Geldropseweg, het laatste restje.
Beschrijving | De op 2 na laatste huizen van de Geldropseweg, voor de Burgh en binnen de rondweg. Rechts het huis van Vlijmincx, van de VIF-fabriek. Dan het huis van Bongenaar, leraar St. Joris, en links van Van Moorsel van de textielfabriek naast Katholiek Leven tussen de Wal en de Paradijslaan. Zie foto 1393. Evert Bongenaar zat bij mij in de klas, zie foto 2356. Rechts, een hoekhuis verder, ligt de Petrus Dondersstraat. |
---|---|
Geplaatst op | 31-05-2006 |
Reacties
Naam: Piet Smolders
Bij De Natris aan de muur hing een toverballenautomaat. Een keer draaaide ik aan de knop en er viel een toverbal naar beneden. Maar ik nam hem niet mee, want ik had er geen cent in gegooid! Zo vreselijk braaf was ik toen. De broer van bakker De Natris gaf Engels op het St. Joris College!
Naam: Carla van der Meijden-Jeukens
Een van die kinderen was 1955-1961 mijn lerares Engels (Mary) op het Catharinalyceum, oranje haar zou ik het niet willen noemen wat zij had, wel rossig. Maar dan is het bij de jongere kinderen interessanter geworden. Hartelijke groeten van mijn man, Louis van der Meijden. Hij heeft jou al meer dan 40 jaar alleen maar op t.v. gezien.
Naam: Piet Smolders
Ja en er stonden pilaren in de aula van het Catharien, waar ik op de avond HBS zat. En ik rende eens voorbij zo'n pilaar en toen stond mijnheer Wolters erachter en knalden we met de bollen tegen elkaar. Ik voelde niet eens zoveel, maar de rector dacht dat ie een hersenschudding had. Voor geschudde hersenen ben ik persoonlijk nooit zo bang geweest... Louis van der Meijden? Het zal toch niet waar zijn!
Naam: Hans Lemmens
Nee, neef Piet, helemaal links woonde de familie Van Velzen. Ir Van Velzen was directeur van de Gemeentewerken. Ons Nellie was daar midden jaren vijftig dienstbode. Ze hadden daar ook o.a. een dochter die prachtig kon zingen. Ik heb haar wel eens solo´s horen zingen op het koor in de St. Joris (Ria?).
Naam: Henk Luiten
De zingende dochter van de fam. Van Velzen was Jo. Zij is inmiddels overleden. Groeten van Ria aan Nel Lemmens! Rechts van Van Velzen woonden achtereenvolgens de families Wolters, Van Moorsel, Bongenaar, Vlijmings, Van Bockel (hoek P. Dondersstr.) dan Mertens, Hendriks, een of twee huizen niet bekend, Pols, Otten, bakker De Natris (hoek St. Jorislaan), de winkel van Lampe, Rubbers, Jelinger, Veeger, Bierlaagh, Van Baarle (zuurstofcilinders). Links van Van Velzen was het woonhuis van de tuinman van De Burgh. De Natris zat op de hoek Geldropseweg-St. Jorislaan. Links van De Natris zat de fam. Otten, daarnaast de fam. Pols.
Naam: Nerissa Groeneveld
Henk, wat weet je dat nog zo goed! Zoveel namen! Jelinger was de weduwe Jelinger-Ruland (met twee dochters), en Veeger was Veegens. De kinderen van Veegens heetten Jaap en Clairette. 1941-1963 woonde ik op de St Jorislaan 10. Xavier Wolters was ook rector van het Avondlyceum op 't Catharien; ik heb van hem oud-Grieks geleerd. Ik meen, dat zijn vrouw Engelse was. Ik heb met zijn kleinzoon (met blond haar, niet rood!) in Melbourne, Australië, aan de universiteit nog Nederlands gestudeerd. Bij Van Baarle boven heb ik de Duitse aftocht in september 1944 gezien langs de Geldropseweg. Op karren, te voet, op gestolen fietsen, vrachtwagens. Ik herinner me de ijsjes bij De Natris ook nog goed. Tosca Lampe had nog een ouder zusje (naam vergeten).
Naam: Paul van der Cingel
In dit stukje woonde ook een familie Mertens, hun zoon Peter zat bij mij op het Lorentz. Mijn oma, die in de 2de Wilakkerstraat woonde, stuurde mij een keer naar De Natris voor een half pond allerhande (koekjes). Kostte toen fl.1,00. Toen de bakker de koekjes in een zak had gedaan vroeg hij of dat alles was. Hij keek alsof hij wou zeggen "heb je me daarvoor helemaal uit de bakkerij gehaald?". Overigens heb ik op de andere hoek nooit een winkel van Lampe gezien. Wanneer heeft die er gezeten?