Bijdrager Erwin Scholten
Jaar: 2005
Locatie 1.:Woensel |431 Generalenbuurt |Generaal Dibbetslaan
Reacties
Naam: Ida wagemakers-Schriks.
Deze straat is goed veranderd, ik heb hier even gewoond, (1960/1970) mijn familie langer, maar ik herken er niets meer van. Ik weet dat er veel gebouwd werd, allemaal nieuwe flats en huizen, maar de hele wijk is anders. Wie kent de familie Schriks nog?
Naam: Hans van Melis
De Nieuwe Dijk en dan vooral dit stuk had niet zo'n goeie naam. Dit stuk van de straat kreeg na de aanleg van de Veldmaarschalk Montgomerylaan, de naam Generaal Dibbetslaan zie foto 1279: Voordien lag daar geen straat. Wel links voor de huizen. De Nieuwe Dijk. In die tijd gesplitst in Verschaffeltstraat en Generaal Dibbetslaan. Het stuk wat op de foto staat is een rijwielpad.
Naam: Ida Wagemakers Schriks.
In de jaren dat mijn familie er woonde (1960/1970) waren er nog kleine voortuintjes, daar zat de buurt gezellig bijeen. Je liep toen ook gewoon bij elkaar naar binnen. Dan had je een soort verhard zandpad, waar de enkele auto kon staan en je voorzichtig met de rijlessen begon, gas geven en stoppen. Dan was er een verharde weg, dan een slootje en dan een groot braakliggend terrein, maar daar begonnen ze te bouwen, allemaal flats. Ik woonde dichter bij de Eckartseweg, en vooraan woonde een varkensboer met wat ik dacht ook kippen. Een van die twee schuren stonden ineens in lichter laaie, en de hele buurt ging erheen om te kijken. Tot 's avonds laat was het te zien en te ruiken. Ik herinner mij nu wel een mevrouw, een paar huizen verder, die veel bezoek kreeg maar wij mochten daar nooit komen.
Naam: Pierre V D Wielen
De Nieuwe Dijk had een slechte naam? Mijn vrouw komt er vandaan, Carla v d Kruis. Ook uit een groot gezin nl. 10 kinderen, 2 jongens en acht meisjes. Ik ben in 1962 van daaruit getrouwd. De mensen die daar woonden waren eerlijk. Ik heb er in de tijd dat ik verkering had nooit mijn fiets op slot hoeven zetten. Dat zou ik nu niet meer riskeren. Het was er altijd gezellig. Namen uit die tijd zijn: De fam den Brok, Jansen, Hobbelen, Wagtmans, Worderagen, 2 maal van de Ven, het winkeltje van Slikker, waar je rustig zonder geld naar toe kon gaan, wat je nodig had kreeg je altijd mee. Aan de overkant woonde bv Renders. Kortom er was niks mis met de Nieuwe Dijk.
Naam: Ida Wagemakers Schriks.
Toch weer terug naar de Nieuwe Dijk. Wat ik laatst van mijn moeder hoorde was: er waren wel eens relletjes die uit de hand liepen, dat was meestal met de kermis enzo. Als er weer eens een feestje was en teveel gedronken, dan kwam er ook de politie aan te pas, maar het was een buurt, waar men elkaar hielp. En feestjes waren er heel vaak, zeker met die grote gezinnen.
Naam: Nellie Schriks
Toen wij er woonden was ik nog heel jong, maar wat ik me ervan herinner is: veel buiten spelen, vriendinnetjes; Jetje v/d Ven, van 2 deuren verder, die uit 'n heel groot gezin kwam, zeker wel 16 kinderen, of meer, fam. v/d Berg, en Jose ?, volgens mij hadden haar ouders daar een winkeltje (stofzuigers?). Waar zijn ze allemaal gebleven..
