Fotonr.: 24218
Bijdrager Helmut Gassen
Jaar: 1941
Locatie 1.:Strijp |616 Strijp S |Philips Complex Strijp 1/S*
Onderwerp.: Bedrijven / Industrie |Philips |Nat Lab Strijp

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Nat. Lab. -complex

Beschrijving Beeld vanaf dak SAN richting Z-West.

Uitbreiding SAQ is klaar. De lange dwarsvleugel (Oost-West) sluit het Nat.Lab. aan N-zijde af.

Voorgrond: de productiehallen SR (1927) links en SQ (1928), liggen tussen de “Torenstraat” (niet zichtbaar) en de “Proefstraat”, naast Nat.Lab.

Achtergrond: Koenraadkerk
Geplaatst op 17-05-2010
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 18-05-2010
Naam: Rudy Vogels img

In gebouw SR zat onder meer de gieterij, sinter, en draadtrekkerij, in SQ zat de vernikkel en chroom. Op de bovenste etage van SQ heeft ook de jeugdafdeling van Philips gezeten. Hier werkten jongens die vroegtijdig van school kwamen. Tot hun 18e jaar mochten zij daar werken en daarna gingen zij ergens binnen Philips in ploegen werken in de productie.


Datum: 18-05-2010
Naam: P Hertogs img

Hr. Vogels, in gebouw SR was de wasmodelgieterij, maar in gebouw SQ geen vernikkel en chroom zoals U schrijft maar dit was een afdeling van de machinefabriek en wel de projectorenwerkplaats. Met aan de ene zijde op de bovenste etage de kantoren en tekenkamer en aan de andere kant op de bovenste etage de montage van de cinema-apparaten. De door U genoemde jeugdafdeling van Philips was niet in dit gebouw, maar een gebouw verder naar achteren. Dat was gebouw SBM, ook van de machinefabriek. Die jeugdafdeling was het derde en vierde jaar van de Jongensnijverheidsopleiding (JNO). Met als afdelingschef de heer Hermes en de leermeesters Brusee en Villa. Rond 1965 is SBM verhuisd naar Strijp 3 naar gebouw TX en de projectorenwerkplaats naar Machinefabriek Acht.


Datum: 18-05-2010
Naam: Rudy Vogels img

Hr Hertogs, misschien dat ik mij vergis in de lettercode van de gebouwen, zelf heb ik een aantal jaren in SAQ (metallurgisch lab ) gewerkt. Op foto 16876 zie je links in het midden drie lage gebouwen, wat in de eerste links heeft gezeten weet ik niet. Ik heb het dan over 1970, in de 2de in het midden heeft de nikkel- en chroomafdeling gezeten en de jeugdafdeling rechtboven in dit gebouw, en dit was geen onderdeel van JNO. Hier leerde men productie te maken op een revolverdraaibank of automatische en op lichte persen. Op de nikkel- en chroomafdeling heb ik voor een doos sigaren, mijn kettingkast en voorspatbord van mijn Zündapp laten verchromen, in het 3de gebouw rechts zat van links naar rechts, de draadtrekkerij, daarnaast de sinterafdeling. Daar werden uit magnetisch metaalpoeder onder hogedruk potten voor luidsprekers geperst. Op de afdeling daarnaast werden de frames van de televisie gepuntlast. In het frame kwam de printplaat. Deze afdeling stond onder supervisie van de stamperij, hier was in die tijd de heer Bode de algemene baas. Als laatste de gieterij, en dat weet ik heel zeker, hier heeft mijn broek in brand gestaan. Tijdens het gieten stond ik er iets te dicht bij. Het heeft een jaar geduurd voordat Philips deze had vergoed. Het gieten gebeurde in zandmallen.


Datum: 19-05-2010
Naam: P Hertogs img

Hr. Vogels, zoals U uit mijn commentaar kunt opmaken, schrijf ik over de tijd vóór 1965. U beschrijft de situatie van rond 1970. En dan kunt U best gelijk hebben. Ik zelf heb in 1964 de projectorenwerkplaats en Strijp verlaten en ben elders gaan werken.


Datum: 19-05-2010
Naam: Rudy Vogels img

Hr Hertogs, dan zijn wij er toch uitgekomen en staat er weer iets over de geschiedenis van deze gebouwen op papier, en daar gaat het naast de foto's ook om.


Datum: 15-03-2017
Naam: Ger Linders img

In gebouw SQ zat wel degelijk de jeugdafdeling. Hurkmans was er chef. Ik ben daar begonnen in 1976. Beneden was de galvanische afdeling. Daarnaast de kleine stamperij met erboven de gereedschapmakerij.