EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

40048

Bijdrager:

Jaar:

1971

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

213 Elzent-Noord

Straat:

Stratumsedijk

Onderwerp 1.:

Panorama - Luchtopnames

Onderwerp 2.:

Stratum

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Stratumsedijk-Elzentlaan

Beschrijving

De kruising Stratumsedijk (verticaal), Elzentlaan (links), Sint Jorislaan (rechts). Links ontwaren we nog net een stukje van de Stadsschouwburg, nu Parktheater. Ertegenover villawijk Den Elzent met op de hoek Elzentlaan-Stratumsedijk kantoor- en winkelgebouw Elzentpoort. Links van de Stratumsedijk boven het kruispunt ontbreken nog de gebouwen bij de Bomansplaats en Bomanshof. Iets hoger staat boven de geparkeerde auto's het gebouw dat toen nog de Raad van Arbeid was, waar nu Diagnostiek voor U gevestigd is.
De kantoortoren en huidige woontoren Hertoghof aan het Hertog Hendrik van Brabantplein, genoemd naar de man die onze stad in 1232 stadsrechten verleende) is al gebouwd en daarvoor zien we de Rochusbuurt rondom de St. Rochusstraat.
De Heezerweg, nu overgaand in de Gasthuisstraat en zo uitkomend op de St. Jorislaan, loopt nog vóór de St. Joriskerk langs en komt via het huidige Pastoor Harxplein uit op de St. Jorislaan.
Het annexatiemonument, op 31 december 1919 onthuld bij de annexatie op 1 januari 1920 van Stratum door Eindhoven, staat op de foto enkele meters verder richting kerk ten opzichte van haar locatie nu. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de Heezerweg die nog tussen kerk en monument liep. (Red.)


Geplaatst op

31-08-2022

Reacties:

Datum: 13-09-2022
Naam: Eric Kemperman  
img

Voor de oorspronkelijke loop van de Heezerweg voor de kerk langs: zie foto 4614.