Bijdrager Jacques Swinkels
Jaar: 1882
Onderwerp.: Gedrukte en Geschreven Media |Documenten |Overheidsdocumenten
Koepokinenting.
Reacties
Naam: Wil van Hout
In 1950 is er ook een pokkenepidemie geweest. Wel in beperkte mate, maar toch moesten de militairen in de kazerne blijven. Die nog geen enting hadden moesten meteen ingeent worden. Naar ik mij nog herinner zou de haard in de buurt van Tilburg geweest zijn. Ook weet ik, dat het niet altijd op de bovenarm gedaan moest worden in verband met de klachten van veel dames, die boven op de bil lieten enten, niet wetend dat een enkele jaren later (half) naakt lopen heel gewoon werd gevonden.
Naam: Anne Troost
Klopt Wil, dat was in 1951. In eerste instantie dacht men aan waterpokken omdat er toen meerdere waterpokkenpatienten waren. Tot de kweek postief aangaf dat het de pokken was. De eerste melding was op 23 februari 1951. In totaal werd er bij 51 patienten de diagnose gesteld. Op 30 juni was alles voorbij. Dat er weinig mensen ziek werden was te danken aan de goede vaccinatietoestand van de bevolking van Tilburg.
Naam: Anne Troost
Als je net als wij met genealogie bezig bent, en de familie die je zoekt door heel het land verspreid is geweest, dan merk je de epidemiejaren op. Je ziet op een gegeven moment in de data voor de verplichte vaccinatie, veel overlijdens in korte tijd. Zoek je verder dan is er vaak een invloed op dit overlijden van een epidemie. Zo ook met de cholera-epidemie van 1866 en de pokkenepidemie van 1870.
Naam: Wil van Hout
Dat moet dan 1951 geweest zijn. Toen moest men nog 2 jaar dienen. Ik was in Maastricht en mocht niet meer reizen. En burgerkleding was toen ook niet mogelijk. Maar er waren daar veel jongens die later last ondervonden van de schrammetjes. Het inenten op latere leeftijd is niet geheel ongevaarlijk als je nooit bent ingeent. Ik had er helemaal geen last van. Je bent een bepaald aantal jaren immuun.