Fotonr.: 34034
Bijdrager Tivoli Parochie
Locatie 1.:Stratum |231 Poeijers |Zwaaikomstraat*

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Woonwagenkamp Zwaaikom (3)

Beschrijving Voor een exclusieve serie van deze kampbewoners  KLIK HIER
Geplaatst op 12-07-2013

Reacties

Datum: 12-07-2013
Naam: Marijke de Groot-Thijssen img

SCHITTEREND ! Wat een mooie mensen en wat een mooie foto's daarvan. Zou je een expositie aan moeten wijden.


Datum: 12-07-2013
Naam: Lenie Streun Thans img

Wanneer is het woonwagenkamp op de Heezerweg gekomen? Er was een kamp aan het kanaal bij de zwaaikom in de laatste veertiger jaren. Wij gingen er soms zwemmen in het kanaal en maakten kennis met de bewoners. De meesten van hen hadden een nummer op de arm getatoueerd van het concentratiekamp. De mensen waren heel vriendelijk en de wagens van binnen waren gezellig, kleurvol en schoon. De serie foto's is prachtig, de fietsen lijken wel uit de twintiger jaren.


Datum: 13-07-2013
Naam: Ben Brekelmans img

Eigenlijk zonde dat deze muziekmakende Eindhovenaren-van-toen alleen via een extra klik te zien zijn. Alleen al aan de manier waarop ze hun instrumenten vasthouden, hoor je dat ze nummers speelden van Stephane Grappelli en Django Reinhardt, dertigerjaren-muziek van de zgn. Hot Club de France, gypsymusic, die velen ook kennen van het Rosenberg Trio. Prachtige plaatjes!


Datum: 13-07-2013
Naam: Lieke Slegers-Roijers img

Een unieke fotoserie waar je ontzettend zuinig op moet zijn. Ben, als ik naar de foto's kijk hoor ik ze inderdaad spelen.


Datum: 13-07-2013
Naam: Kees van der Hoeven img

Dit is inderdaad geweldig materiaal. Eigenlijk jammer dat de foto's 'weggestopt' zijn achter een 'klik-hierbijlage'. Veel zijn het waard om als aparte foto pontificaal een plekje te krijgen, voor specifieke commentaren bij de prent.

Is dit wel kamp Heezerweg? Welke huizen zien we op de achtergrond (foto 5, 10)? Volgens het RHCe is dit kamp Kanaaldijk-Zuid (bij de Zwaaikom). Zie RHCe foto 0000984. Gedateerd 1935.
Zijn de huizen achter dan Jozef Israelslaan?


Datum: 13-07-2013
Naam: Ger van der Palen img

Toch even de vraag of men in die tijd ook zo positief over deze mensen sprak.
Bovenstaande romantische beschouwingen passen niet geheel in mijn herinneringen.


Datum: 14-07-2013
Naam: Gerard de Beurs img

Dit is inderdaad het kamp aan de kanaaldijk. zie foto 29136 van WL van Beers


Datum: 14-07-2013
Naam: Wil van Hout img

Over het algemeen waren deze mensen Katholiek en groeiden op in een vijandige omgeving. Het enige beroep wat ze konden/mochten uitoefenen was meestal mensonterend. Ze trokken zich terug in de muziek en waren er zeer gedreven in. Steun zoals wij die nu kennen was helemaal niet aan de orde. Men ging er terecht van uit dat mensen met veel geld wel een beetje van hun kapitaal konden missen. Elk dier, waaronder ook de mens, moest voor het donker werd gegeten hebben. Dat dit soms op een rare manier gaat kun je zien in de natuur. Kinderen moeten gevoed worden, hoe dan ook. Dat een dergelijke denkwijze wel eens uit de hand loopt, zal je ongetwijfeld heden ten dage zien. Maar wij burgers, zoals men de niet kampbewoners noemt, hebben er wel om gevraagd. Als je die 'Bluukes' op die foto's ziet, moet je er toch niet aan denken dat wij daar schuld aan hebben!!!!! .


