Bijdrager Jack van Hoek
Jaar: 1984
Locatie 1.:Tongelre |321 Doornakkers-West |St Josephlaan
Onderwerp.: Religie |Katholieke Kerken |Tongelre, St Joseph
Reacties
Naam: Jan Wijn
Kerkgebouwen bepalen vaak het karakter van de omgeving, daarom is het jammer dat er veel zijn verdwenen.
Wat er binnen in die gebouwen gebeurde heb ik altijd nutteloos gevonden. Ook ik moest hier als kind tegen mijn zin dagelijks naar de kindermis en zondags ook nog naar het lof. Het enige positieve was daarbinnen: dat ze van mij al voor mijn twaalfde een atheïst hadden gemaakt. Overigens, alle respect voor hen die er wel goede herinneringen aan hadden.
Naam: Jack van Hoek
Deze foto is in 1984 door mij gemaakt tijdens een nostalgische fietstocht door Tongelre. Ik was al zo'n 25 jaar uit dit stadsdeel, bekend als 'de Sint Josephparochie' weg en legde daarom de bekende plekken van mijn jeugd vast. Dat deze kerk nog tijdens mijn leven zou worden afgebroken had ik nooit durven dromen. Geschiedenis is het geworden.
Misschien is dit hier wel de goede plek om te memoreren aan de stoep rond de kerk, vooral in de Sint Josephlaan, waarin je nog vele jaren na de oorlog de inslagen van kogels en scherven van granaten kon zien zitten. In deze buurt bevond zich een schuilkelder, waar ons gezin in die jaren het leven aan te danken heeft. Een oude vrouw, die de ingang net niet haalde, is hier doodgeschoten. De juiste plek van die schuilkelder ken ik niet. Misschien dat iemand die plek nog wel weet.
Naam: Marijke de Groot-Thijssen
Ik heb thuis bij mijn moeder nog ongeveer een zelfde foto gevonden maar die hoef ik dus niet meer te plaatsen. Verder dacht ik dat hij van eerdere datum was. Ik kan me deze situatie nog heel goed herinneren omdat wij van deze kant af de kerk benaderden als we er naar toe liepen. Elke morgen om half acht naar de kindermis, elke zondag ergens tussen 7 en 11 en soms nog op zondagmiddag naar het lof. Mijn hele jeugd ligt eigenlijk in deze kerk.
Naam: Harry Haerkens
Rechts van de St. Jozefkerk met pastorie van Pastoor Hermens zie je nog een klein stukje van de huisartsenpraktijk en woning van dokter Kusters in de St. Josephlaan. Hij heeft later midden jaren vijftig een nieuw pand gebouwd in de Jeroen Boschlaan bijna op de hoek van de Hobbemastraat naast een warme bakker (Houben?).
Naam: Marijke de Groot-Thijssen
Harry, je hebt het mis. In het huis dat je nog net een beetje kunt zien, woonde de familie Peeters. Vader Peeters was hoofd van de school op het woonwagenkamp en de hele familie was erg nauw betrokken bij het hele kerkgebeuren. Het huis van dr. Kusters stond wel in dezelfde rij maar dan helemaal op het hoekje. Dat was hoek Bloemfonteinstraat/St. Jozeflaan. Later is dokter Kusters inderdaad wel naar het huis gegaan dat achter bakkerij Houben lag. Modern gebouw met plat dak en daar zit nu een architectenbureau in genaamd EN/EN.
Naam: Harry Haerkens
Marijke klopt wat je zegt, ik bedoelde feitelijk het rijtje huizen waarin ook huisarts Kusters woonde met zijn vrouw en kleine kinderen medio 1956. Mooie tijd (zoals altijd achteraf bezien). Wie kent uit die tijd ook nog het muzikale gezin van de fam. Swinkels Bloemfonteinstraat? Pa was dirigent bij de harmonie en drie zoons, waaronder Freddy, speelden trompet etc. (ik dacht dat ze ook allemaal bij Schellens trijpfabriek Kleine Bleekstraat werkten)?
Naam: Ben Brekelmans
Tsja, Harry, wie kent er nou eigenlijk de muzikale familie Swinkels niet? Niet alleen van de Tongelrese harmonie De Eendracht, maar ook van Stadshofkapel De Eendracht (zie foto 7276). Papa Willem met zijn zonen Jos, Willie en Tiny vormden jarenlang een stevige Tongelrese kern. En ook nu nog zijn "de Swinkels-en" prominent aanwezig in deze fameuze Eindhovense kapel.
