Bijdrager Woonbedrijf SWS HHvL
Jaar: 1930
Locatie 1.:Woensel |421 Woensel-West |Wattstraat
Onderwerp.: Winkels / Winkelcentra |Huishoudelijke Artikelen / Speelgoed |Lebo
Wattstraat (2)
Beschrijving | Wattstraat, hoek Wenkenbachstraat met het winkelpand waar ooit de LEBO in zat. |
---|---|
Geplaatst op | 07-08-2011 |
Reacties
Naam: Leendert Smit
Ik denk dat deze foto uit omstreeks 1936 is en de huizen pas opgeleverd waren. De woningen (en het winkelpand) waren gebouwd door Geldens Bouwmaatschappij (de bouwvvergunning dateert van 1935). De boompjes zijn nog dun en hebben nog niet een witte band, zoals ze die in de oorlog kregen ivm de verduistering. Op de winkelruit is ook nog niet de naam van de eerste huurder te zien, De Wind, een electriciteitswinkel. Gerhard de Wind heeft het daar niet lang vol gehouden. Van 1938 tot 1940 heeft het winkelpand leeg gestaan. In maart 1940 betrokken mijn grootouders het winkelpand om er een winkel in luxe en huishoudelijke artikelen te vestigen onder de naam LE.BO (later in cursief Lebo geschreven). Ze hadden een soortgelijke winkel in Wijk bij Duurstede, die door hun zoon Wim Leeuw overgenomen werd.
Naam: Simon Zijp
De indeling van deze winkel herinner ik me nog grofweg.
Vanaf de voordeur kon je rechtdoor naar achteren lopen. Onder de 4 etalages, rechts en links maar ook verder naar achteren, had je schappen. Er tussen en er voor stellingen, o.a. met de fameuze Lego die eind 50 jaren op de markt werd geintroduceerd. Dan het gangpad, halverwege de relatief diepe zaak stond de kachel. Er voor en er naast, aan beide zijden weer stellingen. Allemaal vol speelgoed. Kocht er, in het seizoen, knikkers, vliegerpapier, touw, Dinky Toys, Matchbox, en LEGO-aanvuldoosjes voor vriendjes (of mezelf). speelgoedtreinen met opwindbare locomotief met personen- en vracht-wagonnetjes, die fantastische Mecanodozen, houten speelgoed, blokkendozen, enzovoort, enzovoort. 't Eén nog mooier dan het ander.
Wat ze er niet verkochten was niet te moeite!
Helemaal achterin de toonbank. Verder naar achteren kon je niet. Rechtsaf stonden de huishoudspullen als potten, pannen, strijkplanken, trapjes groot en klein, noem maar op.
Gedurende een paar seizoenen midden jaren 60 heeft, tegen Sinterklaas, mijn jongste zus als lagere schoolleerling, voor klanten die er naar vroegen hier haar dichtkunst zitten verzilveren. Die dame had een dichtader, dat wil je niet weten! Foutje van 'svader zullen we maar zeggen, want die kon er ook wat van. Ze zat dan naast de kachel centraal in de zaak, aan een tafeltje dat er altijd stond. Verdiende ze toch mooi een paar cadeautjes voor in de Sint-mand (zo ging dat toen bij ons). Klanten blij, Lebo blij en zij blij.
Heb vele goede herinneringen aan deze zaak.