Datum: 14-07-2013
Naam: Kees van der Hoeven img

Gerard, ik zit toch nog met de lokatie en zou graag bevestiging willen welke huizen op foto 5 en 10 van de bijlage te zien zijn. Foto 29136 heeft als tekst Doolplein, dat is dus de noordzijde van het Kanaal. De naoorlogse woonwagenlokatie. Deze foto zou volgens RHCe dus de Zwaaikom zijn, dat is een andere plek, de zuidzijde van het Kanaal. Voor de oorlog. We zien hier wel eenzelfde soort verlichtingspaal en plein, maar andere woonwagens. Deze foto is vooralsnog door de redactie als het (eerste) kamp Heezerweg aangeduid, nabij Tivoli.
Welk van de drie lokaties is juist...?


Datum: 14-07-2013
Naam: Lieke Slegers-Roijers img

Omdat de foto' s uit het Archief Parochie Tivoli komen, ga ik nog steeds voor locatie Heezerweg.


Datum: 14-07-2013
Naam: Gerard de Beurs img

De naam Doolplein bij foto 29136 is volgens mij ook niet correct. De Gasketel is in 1948 gebouwd (dus niet zichtbaar op deze foto's) en het kamp is dacht ik in 1952/53 verhuisd van Kanaaldijk zuid naar Kanaaldijk noord: Het zogenaamde Doolplein. Ook als ik kijk naar de wat lichtere woonwagen met scheve schoorsteen en wittere luiken, komt dit aardig overeen. Wat betreft de huizen de huizen: Dit zoeken we op ;-)


Datum: 14-07-2013
Naam: Gerard van de Vorle img

Er is een Doolplein geweest aan de kant van Tongelre en er is een Zwaaikom geweest aan de kant van Stratum. Aan de kant van Stratum stonden zeer aparte woningen, opgetrokken van beton en stalen deuren en kozijnen, er moest niets kapot kunnen.


Datum: 14-07-2013
Naam: Kees van der Hoeven img

Klopt, Gerard vd Vorle, aan de Stratumse kant had je de Zwaaikomstraat (4396), naast het woonwagenkamp aan de Zwaaikom/ Kanaaldijk-Zuid.


Datum: 14-07-2013
Naam: Gerard de Beurs img

Waar zou de jongen met hengel op foto 12 zijn visjes vangen? Eindhovens kanaal? Kanunnikensven? Het is nog niet duidelijk door de bebossing en de huizen waar deze foto's te plaatsen zijn. De bebossing zou eerder op Tivoli wijzen. Maar volgens mij zouden zo'n soort huizen niet in de nabijheid zijn geweest van dat kamp?


Datum: 14-07-2013
Naam: Gerard de Beurs img

Kees, Ik zou nog terugkomen op die huizen. Ik heb ontzettend ingezoomd op de zwaaikom op foto 189. Als ik naar de overgangswoningen kijk staan er inderdaad 2 blokken 90 graden gedraaid op de zwaaikomstraat. (zie bij foto nummer 10 in de bijlage) Ook de afstand van de huizen ten opzichte van het kamp. komt overeen. De vensterpartijen komen overeen met foto 4396 (bovenramen tot tegen de dakgoot)
Er is een bouwvergunning gevraagd voor deze overgangswoningen in 1931. Dus ook dat zou in deze tijdslijn kunnen passen.


Datum: 15-07-2013
Naam: Gerard van de Vorle img

Het zou best eens kunnen zijn dat dit op dat moment, toen de foto gemaakt is, geen Eindhoven was maar Gemeente Geldrop.


Datum: 15-07-2013
Naam: Kees van der Hoeven img

Mooi gevonden Gerard. Het is inderdaad waarschijnlijk dat de huizen op foto 5 en 10 de 'onverwoestbare' huizen van de Zwaaikomstraat waren. Wel een verschil lijkt dat bij 4396 er meer ruimte zit tussen de vensters/ deuren, maar vorm van het dak en orientatie van de huizen stemmen beslist overeen.
Redactie: lokatie is dus niet buurt 235 Gijzenrooi maar moet zijn 231 (Poeijers). Dateer het op circa 1932 (het jaar dat het kamp in gebruik werd genomen). En de titel "woonwagenkamp Heezerweg" mag ook veranderd worden in "woonwagenkamp Zwaaikom".


Datum: 16-07-2013
Naam: Gerard de Beurs img

De bouwvergunning voor de overgangswoningen is in 1931 aangevraagd door de gemeente Eindhoven. Maar het kamp lag toen wel precies op het grensgebied van Eindhoven en Geldrop.


