Fotonr.: 3756
Bijdrager Hans van Melis
Jaar: 2006
Locatie 1.:Stratum |221 Kerstroosplein |Kerstrooslaan
Onderwerp.: Scholen / Onderwijs |Lagere Scholen / Basisonderwijs |Stratum, Jan Ligthartschool / Driekoningenschool

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Driekoningenschool

Beschrijving Sedert 1989 (rhc-e 4074) is er bijzonder weinig veranderd aan de school het verschil maken de geparkeerde auto's. zie ook foto 3738 en foto 3739
Geplaatst op 03-04-2006
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 03-04-2006
Naam: Leo de Wit img

Beste mensen dit was tot 1990 de Driekoningenschool vanaf 1990 de Korenaar voor speciaal voortgezet onderwijs. De Driekoningenschool heet nu de Reis van Brandaan en staat op het Kanunnikensven einde Heezerweg.
Groetjes Leo de Wit 25 Jaar concierge DrieKoningenschool.


Datum: 04-04-2006
Naam: Vic van Lijf img

Mogen we ook weten op welk kruispunt? Leenderweg ergens?


Datum: 04-04-2006
Naam: Frank de Bruin img

Ik heb op deze school gezeten van 1978 tot 1983 dit was het hoofdgebouw er was ook een dependance aan de Orchideeenstraat. Voor de Driekoningenschool heeft er de Jan Ligthartschool gezeten.


Datum: 04-04-2006
Naam: Frank de Bruin img

De Driekoningenschool lag vlak voor het kruispunt Kerstrooslaan-Leenderweg en Korianderstraat,
aan de Kerstrooslaan-Kerstroosplein.


Datum: 22-11-2006
Naam: Hans Strootman img

In de jaren 50 was Grijze schoolhoofd. Jan Kok was een voortreffelijke leerkracht uit groep 5 en 6 van de Jan Ligthartschool. De school was gemengd en trok ook een zeer gemengde bevolkingsgroep aan. De sfeer was gemoedelijk en er werden in die tijd al meerdaagse schoolkampen gehouden o.a. naar Oisterwijk en Ginkelduin. Andere leerkrachten waren Boer, Fluks, Allema, v Giesbergen, Hoogenhof, Garay. De meeste leerlingen gingen in het vervolgonderwijs naar neutrale en openbare scholen, zoals het GLE, de Krabbendam, Nutsmavo enz.


Datum: 14-02-2007
Naam: Hans Strootman img

In de uitbouw aan de linkerzijde was de hoofdenkamer van de heer Grijze. Hij woonde vak bij de school aan de Heezerweg. Zijn dochter Emmy is bekend van haar dansschool en zijn zoon Harry heeft jarenlang gefilmd voor de Einhovese Omroep en andere organisaties. In het kamertje van Grijze zetelde ook de schooltandarts. Het geschreeuw van zijn klanten was door de hele school te horen! Langzaamdraaiende boren en geen verdoving eisten hun tol. Sommigen spijbelden zelfs uit angst, maar een week later werden ze alsnog naar de RK school aan de Thijmstraat ontboden.


Datum: 14-02-2007
Naam: Hans van Melis img

Ik heb de lagere school al enige tijd achter me, dus vergeef me mijn onbegrip. Wat is een hoofdenkamer Leo de Wit zal het ook wel weten maar ik denk dat het gros van de EiB'ers de term ook niet kent. Ik denk aan een verzameling gekrompen hoofden uit Zuid-Amerika.


Datum: 14-02-2007
Naam: Leo Beelen img

Zou het de lerarenkamer zijn. Het waren de hoofden van de klas.


Datum: 14-02-2007
Naam: Hans Strootman img

Tja, ik kan me zo voorstellen welke horrorscenario's voorbijkomen. Zeker in combinatie met het boren; soms naast de kiezen als het slachtoffer niet stil zat. Weet je, Hans, dat er lieden zo'n angst hadden dat ze jarenlang niet meer een tandarts bezochten. Maar dit ter zijde.
Ongetwijfeld herinner je je de oude term Hoofd der school nog. Zijn kamer zou dan aangeduid moeten worden als de kamer van het hoofd der school of de kamer van het schoolhoofd. Edoch, onderwijsmensen zijn ook gemakzuchtig en in de praktijk sprak men dus over de hoofdenkamer of het hoofdenkamertje. Die meervoudsvorm was om te vermijden dat je het over hoofd- en bijkamer zou moeten hebben.
Ik geef toe dat het minder spectaculair is dan jij wellicht hoopte, maar ik vind het nog altijd mooier en herkenbaarder dan het woord directeur. Het stikte ook toen al van anonieme directeuren, maar daarnaast had je het herkenbare hoofd! Soms gekrompen, vaak bekrompen maar altijd markant aanwezig.


