijk 24 jaar.
BRON: www.genlias.nl


Datum: 17-10-2006
Naam: B.A.Prijt img

Leuke informatie


Datum: 21-03-2007
Naam: Jan Toirkens img

Nog een paar leden van de Vergadering der Gelovigen, ze vestigden zich aan de Schootsestraat: De familie Heino Jager-Sterrenborg afkomstig uit Borger, gezin met 6 kinderen( 1925). De familie Hermans-Daniels uit Schimmert (1928). De familie van Gerrit Biesters uit Echteld (1935). De familie van Ale Roest-Wind (1928). Natuurlijk waren er nogal wat meer aanhangers in het Strijpse van toen, maar mogelijk dat anderen weer met andere namen komen.


Datum: 21-03-2007
Naam: Walter Van der Elst img

Eenmaal per jaar was er een grote vergadering ergens in Nederland, waarbij met name de jeugd van vergaderingen in het hele land en België de kans kreeg elkaar te ontmoeten. Een huwelijksmarkt?
Mijn familie komt aan de ene kant uit de vergadering in Ninove (B) en aan de andere kant uit de vergadering in Eindhoven, oorspronkelijk Leerdam. Ik kan helaas niet meer vragen of mijn ouders, of hun ouders elkaar hebben leren kennen in de vergadering. Wel zijn beide families behoorlijk vervlochten geraakt.


Datum: 21-03-2007
Naam: Jan Kneepkens img

In het Prijtkerkje hebben ook nog diensten plaatsgevonden van de Volle Evangelie Gemeente. Mijn vader was bij deze kerk. Mijn vader is later overgestapt naar een andere Gemeente, maar tot ongeveer 1996 en misschien wel later heeft deze Kerkgemeenschap in het Prijtkerkje gezeten.


Datum: 02-10-2007
Naam: Frans Pieper img

Jan Toirkens noemt de familie Jager-Sterrenborg. Ik kende een meisje, Lotte Jager, dat, als ik het mij goed herinner, bij de familie Prijt aan de Frederiklaan woonde. Ik praat over de jaren veertig.


Datum: 02-10-2007
Naam: Bram Oostra img

Er was ook nog een familie Jager die aan de Kastanjelaan woonde, op 79 als ik mij niet vergis. De vader heette Rabbo en er waren twee dochters, Dientje en Corrie. Verder woonde er aan de W. de Zwijgerstraat nog een familie Jager (vader Roelf, moeder Stien en twee zonen, Otto en Henk). Deze familie had een winkeltje met bestek en ander zilver.


Datum: 17-07-2011
Naam: Ruurdtje Westerterp img

Als kinderen uit ons ouderlijk gezin, gingen we ook naar de lichtbeelden, die vroeg in de avond waren, kijken en luisteren. Wat een nostalgie.


Datum: 05-07-2019
Naam: Paul van der Cingel img

In 1952 is er een foto gemaakt van vier generaties Prijt. Opmerkelijk de onderlinge leeftijdverschillen waren allemaal 25 jaar. Mijn vader heeft toen een afdruk van die foto van Prijt gekregen. Ik denk dat mijn, overleden, broer die in bezit heeft gehad.