Naam: Diana van den Berg
Ik ben er in 1958 geboren, heb er gewoond tot p.m.1970 en woonde op nr 159. Ik vind het minder om te horen dat de Nieuwe Dijk niet zo'n goede naam had, heb er veel verloren maar toch ook hele fijne herinderingen aan. Vele namen kan ik me nog herinderen zoals 2X de familie van de Ven, Schriks, Bloks, Heiden, Bierings, van de Kruis, Fransen, Need, Ooms, de Floor, Cuipers, de Slikker, Hobbelen, van Hijden, etc. Ging met boer Renders schillen ophalen langs de deur met Vosje, heb nog de hooiberg in brand gestoken met stiekem roken. Zo kijkend en lezend komen er allerlei herinderingen boven drijven, Toon van de Kaa de kolenboer, van Boxtel de melkboer met zijn rode neus van het drinken, de rooie Renders met brood, altijd alles op de pof. Mina Jansen ( mijn opoe ) woonde op de hoek op het eerste gedeelte en had varkens, om de zoveel tijd werden die geslacht, had iedereen profijt bij. Toen wist men nog wat delen was, elkaar helpen en voor elkaar klaar staan. Wat hebben wij veel buiten gespeeld, binnen komen als de lampen aan gingen. Vaak kampvuren gemaakt, een volle garage vuurwerk gevonden bij de aanleg van de Kennedylaan, hutten gebouwd, heel veel kattekwaad uitgehaald. Veel gehuild door grote verliezen maar ook veel gelachen en mooie tijden mee gemaakt, al bij al had ik het allemaal niet willen missen.
Naam: Harrie Wijgergans
Mijn moeder kwam ook van de Nieuwendijk. Miet(sie) Fietelaars.(sinds 50 jaar gehuwd met Jo Wijgergans uit de Reestraat) Ze komt uit `n gezin van zeven kinderen; Jan (duivenmelker) / Zus/ Miet/ Mari/ Annie/ Gerrit(voetballer)/ Riny (crosser bij mc Eckart). Het waren de kinderen van Harrie en Mien Fietelaars- Raaijmakers. Jan, Zus, Mari en Gerrit zijn helaas allemaal veel te jong overleden. Ze woonden destijds tussen de boerderij en bakkerij van Renders in. Dat gedeelte is eind jaren zestig afgebroken en heeft plaats moeten maken voor nieuwbouwwoningen.
Naam: Francoise
Mijn ouders wonen op de Nieuwe Dijk op het andere stuk (richting Montgomerylaan), is nu ook Gen Dibbetslaan, ik ben er ook geboren en getogen. Ben zelf uit '66 en heb diverse vriendinnen gehad, ook op het oude stuk en ja toen werd er ook gezegd dat dat deel niet alles was, maar ik heb er zelf nooit iets van meegekregen. En ik woon nu zelf nog steeds in de Generalenbuurt.
Naam: Henk Harks
Hr. Wijgergans; wat ze allemaal vertellen over de Nieuwe Dijk. Ik ben er jaren over de vloer gekomen als schoenmaker(thuis in de zaak) ophalen van schoenen, werd inderdaad op de lat betaald, nooit problemen met betaling. Ook kwam ik bij familie Fietelaars. Bijna heel de dijk had ik als klant, dus ik wist wel wat er gebeurde, (Gerrit en Mari waren mijn voetbalmaten bij WVVZ). Ik kende daar iedereen en ook nu ken ik de nrs nog en wie er woonden. Dus niet in het kwade daglicht stellen, het was een echte gemeenschap waarin men elkaar steunde als het nodig was.
Naam: Albert Beuving
Ik ben in 1955 op de Nieuwendijk geboren en het laatste gedeelte was inderdaad niet verhard. Er woonden allemaal grote gezinnen en mijn moeder was er eentje van Ap en Mina Jansen. Het was er altijd gezellig, altijd veel leven op straat en vele feestjes. Kan me eigenlijk geen ellende herinneren. Ben tot midden jaren 60 regelmatig op de Nieuwendijk gekomen.
Naam: Henk Strijb.
Alle namen die hier op deze site voorkomen ken ik allemaal maar ik mis de namen van de families Strijb v.Dal Fransen. Mijn opa J.Strijb is tijdens de bevrijding, toen de geallieerden vanuit Son Eindhoven binnenkwamen, doodgeschoten toen hij voor het raam bij zijn dochter zat te kijken. Dat was op 17 september 1944. Het kogelgat heeft er nog 20 jaar ingezeten.
