Fotonr.: 35796
Bijdrager Ties van den Berge
Jaar: 1992
Locatie 1.:Tongelre |321 Doornakkers-West |St Josephlaan
Onderwerp.: Religie |Katholieke Kerken |Tongelre, St Joseph

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Sloop Sint Josephkerk

Beschrijving De sloop van de St. Josephkerk is begonnen.

Voor meer foto's van de sloop klik hier



Geplaatst op 20-02-2015

Reacties

Datum: 25-02-2015
Naam: Marijke de Groot-Thijssen img

Hallo beste mensen, is de beschrijving onder deze foto niet een beetje misleidend?
"De sloop is begonnen ...". Er is onderhand al een generatie die helemaal niet meer weet dat daar ooit een kerk stond! Deze kerk is ongeveer 25 jaar geleden al gesloopt.
Neemt niet weg dat het voor mij b.v. nog steeds verdrietig is dat deze kerk er niet meer is. Tijdens onze hele jeugd liepen kerk en school (dus niet alleen geloof maar ook kerkgebouw) als een rode draad door ons leven. Het hoorde er gewoon bij en ik heb niet het idee dat we er slechtere mensen van zijn geworden.


Datum: 25-02-2015
Naam: Ties van den Berge img

In de taalkunde kent men de term "historische presens" oftewel het gebruik van de tegenwoordige tijd om iets juist dramatisch en actueel weer te geven. En dat is hier gebeurd. Er is niets misleidends aan. Deze kerk heeft ook voor mij veel betekend. Mijn schoonfamilie die zeer nauw betrokken was bij deze pastorie en kerk woonde er vrijwel naast. Een van mijn zwagers was hulpkoster, respectievelijk koster. Mijn echtgenote zaliger en ik zijn er getrouwd. Hoezo misleidend? Het blijft een groot drama dat zoveel imposante kerken zijn verdwenen en nog verdwijnen, maar vaak zijn de mensen die zo jammeren en klagen nu net niet degenen die het meeste hebben bijgedragen aan het voortbestaan ervan.


Datum: 26-02-2015
Naam: Marijke de Groot-Thijssen img

IK begreep het wel maar voor iemand die voor het eerst deze foto ziet op de site met dit onderschrift die zou kunnen denken: wordt er weer een kerk afgebroken?
En ja, het gaat mij ook aan het hart, de afbraak van "onze" kerk. Dat mocht al blijken onder mijn reactie onder foto nummer 2119. En niet alleen jammer van de verdwenen St. Josephkerk, maar zonde ook van alle andere verdwenen mooie kerken in Eindhoven.
Ik word nu al voor de derde keer in Eindhoven geconfronteerd met sluiting of afbraak van een kerk in een parochie waartoe ik behoor. Dat moedigt natuurlijk ook niet aan om nog een H. Mis bij te wonen, als je er eerst een reis voor moet gaan maken met de auto of de bus. Helaas overkomt dit niet alleen de RK kerkgebouwen, ook steeds meer andere gebedshuizen worden gesloten of gesloopt. Voor iedereen die het overkomt zeer verdrietig. Bovendien verdwijnt met het slopen van al deze gebouwen een groot deel van het karakter van een stad.


Datum: 27-02-2015
Naam: Ties van den Berge img

Dat geldt voor mij ook. De Tivolikerk waar ik ben gedoopt, mijn communies heb gedaan en waar ik bij het Tivolikoor heb gezongen is weg op die eenzame toren na. De Josephkerk waar wij zijn getrouwd, en waar ik samen met mijn zwager jarenlang de kerststal heb mogen bouwen is verdwenen. De Jozef & Mariakerk aan de Molijnstraat waar ik 16 jaar dirigent van de Tongelrese Cantorij ben geweest is nu het restaurant WZC Berckelhof.
De Michaëlkerk aan de Clovislaan, waar ik een aantal jaren dirigent ben geweest, staat er nog, maar is al geruime tijd aan de eredienst onttrokken. Mijn litanie is van dezelfde orde zou ik zo zeggen en het einde is nog lang niet in zicht. Ontkerkelijking heeft nu eenmaal zijn consequenties, hoe triest ook!


Datum: 29-06-2015
Naam: J. Wijn img

Ik ben geboren en opgegroeid schuin tegenover deze kerk en vind het jammer van de sloop. Maar wanneer er geen gelovigen meer zijn wordt zo'n gebouw voor een religie overbodig. Het gebouw had best een andere functie kunnen krijgen: maar we wonen nu eenmaal in sloopstad Eindhoven.


Datum: 30-07-2015
Naam: Wim Boselie img

Ties, wat een mooie foto die je met ons wilt delen.
Hierbij komen weer herinneringen boven uit vervlogen tijden. Van 1956 t/m 1968 heeft het gezin waar ik vandaan kom een paar huizen hier vandaan in de Sint Josephlaan gewoond (nr. 58). In de pastorie hebben opeenvolgend ikzelf en mijn zussen Hélène en Monique op kamers gewoond in de periode van 1972 tot 1977. Zr. Ermelindus deed de huishouding en kookte indertijd voor de pastoor en de kapelaan. Zij kwam uit een klooster in Oirschot en in mijn herinnering was zij een heel aardig mens. Wij hebben in deze kerk allemaal onze katholieke sacramenten ontvangen: eerste en plechtige communie en het vormsel. Kapelaan Jo van Kessel was indertijd een huisvriend van mijn ouders.
Ondanks het feit dat ik tijdens de afbraak van de kerk in Eindhoven werkte, heb ik daar toen niets van meegekregen. Als ik het had meegekregen, was ik zeker nog even afscheid gaan nemen van "mijn" oude kerk. Ik kan met de mooie ronde koepel boven het altaar nog herinneren.