EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

42063

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

421 Woensel-West

Straat:

Boschdijk

Onderwerp 1.:

Woonpanden en boerderijen

Onderwerp 2.:

Woonhuizen-Woensel

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Woensel-West

Beschrijving

De wijk Groenewoud of Edisonbuurt, tegenwoordig Woensel-West geheten. Het noorden is aan de rechterkant van de foto. Onderaan loopt de Boschdijk en links gaat de Marconilaan naar boven in de richting Strijp. De eerste zijstraat rechts is de Edisonstraat.
Linksonder zien we de rotonde van het Marconiplein en appartementencomplex Paulusstaete waar ooit de St. Pauluskerk stond.
De wijkvernieuwing in Woensel-West is hier in volle gang. Aan het Marconiplein is een appartementengebouw verrezen met daarachter het nieuwe Baekelandplein waar de prostitutie uit de wijk gecentreerd is. In de volksmond wordt dit daarom ook wel het Rode Plein genoemd, uiteraard naar de rode lampjes achter de ramen.
De Voltastraat, Galvanistraat en Wenckenbachstraat, waar voorhen diverse prostituees achter de ramen zaten, zijn gesloopt en de bouw van complex VoltaGalvani is begonnen. In dit complex zijn de drie genoemde straten herbouwd, echter met andere woningen in diverse kleuren en met grote, Oosters aandoende toegangsbogen. Aan de zijde van de Edisonstraat zijn veelal unieke winkels verrezen met appartementen erboven. Later zijn deze Woensels Westside Stores ook op het aan de andere kant van het Edisonplein gelegen deel van de Edisonstraat verrezen, helemaal tot aan het Celsisuplein.
Het nieuwe Spilcentrum Boschdijk, rechtsonder op de foto, is al klaar. Voorheen stond hier de energiecentrale van de PNEM, de Provinciale Noord-Brabantse Energie Maatschappij. (Red.)


Geplaatst op

31-07-2023
Geen reacties gevonden bij deze foto