Bijdrager Peter Vermeulen
Locatie 1.:Strijp |616 Strijp S |Philips Complex Strijp 1/S*
Onderwerp.: Bedrijven / Industrie |Philips |Complex Strijp 1 / S
Luchtfoto Philipsfabrieken Strijp
Beschrijving | Een mooi overzicht van de Philipsfabrieken te Strijp. Onderaan loopt van links naar rechts de Schootsestraat (bijna helemaal rechts zien we de Schootsekerk). Bovenin loopt de Lijmbeekstraat en linksonder de Beukenlaan. En er is natuurlijk nog veel meer te zien..... |
---|---|
Geplaatst op | 16-02-2006 |
Reacties
Naam: Diny Nagel-Grave
Wat een mooie foto. In het midden, bijna onderaan de huisjes van 't Schoot.Een beetje naar rechts het pad tussen café Ramona en bakkerij Verkuilen, dat naar de Schootsestraat leidt. Allemaal heel herkenbaar, de omgeving waar ik vroeger rondstruinde.
Naam: Hennie de Groot
Zelfs de straat waar ik gewoond heb, na de Palingstraat in Gestel. De Acaciastraat loopt van de Kastanjelaan naar de Schootsestraat. Als je de Schootsestraat overstak had je daar ook een paadje, langs Toirkens en een café. Daar had mijn opa een stukje land. Wij gingen daarachter altijd voetballen en 'kwajongensstreken' uithalen. Achter de grote muur van het Pulskeskerkhof. Ook leuke tijd. Misschien nog iets voor een boek? Wie wil reageren uit die buurt?
Naam: Diny Nagel-Grave
Hennie, ken jij ook de boomgaard van Peer van Hulst? Die zie je op de foto helemaal onderaan in het midden. Daar zijn we vroeger veel aan de appels geweest. Het was alleen oppassen voor de hond.
Naam: Jan Toirkens
Het huis waar aardappelboer Blaauw woonde, is hier nog zichtbaar, afgebroken juli 1964, dus foto is van vóór die tijd. De wielerbaan achter Ramona dateert van ongeveer 1950-1952, is hier nog zichtbaar. Café het Zwaantje aan de Schootsestraat tegenover Kreugelstraat is hier al afgebroken, dus de foto is van na maart 1943. Ik zie achter mijn ouderlijk huis, Schootsestraat 102, dat er een auto is geparkeerd, dat moet dus na 1952-1953 zijn geweest, want vóór die tijd hadden we nog geen auto. Dus de foto is van rond 1953-1955, mede omdat de boerderij van Peer Verhulst met boomgaard nog in volle glorie aanwezig is. Die verdween mei 1962 toen de Cederlaan werd aangelegd.
Naam: Huub de Mul
Peter, om het na-oorlogse herstel van het Philipscomplex Strijp (en Emmasingel) te tonen werd na de serie van 1946 (zie foto's 7298 en 8173) een nieuwe serie luchtfoto's gemaakt.
In Strijp was o.a. gebouwd: De nieuwe Bedrijfsschool (OA, uiterst rechts); het Glashoofdkantoor (SW, zelfde hoogte in de foto naar links); links daarvan het gebouw SK dat er twee verdiepingen bovenop kreeg en dan nog achter de middelste hoogbouw een galvanische fabriek (SEF).
Foto's uit deze nieuwe serie werden gepubliceerd in augustus 1950.
Naam: Paul van der Cingel
Tini het scheerkwastterrein lag aan het einde van de Lijmbeekstraat, iets te links voor de foto en daarom niet te zien, achter de bloemenzaak, aan de Marconilaan. Heb daar na school vaak gevoetbald, wat eigenlijk niet mocht. Begreep toen niet waarom het kortweg als 'scheerkwast' werd aangeduid, maar een paar jaar geleden las ik een artikel over Rudi Fuchs, oud-museumdirecteur in Eindhoven en Amsterdam, waarin hij vertelt dat toen hij in de Lijmbeekstraat woonde, een kapper het terrein had laten aanleggen voor de buurt. Er speelde geen club, en of het echt verboden was voor anderen daar te spelen heb ik nooit geweten, maar we keken wel iedere keer of er niet iemand kwam om ons weg te jagen. Naast Bara waren indertijd ook voetbalvelden, maar die lagen over het spoor ongeveer t.o. het PSV-stadion.
Naam: Tini van Rooij
Paul en Anton, de discussie is al eerder op deze site gevoerd, ik denk dat het op verschillende plekken staat maar uit mijn hoofd kan ik het als volgt samenvatten:
Voetbalvereniging De Scheerkwast is opgericht bij de kapper in de Lijmbeekstraat. Het was een officiële naam en de club speelde ook in de (Brabantse?) competitie. Ze speelden aanvankelijk op dit veld. Later is de naam van de club veranderd in "Woenselse Boys", de club bestaat nog steeds. De Woenselse Boys speelden op de velden bij de BaRa aan de Kabelstraat. Momenteel spelen ze aan de Hondsheuvels. Aan deze voetbalvereniging is een carnavalsclub verbonden die de oude naam draagt: CV De Scheerkwast. Voor de volgens mij exacte ligging van het scheerkwastenterrein op deze foto klik hier.
Naam: Paul van der Cingel
Mooi, in een paar dagen het hele verhaal rond. Antoon en Tini, dat heb ik ook overwogen, en het is niet uit te sluiten, maar door het ontbreken van de Marconilaan is het moeilijk te zeggen. In mijn herinnering lag het praktisch tegenover de kloktoren aan de noordkant van het spoor
Naam: Paul van der Cingel
Ook mooi te zien is het nog vrijwel onbebouwde deel van Woensel tussen Lijmbeekstraat en het spoor, behalve de fabriek van Baekers en Raijmakers met Steenstraat een vrijwel kaal gebied met links het Scheerkwast-voetbalveld. Tussen Lijmbeekstraat en Marconilaan is ook nog maar weinig bebouwing te zien.
Naam: Tini van Rooij
Paul, dat terrein was eigendom van Philips, gekocht om eventueel op uit te breiden. Voorlopig werden er stukjes verhuurd aan personeelsleden die daar een soort volkstuintje van maakten. Mijn opa had zo een stukje, ik ben daar regelmatig met hem naar toe geweest om hem te "helpen". Toen Philips de grond niet nodig bleek te hebben werd er woningbouw gepleegd en moesten de tuinders weg.