Naam: Peter Vervoort
Nu ik de verhalen en de namen weer lees over de Nieuwe Dijk, komen bij mij ook weer herinneringen naar boven. Marietje Slikker zat bij mij in de klas op de Nutsschool aan de Schoenmakerstraat. In de klas 5 en 6 kwam hier haar broer Jan ook bij. Een minder leuke herinnering uit mijn jeugd is het verdrinken van een klasgenoot die ook op de Nieuwe Dijk woonde, in de IJzeren Man. Zijn naam was als ik mij goed herinner Rinie Hobbelen. Ook de familie Kleij (zonen Harrie en Jan) en de fam. de Valk (zonen Rieks en Pieter) en de fam. Krikke (o.a. Jacob, Hepke en Meindert) woonden destijds op de Nieuwe Dijk en zaten ook op de Nutsschool aan de Schoenmakerstraat.
Naam: Mirjam Norder
Ik ben er vanmorgen nog naartoe geweest met mijn vader, Jan Norder. Die heeft er zijn hele jeugd (vanaf 1941) gewoond, is er getrouwd (1963) en heeft in zijn trouw met mijn moeder nog bij opa en oma 'ingewoond' op de Nieuwe Dijk 133. Altijd prachtige verhalen van gehoord.
Naam: Francoise Teller
Ik ben er toch best veel gekomen, ben zelf uit 1966 en de ik lees er hier nog van vóór die tijd. Toen ik naar school ging had ik daar vriendinnen en bekenden wonen, fam. Sneijders, fam. Roodhand, fam. Maas, fam. Dirks.
Ik heb toch wel een gezellig tijd gehad daar in de straat.
Naam: Liesbeth van de Ven - Reemers
Altijd die vooroordelen, er was vroeger niks mis met de Nieuwendijk. Grote gezinnen en hardwerkende mensen (de meeste toch). Ik geef het je te doen om 16 kinderen op te voeden daar moest je hard voor werken en nog meer voor laten! Dus ja er kon wel eens wat gebeuren maar iedereen stond voor elkaar klaar. En je kon nog gaan slapen met de deuren niet op slot, er werd niet bij elkaar gestolen (waar kun je dat nu nog). En Diana de fam. is niet meer zo groot. De namen Walther en Els ken jij ook wel. Alles bij elkaar zijn we nog met 9 personen.
Naam: Antoon Franse
Vroeger kwamen de kinderen van de Nieuwedijk-Eckartseweg-Woenselsestraat spelen in de speeltuin aan de Kattehof (Tot nut van jong en oud). Daar was niks mis mee, ondanks alle praatjes. Mijn vader leverde in die tijd melk ed. ook aan grote gezinnen van de Nieuwedijk die dan prompt betaalden als de kinderbijslag binnen was. Dat kon hij over bepaalde andere wijken van Woensel niet zeggen. Het waren daar wel mensen die voor elkaar op kwamen zoals blijkt uit 1932 (crisistijd), toen een werkloze man vanwege schulden door een deurwaarder werd bezocht en waarbij een naaimachine publiekelijk zou worden verkocht. Dit liep helemaal uit de hand toen een politieke partij de zaak opjutte en er een opstand ontstond .De pollitie greep met getrokken sabel in en bracht de krant een eenzijdig verslag uit, die het optreden goed praatte. Ooggetuigen verklaarden hoe de dienders werkelijk hebben huisgehouden.
Naam: Barry Wonder
Beste mensen,
Al enkele jaren doe ik onderzoek naar de bevrijding van Woensel en momenteel ben ik op zoek naar mensen die iets kunnen vertellen uit eigen ervaring of de ervaringen van andere (familie) over de gevechten die zich op 18 september 1944 rond de Nieuwe Dijk hebben afgespeeld. Ook eventuele foto's zouden voor mijn onderzoek interessant kunnen zijn.
Mocht u iets weten of hebben over deze gebeurtenis, of mensen kennen die hier iets over zouden kunnen vertellen, neem graag contact met mij op via de mail. (emailadres wordt zichtbaar wanneer u met de muis klikt op mijn naam).