Fotonr.: 29171
Bijdrager Frans van Beers
Jaar: 1949
Locatie 1.:Tongelre |328 Tongelresche Akkers |Doolplein*

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Zicht op woonwagenkamp

Beschrijving 'zicht op het kamp bij de verbreding van het kanaal, genomen vanaf de Geldropse kant naar de richting van de gashouder' - foto WL van Beers, 28-3-1949

(zie ook foto 29136)
Geplaatst op 03-09-2011
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 03-09-2011
Naam: Gerard van de Vorle

In de begin jaren 1960 zijn er vele voorzienen door de gemeente aangebracht .Bij het kampje kwamen meer plaatsen voor de woonwagens, het nieuwekampje genoemd. Daar was ook ruimte voor de sloop auto`s en opslag voor oude ijzer. Rond die tijd kregen bewoners van het kampje ook een schuurtje met daar in een echte wc nog zonder spoeling .Bij de ingang vandat kampje was een kantoortje van de Politie ik dacht dat de agent de heer van Buul (Den Dikke) was die toezicht moest houden. Ook was er een kampbeheerder die alles schoon moest houden. Later hebben we de paardenstallen en dokters bevallingskamer gebouwd en later het kerkje, in samenwerking met een studentengroep (sterk door werk?) In die tijd ook nog een schooltje met een recreatieruimte. Het kerkje is nog geopend door Bisschop Bekkers, een prachtig feest. Achter het kampje was een voetbalveld waar veelvuldig gebruik van werd gemaakt Bij de eerste wagen was een snoepwinkeltje en altijd was er een bakje koffie. Aan de overkant van het kanaal was de Zwaaikom, dat waren woningen voor wat problematische gezinnen Zoals nu er ook weer plannen zijn om zo`n projecht op te zetten. Deze woningen zouden onverwoesbaar moeten zijn, geen hout maar staal en ijzer. Mooi bedacht maar de deuren werden uit het stalen kozijn gelicht en voor oud ijzer verkocht. Later is er door de Gemeente een besluit genomen om het grote kamp op te splitsen in klein plaatsjes met elk wat wooneenheden verdeeld over de gehele stad.


Datum: 03-09-2011
Naam: Tini van Rooij img

Rond die tijd werd er op het kamp ook elektriciteit aangelegd. Dat is 2x moeten gebeuren, al direct na aanleg waren alle grondkabels verdwenen, zullen wel bij het oud koper terecht zijn gekomen. In 2e aanleg waren de kabels van aluminium en direct na aanleg werden de sleuven dichtgegooid. Dat bleek afdoende, de aluminiumprijs was zo laag dat het niet de moeite waard was de kabels op te graven. De bewoners hadden ook niet zo de behoefte aan al die voorzieningen. Ik herinner me een bewoner die zijn pas gebouwde schuurtje direct ombouwde naar kippenhok. De WC bleef ongebruikt, "Ik heb m'n hele leven al in de wei gescheten, ik heb dat ding nie nodig".


Datum: 03-09-2011
Naam: Paul van Erp img

Naar mening was de zwaaikom een verbreed stuk kanaal waar boten na bv het lossen van grind om konden keren. De woningen waar Gerard op doelt waren de doorgangswoningen, bedoeld als tussenstap voor kampbewoners naar een normaal huis. De woningen waren geen succes omdat loper, lood, sanitair etc. al snel verhuisden naar het kamp (naar men vertelt). De woningen werden later door de BB (Burger Bescherming) gebruikt als oefenpanden om bv reddingsacties bij brand na te bootsen.


Datum: 03-09-2011
Naam: Antoon Franse img

De meteropnemer als die daar de meterstand kwam noteren kreeg hij bijna overal een gulden fooi,tenminste dat heeft hij vroeger tegen mij gezegd of dit waar is weet ik niet.Hij vroeg zich wel af of de gemeente iets met de gemeten stand op zou schieten.


Datum: 04-09-2011
Naam: Gerard van de Vorle

Er waren toentertijd geen meters, ze moesten dubbeltjes en later muntjes gebruiken. Maar voor de meter aansluiten was nog goedkoper .


Datum: 14-07-2013
Naam: Gerard de Beurs img

Volgens mij kijken we hier naar het kamp op Kanaaldijk zuid. Tussen het kamp en de gasketel loopt het Eindhovens kanaal. Volgens mij staat het kamp hier op de plek waar nu Eindhovense studenten roeivereniging Thêta zit


Datum: 14-07-2013
Naam: Fons Kappe img

Klopt,rechts van de gashouder is ook vaag de Sint Jozef kerk zichtbaar.
De gashouder zelf lijkt nog niet geheel af gezien de kranen en is ook nog niet geschilderd.Ik weet niet of het kamp op deze locatie al Doolplein genoemd werd.
Zie voor verplaatsing naar Kanaaldijk noord reacties bij foto 29136


Datum: 31-07-2014
Naam: Eric Kemperman img

Gerard, dat klopt helemaal. Overigens zijn de eerste woonwagens op deze plek al te zien op luchtfoto 189 uit 1944, evenals het hoge gebouw waar hier links op de foto staat. Wat was de functie van dat gebouw, dat er in 1944 al stond. Een scheepsfunctie?


Datum: 01-08-2014
Naam: Gerard de Beurs img

Eric, Het gebouw waar je hier links tegenaan kijkt zijn de overgangswoningen. Zie reacties bij foto 34034.


Datum: 25-04-2018
Naam: Yvonne Henderson img

Misschien toch een andere naam verzinnen voor dit woonwagenkamp, want dit is het Doolplein niet? Dit kamp lag er tegenover op Stratums grondgebied, toen het Doolplein in Tongelre nog niet bestond. En dat geldt ook voor de andere foto's uit deze reeks van Walther van Beers.


Datum: 18-10-2020
Naam: R img

Locatie van de foto is niet juist. Deze is genomen vanaf het kanaal maar staat op Maps op de Urkhovenseweg. Correcte locatie is waar nu Theta zit aan het Eindhovens kanaal.