Fotonr.: 30356
Bijdrager Paul Renders
Locatie 1.:Woensel |516 Vlokhoven |Vlokhovenseweg/Woenselsestraat*
Onderwerp.: Horeca |Cafés |Woensel, De Sport

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Café De Sport

Beschrijving Niet ver voor de sloop. Het uithangbord van Drie Hoefijzers Breda bier met daaronder de naam van het café (zie foto 19585) is al verwijderd. Direct onder het linker muuranker zie je het straatnaambord met de naam Veelakker die hier moet komen. Rechts van dat muuranker is nog vaag de plek te zien waar vroeger het bordje Eckartse Heiweg hing.
Geplaatst op 21-01-2012
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 10-03-2012
Naam: Cor Platenburg img

In 1888 begon Frans van Lieshout aan de Straat 8 (in 1922 Woenselsestraat 15 en in 1934 Woenselsestraat 41) in Vlokhoven een café en noemde het "Batavia" vanwege het feit dat zijn vader in Nederlands Indië geweest was (die werd daarom ook "d'n Oostman" genoemd). In die tijd had men nog geen electrisch licht en werd het biljart verlicht met twee olielampen en het buffet met één. Er vonden veel activiteiten plaats in het café. Zo werd er op speciaal daarvoor bestemde avonden gedanst met alleen vaste leden. Aan speciaal daarvoor aangepaste tafeltjes kon men katten en rikken (wie weet er nog hoe katten gespeeld wordt?). De Jonge Boerenstand gaf toneeluitvoeringen en op zondagavonden zong het Vlokhovens Mannenkoor o.l.v. Martin Gruithuysen.
Ook zou hier zangvereniging "La Bonne Esperance" zijn opgericht (in "De history van La Bonne Esperance", te vinden op internet, staat aan het begin de volgende passage: "Op woensdag 5 september 1871 besloten 5 mannen een zangvereniging op te richten. Deze zangvereniging werd opgericht in cafe "Den Ouden Tempel" in Vlokhoven. En al snel werd er geoefend in een cafe op de Woenselsestraat 375 door een 13 mannen,....". Of café "Den Ouden Tempel" de vroegere naam van café Batavia was is (nog) niet bekend. Als dat wel zo was dan was de vader van Frans van Lieshout waarschijnlijk de kastelein. Frans veranderde dan de naam toen hij het café in 1888 overnam. Het genoemde café aan Woenselsestraat 375 levert ook een probleem: De naam Woenselsestraat wordt pas voor het eerst in 1920 bij de annexatie gebruikt en nr. 375 wordt pas voor het eerst vermeld in adresboek 1934 en beide zijn moeilijk te rijmen met "al snel" uit de aangehaalde passage. Waarschijnlijk is hier oud en nieuw verhaspeld. de adresboeken schieten hier weer te hulp: in 1922 was het Woenselsestraat 99 en daarvoor Straat 27. Denkend aan "al snel" houd ik het op het laatste. Of dat café tóen ook al "De Kroon" heette is (nog) niet bekend. In ieder geval heette de uitbater toen ook al Van den Hurk, waarschijnlijk de vader van Constant van den Hurk).
Maar verder met café "Batavia": in 1902 zou hier ook Toneelvereniging "Den Dennetoot" zijn opgericht (wie daar nog iets van weet te vertellen is van harte uitgenodigd dit te doen). Het café was natuurlijk ook een centraal punt voor feesten, vergaderingen etc. (er was immers nog geen wijkgebouw). Tevens diende het als stemlokaal voor gemeenteraadsverkiezingen.
Frans van Lieshout die oorspronkelijk sigarenmaker was, fabriceerde thuis ook op zolder. De sigaren werden dan als prijs gebruikt bij het beugelen en het handboogschieten, twee activiteiten die mogelijk werden toen het café in 1921 werd uitgebreid met een beugelbaan (zie het doorhangend dak van deze aanbouw op foto 10328 en 22470) en een buiten WC (totale kosten fl 1000,--!). Aan de achterkant was deze bouw open en werd daarom tevens gebruikt door handboogschutterij "Vlokhovens Vooruitgang", opgericht in 1903. Doordat Frans van Lieshout zijn belofte aan de schutterij voor een overdekt doel te kunnen zorgen niet nakwam, gingen een aantal schutters naar Café “Molenzicht” van Dorus de Brouwer aan de Vlokhovenseweg 18. Door de sportieve activiteiten die er plaatsvonden werd de naam van het café omgedoopt in "De Sport" (zie foto's 10328, 19585 en 30356). Na de oorlog namen Karel en Betje (zie foto 23337) Hinsen het café over en bleven daar tot de sloop eind jaren '60.

Voor de mensen met archivarisbloed in de aderen zijn twee rekeningen voor Frans van Lieshout toegevoegd, uit 1933 en 1938, klik hier.
Het is niet duidelijk of de bestelling van1938 pas gedaan werd nadat die van 1933 was opgedronken ;-)

Met dank aan Paul Renders voor aangeleverd materiaal.


Datum: 10-03-2012
Naam: Cor Platenburg img

Ik heb 19 jaar op Woenselsestraat 31 gewoond en ken het café dus goed. In die tijd hadden wij elk jaar een varken. Regelmatig werd ik met een emmer naar Betje gestuurd om lekbier op te halen waar dan het varkensvoer mee werd aangemaakt zodat het beest lekker dik werd! Ook hing ik, samen met Jan Raaijmakers jr. van nummer 37 en Peter van Astfeld van nr 78 rond in "den doel" en daar vonden we soms oude blokjes pezenvet om de boogpezen mee in te strijken zodat ze minder last hadden van vocht en dus beter op spanning bleven. Die konden wij dan weer gebruiken voor onze eigen gemaakte bogen. Zo vonden we ook een keer een echte pijl waar de metalen punt van afgebroken was, en daar wisten wij natuurlijk wel raad mee.
Ook herinner ik me als de dag van gisteren het verschil in geur als je het café via de voordeur binnenkwam en via de achterdeur weer verliet. In het eerste geval rook je een niet onprettige bierlucht, in het tweede geval kwam je op de achterplaats waar het open urinoir was en daar kon je de lucht van verteerd bier ruiken. Urinoir was een te chique woord voor dit bouwsel: een zinken bak met daaraan een schuin naar beneden aflopend stuk zinken goot dat rechtstreeks in de beerput loosde. Er was geen kraan om je prestatie mee weg te kunnen spoelen! Maar dat vonden we toen maar heel gewoon!


Datum: 10-03-2012
Naam: Wil van Hout img

Cor, ieder huis had een pishoek. Om de doodeenvoudige reden dat degene die de put kwam ledigen geen baat bij urine had en slechts belangstelling voor het dikke.


Datum: 11-03-2012
Naam: Cor Platenburg img

Wil, als degene die de put kwam legen alleen maar baat had bij het dikke denk ik toch dat hij problemen kreeg bij het uitrijden. Met die dikke drab in een gierton kun je het land niet besproeien, met de urine erbij veel gemakkelijker. Jammer dat Driek Stront er niet meer is... die had het ons kunnen vertellen.