Reacties
Naam: G van de Vorle
Prachtige foto recht tegenover waar mijn ouders woonden. Bij de voordeur links woonde de fam. De Bont, een groot gezin. Vleesgroothandel? Harrie Beekx, De Finish, een groenteboer die voorheen in de Willemstraat langs het spoor zijn zaak had. Daarnaast Van Hoof manifactuurwinkel, dan Brouwer fietsenwinkel, Vereijken, melkboer Van Kerkhof, Jan Hakkert groenteboer en lid van de Boerenpartij. Naast de inrit de fam. Beekx. Achterin bij de timmerwerkplaats woonden Louis en Corrie Beekx, verderop mevrouw Jansen, café Van den Heuvel.
Naam: Wim Roxs
De twee-onder-een-kap-woningen, of beter gezegd winkels, van Van Hoof en van Piet de Brouwer, waren me uit mijn jeugd bekend. We kwamen vaak op bezoek bij de familie De Brouwer en zijn rijwielzaak, omdat mijn vader met zijn soortgelijke winkel aan de Woenselsestraat bevriend was met Piet de Brouwer. Ze waren branchegenoten en handelden niet alleen in fietsen, maar verkochten ook huishoudelijke artikelen en speelgoed in de ruimste zin des woords. Speelgoed ging in de Sinterklaasperiode uit die tijd gretig van de hand en was een goede handel.
Naam: Frits Hekman
Even een paar correcties. De familie De Bont (het gezin waar Jan de Bont, de filmcamaraman en -regisseur bij hoorde) woonde een huis eerder; dat staat dus niet op de foto. Het eerste huis links op de foto werd bewoond door de familie Van Grimbergen, die voor ze er woonde een kruidenierswinkel in de Bakkerstraat had. Op de plaats van de huizen van De Bont en Van Grimbergen stonden rond 1950 twee kleine woningen en een opslagruimte. In die opslagruimte stond ook de bakkerskar (een te duwen kar met twee houten wielen) van Tinuske van Hoorn, die brood bezorgde voor Bakkerij Van Haandel uit de Hemelrijken. Tinuske was in de kost bij een alleenstaande vrouw, die in één van de twee huisjes woonde. Vereijken was de melkboer en later verhuizer. In dat huis woonde eerder Cisca van Kuijk. Kerkhof had een zoon die onderwijzer was. De groenteman heette officieel Levinus (vandaar de roepnaam Finish) Lennarts.
Naam: Adriaan van Gennip
In het huis dat aan Vereijken wordt toegewezen woonden aanvankelijk mijn overgrootouders. Mijn overgrootvader, Arnoldus Kuijken, was zoeaaf geweest en had in Rome aan twee veldslagen tegen de Garibaldisten deelgenomen. Na het overlijden van mijn grootouders bleven vier ongehuwde kinderen in het huis wonen. De twee kinderen die het huis uiteindelijk aan Vereijken hebben verkocht, waren mijn oudoom Peer Kuijken en oudtante Cis Kuijken. In de volksmond werden zij inderdaad "Van Kuijk" genoemd.
Naam: Gerard van de Vorle
Dag Adriaan, was Peter van Gennip gehuwd met Willemijn Hurks rond 1780?
Naam: Tini van Rooij
Dank je Frits, dan gaan we hier maar van uit. Ik kan me anders niet voorstellen dat ze de Broekseweg, die al ten dode was opgeschreven, van nieuwe verlichting gingen voorzien. Als het aardgas niet was gekomen, hadden ze het daar nog best een paar jaar uit kunnen houden met die oude gasverlichting.