Naam: Harry Haerkens
Ben, leuk om dat te horen. Ik zie nog in gedachten hun papa kordaat in uniform en z'n muziekpet een beetje schuin achterover, stoer voor de muzikale "troep'' lopen en uiteraard dirigeren. Ook herinner ik me nog met de oudste twee op de Handelsschool aan het St. Joriscollege te hebben gezeten, eind jaren vijftig. Dat is welgeteld ruim een halve eeuw geleden. Waar blijft de tijd?
Naam: A.van Overbruggen
Jack, met kapelaan flap-tik bedoel je waarschijnlijk kapelaan Bran(d)s. Hij liep moeilijk, omdat hij een houten been had (vandaar die "tik"). Hij is een tijdje, o.a. in de gloriejaren (1958/1960) geestelijk adviseur bij de voetbalvereniging r.k.v.v. Tongelre geweest. Hij had toen aan al de spelers van het eerste elftal een klein balletje gegeven dat ze altijd in hun broekzak moesten dragen. Zo zouden ze, elke keer als ze iets uit hun broekzak wilden pakken, het balletje voelen en zich zo beter kunnen voorbereiden/concentreren op de volgende wedstrijd. Hij is later pastoor geworden in Wintelre.
Naam: Theo van den Dungen
Hallo Jack. Ik had wel verwacht dat jij als Tongelrenaar (dacht ik) de boeken van Tonnie van den Boomen wel kende. In zijn laatste boek staat op pagina 122 een overzicht van de kapelaans van de Sint-Josephparochie: Johannes Smulders: 1940-1947; Franciscus Hochstenbach: 1943-1945; Henricus Ariaans: 1946-1950; Frederik Bless: 1947-1948; Antoon van de Ven: 1948-1949; Martinus Vogels: 1949-1952; Carolus Brans: (priester van het Heilige Hart) 1950-1959; Antoon Verwey:1952-1957; Johannes van Loosdrecht: 1956-1962; Gerardus Rooymans: 1959-1962; Adrianus de Koning: 1962-1963; Johannes van Kessel: 1962-1976; Wilhelmus van Oirschot: 1963-1970; Antonius Haassen (priester van het Heilige Hart): 1977-1985. De pastoors: Jacobus Schoenmakers (bouwpastoor):1929-1950; pastoor Hermus: 1950-1965; pastoor Michielsen: 1965-1981.
Naam: Antoine Lemmens
De laatste pastoor in de St. Jozefkerk was Pastoor A.G. Haasen. Hij is vanuit Tongelre naar Valkenswaard gegaan. Ik heb nog veel contact met hem. Ik ben dagelijks in die kerk gekomen. Mijn peettante was zr. Emelie, die inwoonde op de pastorie en de kerk verzorgde en Paul Peters, die naast de kerk woonde, is mijn peetoom. Het is erg zonde dat deze kerk weg is, ik mis hem nog altijd.
Naam: Jack van Hoek
Theo van den Dungen en Antoine Lemmens, bedankt voor jullie bijdrage. Ik vind het passend dat de namen van de pastoors genoemd worden bij deze foto. Een stukje geschiedenis! Zij waren immers belangrijk voor de parochie. Theo, je hebt gelijk, ik kom uit Tongelre. Het boek van Tonnie had ik, toen ik deze vraag stelde, nog niet gelezen. Beide heren: "bedankt." Sorry dat ik zo oneerbiedig was om kapelaan Brands "Flap tik" te noemen. Ik wist niet beter. A. van Overbruggen deed hem gelukkig recht.
Naam: Peter Heesakkers
Ben Brekelmans,15 april 2010: Wat late opmerking van mij. Je bent nog vergeten Piet(je) of Peter Swinkels te vernoemen. Die was ook bij De Eendracht, heel veel jaren. Deze woont nu op de Antillen nadat hij zijn zaak in koelingsbenodigdheden op de Hoogstraat, hoek Gestelsestraat heeft opgegeven. Ik dacht dat ie naar Curaçao of Aruba is gegaan. Tegenover zijn zaak heeft hij nog jarenlang een café bestierd. Een ex-Paul Krugerlaanbewoner.
Naam: Jan van den Bogaert
Ik heb tussen 1963 en 1973 in Mierlo-Hout gewoond. In 1965 kregen wij een nieuwe pastoor in de St. Luciaparochie. Zijn naam was Antoon van de Ven de vroegere
populaire kapelaan uit de St Jozefparochie te Tongelre. Er is het e.e.a. te zien over zijn leven en zijn bidprentje op de websites van Mierlo-Hout. Hij is overleden op
07-09-1984.
Zie o.a.
en