Bijdrager Peter Vermeulen
Locatie 1.:Centrum |111 Binnenstad |Stratumsedijk
Onderwerp.: Zwembaden / Sauna's |Sportfondsenbad
Sportfondsenbad
Beschrijving | Een andere kijk op het bad dan foto 4225. Links in de hoek staat aangegeven "zonnebad". |
---|---|
Geplaatst op | 29-04-2010 |
Reacties
Naam: Adje van den Heuvel
Wie heeft er nu vroeger geen zwemles gehad van de rooie Leo, die zo hard kon schreeuwen dat je onder water nog kon verstaan wat hij riep. Schoolzwemmen was vroeger een van de leukste uitjes, je werd met een bus opgehaald van school en naar het sportfondsenbad gebracht. Daar kreeg je dan een uurtje zwemles en vervolgens werd je weer naar school terug gebracht. Een van die dingen, die je nooit meer vergeet.
Naam: Ad Pluijm
Heb dezelfde herinneringen, Wij gingen vroeger in de sluis (boven dommel) zwemmen. Bij de bovenste sluis stond een sterke stroming waarop je mee kon drijven, daar heb ik zwemmen geleerd. Later in 1955 kregen wij schoolzwemmen in het Sportfondsenbad, precies zoals Florence de Vos beschrijft. Ik voelde me behoorlijk lullig zeg maar, want ik wou laten zien dat ik het al kon, dus liet ik me uit de hengel glijden en zwom weg. Dat viel niet in goede aarde bij de leiding. Enkele jaren later kreeg ik verkering en een neef van mijn meisje was daar badmeester en die sprak me daar nog op aan. Die badmeester was Frans Hendriks, inmiddels overleden. Maar mij hangt bij dat we met een bus van de BBA werden gereden.
Naam: Sjan Kostermans
Inderdaad het schooolzwemmen was een onderdeel van het schoolgebeuren. Beginnen in het pierenbadje, in mijn geheugen de bewegingen maken, die op schoolslag leken. Ook ik heb aan de haak gehangen, om zo mijn eerste zwemdiploma te halen. Het onderdeel watertrappelen vond ik het leukste, ik houd graag het hoofd boven water. En als je dan de A , B of C gehaald had, kreeg je zo'n stoffen embleempje dat je op je zwempak moest naaien, dan konden de zwemleraren zien dat je een zwemdiploma had. Verder dan diploma A ben ik nooit gekomen, voor mij genoeg.
Naam: Tini van Rooij
Peter, dit is niet het pierenbadje, dat ligt zoals je zelf in je vorige reactie zegt links in de hoek.
Voor wat betreft het zonnebad, dat was buiten op het terras. Als de zon scheen gingen soms de deuren open, zie foto 23497.
Naam: Florence de Vos
Bij mijn allereerste zwemlessen moest ik op een laag, met leer beklede bankje op mijn buik liggen. Daar werd mij de zwemslag bij gebracht. Dat moest ik diverse malen na doen voordat ik het aan de stil staande hengel mocht proberen. Dat was aan de hengel voor op deze foto te zien. Dat was het ondiepe. Na ettelijke lessen mocht ik het aan de beweegbare hengel proberen. Die zat aan de rand van het diepe. Achter op deze foto is de reling te zien waar aan de hengel op en neer werd geschoven. Het pierebadje zat achteraan links van de hokjes achter het diepe. Als ik me het goed herinner zaten in die hokjes de wc's.
Naam: Sjan Kostermans
Volgens mij klopt dat Christine. Er was een pierenbadje, met maar een laagje water, maar ook een bad waar je kon staan en dan kwam het water tot je middel. Daar kon je dan zwemmen leren en als je dat onder de knie had mocht je naar het diepe bad, waar je een zwemdiploma mocht halen. Je had A, B en C. Tegenwoordig moet je veel meer doen om b.v diploma A te halen. De kinderen van tegenwoordig moeten een aantal meters onder water zwemmen om diploma A te halen, dat hoefden wij vroeger niet.
Naam: Florence de Vos
Hoezo, waar beneden? In mijn tijd (vlak voor de oorlog) was er alleen dit grote bad bestaande uit een ondiep en diep gedeelte, waarvan op de foto in de hoek een springplank is te zien. En verder dus links van de hokjes het pierebad. Ook was er ergens een wringer waarmee je het water na het zwemmen uit je badpak kon wringen. Hier heb ik ooit met een paar vingers tussen de mangels gezeten die er dun en wit uit kwamen. Op mijn gehuil kwam een badjuffrouw af en heeft mijn vingers onder stromend water weer goed gewreven. Hr. Michielen was destijds de directeur van het zwembad. Toen de oorlog uitbrak namen de Duitsers vaak beslag van het bad en mocht ik van mijn ouders er niet meer heen.
Naam: Anton.van Kemenade.
Christine heeft volledig gelijk. Beneden was er ook een bad met kleedkamers. Het was een relatief klein bad en werd gebruikt voor bijzondere groepen. Scholen van kinderen met beperkingen gebruikten dit bad. De mytylschool Eindhoven heeft vanaf 1962 gebruik gemaakt van dit bad. Vandaag de dag dag zou met een vergelijkbaarbad een " therapeutisch" bad noemen met aangenamere watertemperatuur.
Naam: Hans Smit
Tijdens mijn eerste zwemlesop 7-jarige leeftijd ben ik door ene juffrouw Werrelman (die naam vergeet ik nooit meer) meteen in het diepe gegooid. Kon daar niet staan en ben bijna verzopen! Dat was nog voordat het schoolzwemmen begon. Vervoer met die oude bussen van De Kruyf, georganiseerd door VOJ, denk ik. Leren zwemmen ging met de bekende houten plankjes. Leuk speelgoed, zwemmen heb ik daar niet geleerd.