Melkman op de Boschdijk
Beschrijving | Let op die bakfiets links |
---|---|
Geplaatst op | 27-03-2006 |
Reacties
Naam: Florence de Vos
Dit lijkt me niet ouder dan het jaar 1950? Ik ben in 1956 uit Eindhoven vertrokken en daarna heb ik dit niet meer gezien. Het is nu waarschijnlijk erg veranderd. Ik herken dit echter heel goed. Ik ben van 1933 en woonde vanaf mijn 4e in de Wattstraat, zijstraat van de Boschdijk. Hier heb ik toen heel vaak gelopen (eerst in een wandelwagen) met mijn moeder op weg naar de stad. Je moest vanhieruit dan schuin naar links.
Naam: Florence de Vos
Het pand recht vooruit was inderdaad een slager. Links ernaast zie ik een een schutting. Vroeger stond hier een heg met donkerrode blaadjes, die ik als kind zo mooi vond. Ik kan me nog heel goed herinneren dat, als ik hier voorbij werd gereden in mijn wandelwagen, moeder even stopte om er voor mij een te plukken.
Naam: Anneke Feijen
Voorbij die heg had de familie Korting een winkeltje. Daar in de buurt was ook nog een feestwinkeltje. Ik weet niet meer of dat van de fam. Valkenburg was. Deze familie woonde op de Binnenpad. Verder op de Binnenpad aan de rechterkant was bakkerij Nel van Gemert.
Naam: Michel Grijseels
De winkel annex bakkerij van Korting is later overgenomen door Valkenburg (feestartikelenzaak). Die woonde aan de Boschdijk met achteruitgang op de Binnenpad, met als buurman de kledingzaak Kuflex (2 pakken halen, 1 betalen). Aan de rechterkant was de Erica-bar, waar Tony Bass nog in gezeten heeft.
Naam: Deana van Tijl
Van 1936 tot 1953 heeft op nummer 105 in het witte huisje een groentewinkel gezeten. Die was van Verhoeven-Couwenberg. Zij zijn in 1953 verhuisd. Op 103 heeft De Turk gewoond. In die tijd is op 101 een logement van Stevens geweest. Waar de bakfiets staat, heeft Semler gewoond. Die repareerde paraplu's en is later verhuisd naar de Heemskerkstraat. Mijn man heet Verhoeven en is geboren op 105.
Naam: Wilma van de Gevel
Beste Deana, ik weet niet hoe oud je man is. Mijn vader, Willie van de Gevel, woonde op nr. 109, naast de visboer, met zijn moeder en mijn moeder en was een jeugdvriend van Cor Semler. Papa is twee jaar geleden gestorven. Verder zouden in de rij ook nog twee joodse mannen hebben gewoond. Misschien weet jouw man meer.
Naam: Rien Verhoeven
Tot 3 december 1953 heb ik op Boschdijk 105 gewoond en was de voorgevel nog niet wit. Op 107 woonde Janus v.d. Heuvel. Waar die twee joodse mannen woonden, is mij niet bekend. Willie van de Gevel heb ik vaag gekend. Ik weet ook nog dat tegenover de Nieuwe Fellenoord in een kruidenierswinkeltje een oom van Willie woonde. Naast Sembler woonde Van Buul. Twee nummers verder zat dokter Holtzer, die daarna naar een zijstraat van de Parklaan is vertokken. Die visboer op 109 was Hagen, daarnaast woonde De Wert of De Wit. Later is daar Clermonds komen wonen.
Naam: Wilma van de Gevel
Willem en Anna van de Gevel-van Diessen zijn in 1933 op nr. 109 komen wonen, met een gezin van vif kinderen. Papa was de jongste, geboren in 1927 en was toen dus 6 jaar oud. De namen van de andere kinderen, in volgorde van leeftijd, Narris, Marie, Piet, Dientje. Mijn vader is ingetrouwd met mijn moeder in 1956, toen opa is overleden. Als u in 1953 bent verhuisd, hebt u dat dus niet meegekregen en ook niet dat de honden altijd bij de visboer (111?) de vis weghaalden. De joodse mannen zijn in de oorlog verdwenen, zoals zovelen.
Vader is schoolgegaan bij de fraters, ik denk op de Joannes Bergmanschool. Ik heb nog een klassenfoto van, ik denk uit 1939/1940. Mocht u interesse hebben, kan ik u die doormailen als PB. Ook staan er van de overkant nog mooie foto's hier ergens op de site. De nummers heb ik zo niet bij de hand, maar het zijn twee herenhuizen met hek en bomen ervoor. Holtzer is inderdaad verhuisd naar het Villapark, op de hoek van het Mignot-plein, achter café De Beer aan de Tongelresestraat.
<<< Wilma, foto's mag je altijd doorsturen. (red.) >>>
Naam: Paul Weijts
In de bocht staat de bakfiets van melkboer Pastoor, hij woonde in de Barrierweg 246 en was een protestantse melkboer die veel tegenwerking had van de Roomse Kerk. Hij moest voor de oorlog zijn melk betrekken uit Boxtel omdat zowel de Melkfabrieken St. Petrus als de andere hem geen melk mochten leveren van de Roomse geestelijkheid. Zijn zoon Jo was en is mijn eerste vriend sinds 1941!
Naam: Ben Brekelmans
Anneke, die kousenreparatie-winkel zat m.i. in het rijtje met o.a. het "fopwinkeltje" van de fam. Valkenburg. Het was de eerste zaak van mijn ome Cees de Turck, werd gerund door mijn tante Ria, ook wel Zus genoemd, en heette Het Kousenwonder. Later is de zaak verhuisd naar Hemelrijken 89. Ze hadden ook een filiaal in de St. Theresiastraat. De kousenzaak op het Hemelrijken is later Friture De Turck geworden, die -weer wat later- verhuisde naar Hemelrijken 83. Daar dreef ome Cees ook zijn autohandel in vooral Daf- en Volvo-personenwagens.
Naam: Ans van Trigt de Wert
Mijn opa en oma De Wert-Hoens woonden op nr. 113! Zij woonden naast visboer Gerrit en Grietje Hagen. Een paar huizen verder woonde de fam. Clermonts. De ladders in nylons ophalen werd volgens mij door Toosje van de Ven gedaan bij fam. Denkers en die woonde langs het Polderpaaike, later de Zernikestraat. Janus van de Heuvel woonde in de rij naast het gangetje. (Ik heb nog een bidprentje van Janus zijn vrouw. Zijn dochters heten Paulien en Mien. Hij had ook nog een zoon, Fried, dacht ik.)
Bij visboer Hagen liepen altijd kippen rond en die kregen visafval te eten en dus smaakten die eieren naar vis volgens de verhalen. Ik weet ook dat er op de plaats achter in een grote teil Ijsstaven lagen om de vis te koelen.