Datum: 16-07-2013
Naam: Kees van der Hoeven img

Nee, Gerard vdV, ook voor de oorlog viel de locatie woonwagenkamp Zwaaikom nog (net) binnen het grondgebied van Eindhoven


Datum: 16-07-2013
Naam: Lenie Streun Thans img

Is Tivoli in 1960 bij Eindhoven gevoegd? Er was toen nog geen woonwagenkamp op de Heezerweg. Volgens mij is dat veel later gekomen.
In de huizen op de Zwaaikom werden mensen geplaatst die in de stad uitgebombardeerd waren in de oorlog.


Datum: 16-07-2013
Naam: Gerard de Beurs img

Kees, Dat er verschil in de ruimtes tussen de ramen en deuren zit komt volgens mij omdat je op de foto's de achterkant van de huizen ziet en op foto 4396 de voorkant.


Datum: 16-07-2013
Naam: Wil img

Mooi gevonden Lenie, maar het is een beetje bezijde de waarheid. Over het algemeen kwamen er gezinnen te wonen van huurders die o.a. huurschuld hadden of om een of andere reden niet meer in een gewone straat thuishoorden. Dus onaangepaste mensen.


Datum: 16-07-2013
Naam: Gerard van de Vorle img

De Zwaaikom: Een complex overgangswoningen langs het kanaal naar Geldrop. Woonden er in 1960 21 "probleemgezinnen", het liet zich aan zien dat binnen een korte tijd deze gezinnen elders woonruimte in de stad kregen aangeboden. Dit mede door de annexatie -plannen van de Gemeente Eindhoven en Geldrop. De huizen die leeg kwamen werden gesloopt. Nog enige tijd zijn deze woningen gebruikt voor rampenplannen. Ik weet nog dat we nood- Tempex plafonds aangebracht hebben die voor de de oefening(Brandstichting) smolten en op de vrijwilligers terecht kwamen, wat zeer pijnlijk was. (Foutje, goede les)


Datum: 16-07-2013
Naam: Kees van der Hoeven img

De huizen aan de Zwaaikomstraat zijn in 1965 ontruimd.
Lijkt me los te hebben gestaan van annexatie stuk Geldrop.Die grenswijziging (1972) had geen effect op de Zwaaikom. De echte grenswijziging begon toen pas een 100 meter zuidelijk van de Zwaaikom (rechttrekken DAF-terrein). Onlangs (2010) is er overigens hier weer een kleine grenswijziging geweest, maar da's een ander verhaal.


Datum: 17-03-2024
Naam: Mario v Mechelen img

Mijn vader is in de Zwaakom geboren en dat viel toen onder Geldrop. Want bij geboorteplaats van mijn pa staat Geldrop. Dan lag het kamp eigenlijk tussen Eindhovense/Gelderopseweg en het kanaal. Pa kan het zich nog herinneren. Er waren twee waterpompen vertelde mijn pa; een voor op het kamp en een bij de woningen, want die hadden ook geen water binnen. Pa vertelde dat die woningen niet warm te stoken waren in verband met enkel glas en stalen deuren! Ook heeft na de leegstand de brandweer er jaren in geoefend. Die huizen waren niet kapot te krijgen. Mijn vader is in januari 1944 geboren. Mijn tante heeft me ooit verteld dat ze mijn vader meegenomen hadden omdat ze dachten dat hij een joodse baby was wat ze onderdoken hadden. Bij inspectie (besnijdenis joden) mocht mijn vader weer terug naar zijn moeder. Ik heb dit verhaal ooit gehoord maar na lezen hier van razzia onder zigeuners kan ik me er nu wel iets bij indenken.


Datum: 18-03-2024
Naam: Jan Wijn img

Toen ik vanwege broederdienst niet het leger in hoefde, moest ik bij de BB (Burgerbescherming) en kreeg een brandweeropleiding op de brandweerkazerne en de praktijk werd verricht op de huizen bij de Zwaaikom. Net als iedereen niet gemotiveerd mochten we de onbrandbare huizen blussen. Deze waren van steen en staal evenals de deuren. De mensen die er voorheen in woonden, waren zo arm dat ze alles wat brandbaar was opstookten om het in de winter nog enigszins warm te krijgen. Zo was dat in Eindhoven tot in de vijftiger jaren waar de 'asocialen' weggestopt werden in een uithoek waar geen burger durfde te komen.