EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

42107

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

616 Strijp S

Straat:

Philips Complex Strijp 1/S*

Onderwerp 1.:

Panorama - Luchtopnames

Onderwerp 2.:

Strijp

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Strijp-S

Beschrijving

Sinds de jaren 1910 was Strijp-S decennialang een hermetisch gesloten fabriekscomplex van Philips, Strijp 1 genoemd of Strijp-S naar de gebruikte gebouwencode. In de volksmond heette het ook al snel de Verboden Stad. Na de millenniumwisseling echter, toen Philips inmiddels grotendeels was vertrokken uit de Lichtstad, werd het gebied opengesteld om herontwikkeld te worden tot nieuwe woonwijk. Met name woningcorporatie Sint Trudo heeft hier een grote rol in gespeeld.
Veel voormalige fabrieksgebouwen zijn hier gesloopt maar er zijn er ook een aantal behouden en herontwikkeld: o.a. het iconische Klokgebouw (met de bekende Philipsklok en het waterbassin bovenin de toren), het Veemgebouw (van waaruit de allereerste experimentele televisieuitzendingen werden verzorgd), de zogenaamde Hoge Rug (drie geschakelde fabrieksgebouwen), het Glasgebouw en het Ketelhuis. Al die gebouwen hebben een nieuwe bestemming gekregen, variërend van wonen tot winkels, restaurants, kantoren, een interactief museum, een skate- en BMX-hal en zelfs concertzalen en een hotel. Rondom de behouden gebouwen is veel hoogbouw verrezen. Strijp-S geniet inmiddels landelijke bekendheid als creatieve hotspot.
Aan de andere zijde van de rondweg (Beukenlaan) zien we ook Strijp-T met het in ere herstelde Gloeilampplantsoen, de spoorlijn naar Best, de wijk Woensel-West (oorspronkelijk Groenewoud genaamd), Vredeoord, de Barrier en een deel van Landgoed De Grote Beek (de voormalige RPI). (Red.)


Geplaatst op

30-10-2023
Geen reacties gevonden bij deze foto