Bijdrager Regionaal Historisch Centrum Eindhoven - RHCe
Jaar: 1971
Locatie 1.:Gestel |731 Genderbeemd |Kasteelweg*
Onderwerp.: Gebouwen |Kastelen |Kasteel van Blaarthem
De fundamenten van Kasteel Blaarthem
Reacties
Naam: Anne Troost
Het smalle donkere streepje van rechts naar links boven de Blaarthemseweg is de Gender. Er is van de Kasteelweg nog wel wat terug te vinden, de oude eikenbomen die nog in de Genderbeemd staan. Het vierkant zoals boven omschreven ligt net onder de boerderij van Coppelmans (midden in de lichte akkers) in de donkere akker. Het merendeel van de huizen op de Kasteelweg was eigendom van Coppelmans (de vader van de stichters van de tuincentra). Een beetje links van het begin van de Kasteelweg lag wasserij De Vries aan de Blaarthemseweg. Aan de andere kant van de Kasteelweg, dus rechts het donkere gebouw op het lichte vlak, was wasserij Adelaar of Adelaer ook aan deze kant van de Blaarthemseweg. Rechts van het kanaal ook aan deze kant het eerste pand met de driehoek grond was de opslag van de kolen van Van de Ven en Co. Tegenover de Kasteelweg begon de Ontginningsweg en rechts daarvan lag het terrein van autosloperij Jannes.
Naam: Barry
Mooie foto, maar ik heb wat moeite om me te oriënteren. Ik neem aan dat de A2/E25 in 1971 nog (net) niet was aangelegd? Gaat de weg die naar het noorden loopt richting (nu) Nettorama?
Ik heb als jongetje veel op de akkers tussen de Genderbeemd en de industrie op de Hurk (Daf-garage, Smilde vetsmelterij, Air Liquide) gespeeld. We hebben daar heel wat troep gevonden. Op het veld dicht bij de Smilde (aan de Kasteellaan/weg(?), horizontaal in beeld, aan de zuidzijde van het kasteel) hebben we indertijd alleen maar bakstenen naar boven gehaald. Zouden deze stenen van het kasteel afkomstig kunnen zijn? Dichter bij de Genderbeemd (zuidelijkste punt) hebben we toen een tiental paarden- of koeienschedels gevonden. Ik kan dat niet helemaal plaatsen, omdat op die plaats bebouwing is te zien. Maar nogmaals, ik kan me vergissen in de schaal/oriëntatie.
Naam: Wil van Hout
Ik heb hier 17 jaar in de buurt gewoond en mijn kinderen zijn in de jaren 50 eens thuisgekomen met een natuursteen op een bolderkar, groot 1/2 meter bij 30 cm en 10 cm dik. Op deze steen stond een afbeelding van twee bokken, gevat in een rond raam. Wie weet waar deze afbeelding vandaan komt? Kan dit iets van het kasteel zijn? Omdat het een mooie afbeelding was is hij mee verhuisd naar Tongelre, waar hij 25 jaar bij mij in de tuin heeft gestaan.
Naam: M@r10
Ik weet nog dat mijn broertje in 1974 bij het begin van de bouw van de zogenaamde vlinderwoningen in de Genderbeemd (hoek Sterkenburg/Aldendriel) menselijke botten heeft gevonden op de vermoedelijke begraafplaats van het kasteel en ze mee naar huis nam (ons moeder was hier niet zo blij mee). Wij waren de eerste bewoners van de Oudaen 107 in 1973. Onze ouders hebben ook op de Kasteelweg gewoond in de jaren 50-60. Fam. Van Hout - Fam. Kees de Veth 2x.
Naam: Jaap van Wageningen, Aldendriel 85 (huidige bewoner van kasteel Blaarthem)
In het boekje De kastelen Blaarthem en Gagelbosch bij Eindhoven, staat op blz.16 afb. 4 een gereconstrueerde ligging van het kasteel en kerk van Blaarthem t.o.v. de huidige bebouwing. Dit is helaas onjuist! Door de bovenstaande foto op de latere met de huidige bebouwing te leggen (ref. de nog bestaande boerderij van Coppelmans) ziet men dat het kasteel ongeveer honderd meter naar het westen moet worden opgeschoven! Na het uitbrengen van het boekje in 1996 heb ik dit telefonisch bij Nico Arts gemeld. Helaas is hij hierop nooit teruggekomen. Ik woon nu op deze locatie, en wil graag meewerken aan deze verduidelijking.
Naam: Giovanni van Helvoirt
Zie ook het commentaar bij foto 11114 en kijk naar andere foto's van de voormalige boerderij van Coppelmans.