EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

31450

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Boschdijktunnel

Onderwerp 1.:

Spoorwegen / Tramwegen

Onderwerp 2.:

Hoogspoor

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Aanleg Hoogspoor 07

Beschrijving

Foto  genomen rond 1953. Het Hoogspoor is blijkbaar klaar, het laagspoor verdwenen en de Boschdijk is doorgetrokken onder de Boschdijktunnel door. De aansluiting met de Emmasingel is blijkbaar nog niet gemaakt of nog niet in gebruik  want het verkeer buigt linksaf naar de vroegere Parallelweg. Ik weet niet of  de naamsverandering naar 18 Septemberplein toen al een feit was . Iemand met hele goeie ogen vertelde me dat de tekst op het witte gebouw rechts luidt: 

                                                                                                                              En betere waar 
                                                                                                                              en 10 procent 
                                                                                                                              alleen de Gruijter.


Geplaatst op

17-06-2012

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 17-06-2012
Naam: Gerry de Bie  
img

Nee, de bocht die het verkeer hier maakt is wel degelijk naar de Woenselse overweg die nog volop in gebruik was. Het viaduct was hier wel klaar, maar de dijk waar de trein over moest gaan rijden, links van het viaduct, was nog niet aangelegd. Op foto 19790 kun je deze bocht naar de overweg beter zien.


Datum: 17-06-2012
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Ik zie ook nog geen bovenleiding op het hoogspoor en inderdaad wat Gerry zegt over de spoordijk aan de linkerzijde, die is er nog niet. Daarom zou ik foto eerder 1951/1952 dateren.


Datum: 18-06-2012
Naam: Tini van Rooij  
img

De juiste data heb ik op dit moment niet paraat maar kan wel verwijzen naar luchtfoto's die juist zijn gedateerd.
Het noord-zuidverkeer ging aanvankelijk, zoals vanouds via de Boschdijk-Fellenoord en de Woenselse overweg. Op foto 29152 uit 1950 zie je hoe die weg liep, maar je ziet ook dat er al is gestart met de bouw van de Boschdijktunnel. Op foto 24553 zie je dat de nieuwe loop van de Boschdijk, onder de Boschdijktunnel door, bijna gereed is. Deze foto is gemaakt in oktober 1951. Nadat dit stuk weg klaar was kon het verkeer onder de tunnel door naar de overweg worden geleid, de Fellenoord kon worden opgebroken, de Demertunnel (nu tussen de Lardinoisstraat en de Piazza) kon worden gebouwd en het hoogspoor kon worden afgemaakt. In 1953 werd het hoogspoor in gebruik genomen en kon de Woenselse overweg worden ontmanteld nadat de Boschdijk was aangesloten op de Emmasingel. De situatie die we op deze foto zien heeft dus bestaan van 1952 tot 1953.


Datum: 03-07-2012
Naam: Eric Kemperman  
img

De laatste huizen van het Eindje zijn links nog te zien, voordat de zandbaan van het nieuwe spoor erover heen ging. Beslist 1952.


Datum: 07-03-2013
Naam: Paul van der Cingel  
img

Het is zoals Tini zegt. Mijn laatste drie jaar, 1950-53, op de lagere school in Woensel gezeten. Ik kwam hier dagelijks langs, de situatie veranderde zowat met de dag. Eerst via overweg, Fellenoord rechtsaf richting Broekseweg, dan linksaf richting Kruisstraat. Ik heb wat afgezeuld met mijn fiets tussen brokstukken en zand tot de Boschdijktunnel gebruikt kon worden voor het wegverkeer. Regelmatig bleef ik staan kijken naar waar men mee bezig was. Niet alles werd tegelijkertijd gesloopt, maar successievelijk verdween elk huis of gebouw dat de oorlog overleefd had. De winkel van De Gruyter bleef als een soort laatste der mohikanen overeind staan, maar moest er uiteindelijk ook aan geloven.


Datum: 24-01-2020
Naam: Theodoor van den Heuvel  
img

De reactie is inderdaad juist: de reclameslogan is aangebracht op een winkel van De Gruijter.