Fotonr.: 41529
Bijdrager Frans Hezemans
Locatie 1.:Centrum |111 Binnenstad |Stratumseind
Onderwerp.: Horeca |Restaurants / Eetcafés / Lunchrooms |Pom-Lai

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Stratumseind

Beschrijving Het korte stuk van Stratumseind, tussen Oude Stadsgracht en het bruggetje over de Dommel.

In het hoge pand aan de linkerzijde zou later het vermaarde Chinese restaurant Pom Lai zich vestigen.

Op deze plek bevond zich vóór 1560 een pand dat De Ploech werd genoemd en voorkomt in een akte uit 1555. Dit pand is afgebroken tijdens de Tachtigjarige Oorlog omdat de stadswallen dichter bij het centrum werden gelegd zodat de stad makkelijker te verdedigen was. Pas ihalverwege de 17e eeuw, dus pakweg 100 jaar later, is weer sprake van enige bebouwing. Eigenlijk waren het drie pandjes die zijn samengevoegd en één gezamenlijke voorgevel kregen. Weer 100 jaar later, in 1758, kwam hier een winkel in snuif en tabak van Peter van Oorschot.

In 1871 liet de toenmalige eigenaresse het pand weer splitsen in twee woningen. In 1895 vestigde zich in één van beide pandjes de leerlooierij van Willem Hoffmann, die zelf in het andere pand woonde. Aan de achterzijde, aan de Plekhoek, had hij zijn werkplaats. Tijdens archeologisch onderzoek in 2001 werden hier dan ook diverse looikuipen aangetroffen.

Begin 20e eeuw verbouwde een zekere Johannes Freijsen het hele pand en baatte er een café uit onder de naam De Roemer. In 1944 ten slotte vestigde de Chinese familie Cheung hier het vermaarde restaurant Pom Lai. Dit restaurant had een uitstekende Chinese keuken. De naam Pom Lai betekent dan ook Lui Lekkerland.

Tegenwoordig bestaat het pand De Ploeg weer uit twee panden: op Stratumseind 91 zit Thais afhaalrestaurant Spice Up, op nummer 93 Winston Bistro met Bed & Breakfast.

Zie ook foto's 6845 en  14605. (Red.)
Geplaatst op 05-06-2023