EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

53891

Bijdrager:

Jaar:

2018

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Boschdijktunnel

Onderwerp 1.:

Bruggen / Tunnels / Viaducten

Onderwerp 2.:

Tunnels

Onderwerp 3.:

Boschdijktunnel

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Boschdijktunnel

Beschrijving

Deze foto is in februari 2019 gemaakt vanuit de loopbrug tussen de MediaMarkt en de Piazza. Op de achtergrond kantoorgebouwen aan de Fellenoord. Zie ook foto's 38823 en 40701. (Red.)


Geplaatst op

28-11-2022

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 29-11-2022
Naam: bert van herk  
img

Nou ik deze foto beter bekijk, zie ik dat er geen beelden op de Boschdijktunnel staan. Op de Vestdijktunnel staan wel beelden, maar op de Elisabethtunnel staat helemaal niks. Jammer, was dat niet nodig? Zie ik nu pas, nooit op gelet, beter opletten dus, maar ja ik ben ook geen 72 meer.


Datum: 01-12-2022
Naam: P R F van der Cingel  
img

Op de Boschdijktunnel hebben wel beelden gestaan, maar die zijn ooit verwijderd omdat ze van een kalksteenachtig materiaal waren gemaakt en na verloop van jaren er niet meer zo fraai uitzagen. Of ze tussentijds ooit nog teruggeplaatst zijn en daarna weer weggehaald? In Eindhoven, weet je het nooit. Ik kan het je niet vertellen.


Datum: 05-12-2022
Naam: bert van herk  
img

Dat jij het niet weet Paul. Daar kijk ik van op. Op de Vestdijktunnel staan replica's, waarom op de Boschdijktunnel niet? Wie weet dat? En wat beelden die beelden uit? Wat moesten ze voorstellen?
<< Voor Bert: je laatste vraag is in een reactie van Henny beantwoord. (Red.) >>


Datum: 06-12-2022
Naam: Sierd Loman  
img

Zoals te lezen valt op de stationsinfo: "De Vestdijktunnel, even ten westen van het station, is een van de viaducten die door Van Ravesteyn werd ontworpen. Enkele daarvan werden versierd met pompeuze beelden gemaakt door J. Hekman. De oorspronkelijke beelden op de Boschdijktunnel en de Vestdijktunnel werden in de jaren negentig verwijderd. Op de Vestdijktunnel zijn polyester replica's geplaatst. De echte beelden staan in de tuin van het Spoorwegmuseum te Utrecht..."


Datum: 06-12-2022
Naam: Henny van Laarhoven  
img

Oorspronkelijk stonden er acht beelden op de viaducten van het hoogspoor, gemaakt door Joop Hekman. Begin jaren negentig zijn álle beelden weggehaald. Ze bleken niet weerbestendig en in de jaren tachtig was het beeld ‘Licht’ naar beneden gekomen (foto 4539). Boven de Vestdijktunnel staan nu kunststof replica’s van zes van de acht beelden. Drie aan de noordkant (Textielindustrie, Tabaksindustrie en Geluid) en drie aan de zuidkant (Verkeer, Jong en Bloeiend Eindhoven en Handel). Twee beelden zijn uit Eindhoven verdwenen. Ze keerden ook niet terug als replica. De overgebleven originele beelden staan in het Spoorwegmuseum in Utrecht. De beelden waren een geschenk van de Nederlandse Spoorwegen toen Eindhoven haar hoogspoor kreeg.


Datum: 07-12-2022
Naam: bert van herk  
img

Na enig speurwerk gevonden dat er nog twee beelden waren: Het Licht en Het Moderne Industriële Eindhoven. Deze staan niet bij het museum en er zijn ook geen replica's van gemaakt; waarschijnlijk zijn deze twee beelden verloren gegaan. Een negende kunstwerk dat hier heeft gestaan stelde de "elementen" voor. Deze drie missen we dus. Het is dus niet compleet. Waarom geen nieuwe beelden laten maken? Te duur zeker?


Datum: 07-12-2022
Naam: bert van herk  
img

Hennie ik citeer jou: Twee beelden zijn uit Eindhoven verdwenen. Ze keerden ook niet terug als replica. Oke, dat weten we nu. Blijft de vraag: waarom verdwenen? En waarom niet terug als replica? Ik weet dat ik een zeur ben, dat was ik al voor ik kon lopen. Ik wil altijd weten: waarom? Waarom op de ene tunnel wel en de andere niet?


Datum: 09-12-2022
Naam: Bert van Diepen  
img

Er waren in totaal elf beelden. Zes op de Vestdijktunnel, vier op de Demertunnel (Piazzatunnel) en één op de Boschdijktunnel aan de centrumzijde in het midden, aan de noordzijde in het midden stond een lage bloemsculptuur (zie ook foto 4240).


Datum: 12-12-2022
Naam: Henny van Laarhoven  
img

Ik heb nog even wat rondgeneusd en veel verschillende berichten gevonden over de namen van de beelden en de plaatsen waar ze gestaan zouden hebben. Eén ding is wel zeker: Joop Hekman heeft echt maar acht beelden gemaakt die samen 'De nijverheid van Eindhoven' werden genoemd. Op de website delpher.nl, waar je oude kranten kunt raadplegen, vond ik in het Eindhovensch Dagblad van 19-08-1953 en 13-11-1953 dat twee beelden werden geplaatst op de Kozakkenpoort (Emmasingel), twee op Bogertshool (tussen Vestdijk en Bogert) en vier op Fellvoorde (verlengde van de Demer), zowel op de noord- als de zuidkant. Het is me niet duidelijk geworden waarom er van twee beelden geen replica's gemaakt zijn. Misschien kan de kunstenaar Toon Grassens daarop een antwoord geven. Hij heeft de replica's gemaakt die op de Vestdijktunnel staan.


Datum: 14-12-2022
Naam: bert van herk  
img

Als de heer Grassens dat kan, zou dat mooi zijn. Dan is deze vraag mooi opgelost.