Datum: 15-02-2007
Naam: Hans Strootman img

Correctie: Grijze woonde vlakbij de school op de Leenderweg!(hoek Koreanderstraat)


Datum: 15-02-2007
Naam: Leo de Wit img

Bij ons was het de spreekkamer van het hoofd de Hr.Close.
Later werd het de kamer van de Directeur, ook van de Hr.Close.


Datum: 23-03-2007
Naam: Jan Thijssen. img

1966/1967. Driekoningen-school een verhaal apart.
als je vroeger op de gewone(grote klassen)lagere school niet goed meekon, (zeg maar leer-moeilijkheden) kon je naar de Driekoningen-school in Stratum. Deze school bestond uit leerlingen veelal uit Stratum maar ook uit andere, stadsdelen. De school was gespecialiseerd in het l.o.m. onderwijs en dat heb ik geweten. Na 'n paar jaar Henricusschool in d'n Bennekel was het voor mij beter om geplaatst te worden in de Driekoningenschool. Wij woonden bij ons thuis in d'n Bennekel, dus de afstand huis-school vice versa werd (door de gemeente) geregeld met stadsbus-vervoer. Het werd een onvergetelijke tijd. 's morgensvroeg vanaf de halte Tinelstraat, met je buskaart in de stadsbus (lijn D) naar het station (15 min.). Bij het station wachten op de aansluiting met de stadsbus naar de Leenderweg.
Als je je aansluiting mis liep vermaakten wij (met inmiddels meerdere leerlingen uit andere bussen) ons in de stationshal. Favoriete bezigheid: het met je schoenen kapot trappen van weggegooide lege automaatkoffiebekertjes, zo'n knal galmde stevig in de stationshal. Tot de perronchef's er een einde aan maakten. Hilariteit alom. Ook gebeurde het wel eens dat we expres in de bus bleven zitten om met lijn D vanaf het station helemaal naar het eindpunt, Lievendaal, werden gebracht (chauffeur merkte niks) om vervolgens weer terug naar het station te werden vervoerd en dan inderdaad overstappen in de bus naar de Leenderweg (we vertrokken 's morgens al vroeg van huis anders kwamen we elke dag te laat) doch dit gebeurde wel eens bij de halte aan de Leenderweg, Kerstrooslaan de bus uit en naar school. Hoofd van de school was toen dhr Schellens, een zeer geschikte man kundig en rustig en zijn deur stond altijd open. Omdat wij tussen de middag niet naar huis gingen, werd er op school de (meegenomen) boterhammen opgegeten en thee gedronken. Dit gebeurde in de kantine boven in de school (zie foto, de bovenste rij ramen). Onze leraar destijds was (de nu alom bekende beeldhouwer) Hans van Eerd. Die heeft ons veel geleerd, ook maatschappelijk. Na rekenen, taal en de andere verplichte schoolvakken liet hij ons school-fuiven organiseren. Dansen met de meiden, plaatjes draaien (grote hit toen, Spics and Specks van the Bee-Gees).
Ook was het aanpakken geblazen tijdens de jaarlijkse sportdagen op het Kerstroosplein. Natuurlijk waren wij geen lieverdjes maar Hans had op ons een natuurlijk overwicht (ging toen al goed met zijn tijd mee). Met open mond volgden wij de handenarbeidsles. Wat Hans toen al van klei kon maken ongelooflijk. Wij kwamen meestal niet zo ver maar deden wel verwoede pogingen. Resultaat ('n schif pupke). Natuurlijk kregen ook wij meerdere malen een rapport mee naar huis, alleen kregen wij geen cijfers voor de vakken, maar geschreven tekst
over onze leerresultaten (was toen vrij nieuw).
Al met al 'n leuke mooie schooltijd beleefd daar in Stroatum.


Datum: 25-07-2007
Naam: Hans Strootman img

Voor een blik in de school in 1950, toen Grijze hoofd was en de eerste schoolmelk werd uitgedeeld, zie foto 12337.


Datum: 25-07-2007
Naam: Hans Ooievaar img

Nog enkele namen uit de tijd als Jan Ligthartschool: dhr. de Witte, dames Postuma en Gabriƫls.


Datum: 15-05-2015
Naam: Mieke Timmermans-Schrijvers img

Ook ik heb op de Driekoningenschool gezeten. Een juffrouw vergeet ik nooit meer, van Giesbergen, die had volgens mij altijd kwaaie zin, was de handwerkjuffrouw. De laatste klas die ik had was bij mr Hans van Boxtel.


Datum: 07-12-2022
Naam: Richard.loog img

Ik heb in 1981 ook op deze school gezeten en heb er leuke herinneringen aan.