EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

54063

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Stratumsedijk

Onderwerp 1.:

Zwembaden / Sauna's

Onderwerp 2.:

Sportfondsenbad

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Sportfondsenbad

Beschrijving

Het 25-meterbad in het Sportfondsenbad. Het is onbekend waarom alle zwemmers voor de foto gingen poseren. Er lijken geen vrouwen te bespeuren, dus vanwege de kuise badpakken van alle heren zou de foto wel eens van vóór de Tweede Wereldoorlog kunnen zijn. (Red.)


Geplaatst op

16-02-2023

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 16-02-2023
Naam: paul van der Cingel  
img

Tot ver na de oorlog werd gemengd zwemmen tegengehouden. In dit bad wisselden per twee uur mannen en vrouwen elkaar af. Wat ook opvalt is de muur waar de klok hangt, hier nog gedeeltelijk dicht. Na de oorlog was de muur open en stonden er in de ruimte erachter individuele kleedhokjes. Vanuit de hal bij de kassa kon je met een trap naar boven, rechtsaf naar de kinderkleedkamer, geen aparte hokjes om je te verkleden maar kapstokhaken aan de muur. Als je boven aan de trap linksaf ging, kwam je bij de hokjes waarover ik hierboven schreef. Of je ging naar de douches. Voor het zwemmen moest je je douchen, na het zwemmen was dat streng verboden. Dat werd duidelijk aangegeven. Er was ook nog een trap die rechtstreeks naar de douches leidde. Beneden, een lange gang, rechts van de kassa, waar aan de linkerkant hokjes waren waar je je kleren kon ophangen, aan het einde rechtsaf en je kwam bij de tweede trap.


Datum: 18-02-2023
Naam: bert van herk  
img

Bij het zwemmen eerst douchen. Kan ik inkomen, niet met een vuil lijf het water in. Na het zwemmen douchen verboden. Dus je moest met een chloorlucht op je lijf naar huis, en thuis wassen in een teil of onder een gieter met een trektouw, want douches had je toen nog niet thuis. Niet iedereen tenminste.


Datum: 20-02-2023
Naam: Jo Geerings  
img

Eind jaren  veertig, begin vijftig gingen wij met de school zwemmen. Dat was de St. Jansschool in Stratum, achter de Tivolikerk.


Datum: 23-02-2023
Naam: bert van herk  
img

Heer Geerings, zo heb ik het zwemmen ook geleerd in het Sportfondsenbad, 1950/1960. Dat was schoolzwemmen. Nu is dat afgeschaft; te duur. Onbegrijpelijk. Nu moeten ze het zelf betalen. De gezinnen die het niet kunnen betalen, zijn niet belangrijk. Dan zwemmen ze maar niet. Dat noemen ze bezuiniging.


Datum: 25-02-2023
Naam: Jo Geerings  
img

Wij gingen met meester Hikspoors, vijfde klas, en wie niet mee wilde of kon moest dan in de zesde klas van de heer Pangken overblijven tot wij terugkwamen. Was een mooie tijd en herinnering.


Datum: 27-02-2023
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Is er geen brug naar de heer Hikspoors genoemd?
<< Giovanni, dat klopt. Klik op de homepage op 'Uitgebreid zoeken' en tik in het kadertje 'Zoekwoord' de naam 'hikspoor' in. Klik dan op de rode knop 'Zoeken'. (Red.) >> 


Datum: 03-03-2023
Naam: ad Thijssen  
img

De naam van de brug over de Kleine Dommel is naar de heer Hikspoors genoemd. Hij was de tuinman van kasteel Soeterbeek. Deze man heeft voorkomen dat de Duitsers de brug over durfden omdat hij zei dat de brug te zwak was.