EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

2183

Bijdrager:

Jaar:

1944

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

212 Rochusbuurt

Straat:

Hoefkestraat

Onderwerp 1.:

Wereldoorlog I en II

Onderwerp 2.:

Bombardementen / Catastrofen

Onderwerp 3.:

1944 - 19 september

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Bombardement 19-09-1944 (12)

Beschrijving

Bomschade in de Hoefkestraat, na het bombardement van 19 September 1944. In het midden Café De Kleine Man op de Geldropseweg.


Geplaatst op

08-12-2005

Reacties:

Datum: 09-01-2006
Naam: Vic van Lijf  
img

Dat is nog steeds de Hoefkestraat. De Geldropseweg ligt 200(?) meter naar rechts. Daar was op de hoek bakker Gruijthuijsen van de bekende speculaas. Hij heeft het recept meegenomen in zijn graf.


Datum: 21-03-2006
Naam: Jan Keuning  
img

Het pand in het midden lijkt me het huidig restaurant 't Hoefke in de Hoefkestraat (de klokgevel is vervangen door een rechte gevel).


Datum: 22-03-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Kijk eerst even naar foto 2182 waar ik dezelfde straat heb geplaatst om aan te geven dat bij het RHC-e de juiste omschrijving van foto's geen hoge prioriteit heeft.


Datum: 29-07-2006
Naam: Laurens van de Looy  
img

Het bombardement waarbij deze huisjes en hun bewoners zijn getroffen, heb ik aan de lijve meegemaakt. Tijdens die bommenregen schuilde ik met mijn ouders en twee broertjes en een zusje achter in onze tuin (in het prieel) hemelsbreed een 30/40 meter van de getroffen huisjes op de foto. Nooit zal ik die lichtkogels boven ons en het doffe dreunen van de inslaande bommen vergeten, ofschoon ik toen amper vier jaar oud was. Ik hoor nog het huilen en gillen van de getroffen bewoners. De zeggingskracht van 'n foto is hiermee weer bewezen. Dat geldt voor veel foto's in deze serie. Dank aan de ontwerpers van deze site.


Datum: 27-08-2006
Naam: A. Louwers  
img

Het pand in het midden is Hoefkestraat 18 en inderdaad van ongeveer 1931 tot 1985 café "De kleine man" geweest. Ik ben er in geboren en getogen en toen wij er uit gingen was het café ongeveer 50 jaar in onze familie geweest. Het is nu restaurant "'t Hoefke" en ik ben er gisteren heerlijk wezen eten. Het was heel indrukwekkend om na 21 jaar weer terug te komen in mijn ouderlijke huis.


Datum: 27-08-2006
Naam: Anne Troost  
img

Dan ben jij de zoon van de naamgever, ook Ad Louwers. Het was toch zo dat je vader klein van stuk was vandaar de naam "De Kleine Man", maar je vader was groot van hart. Dit staat te lezen in het Eindhovens Kroegenboek.


Datum: 28-08-2006
Naam: Anne Troost  
img

Sorry, dat kon ik niet zien aan de naam in de afzender dat je een dame bent, maar het is dus niet je vader maar je opa die de naamgever was.


Datum: 28-08-2006
Naam: A. Louwers  
img

Nou, ik ben de dochter van Ad Louwers die helaas 10 jaar geleden is overleden. Mijn opa, die het café vóór mijn ouders beheerde, was inderdaad heel klein en vandaar de naam "De kleine man".


Datum: 31-08-2006
Naam: Piet Smolders  
img

Als ik me goed herinner ging mijn oom Huub Lemmens in de jaren vijftig altijd biljarten in De Kleine Man. De biljartclub heette KOT (Krijt Op Tijd) en hij heeft daar zelfs een clublied voor gemaakt.


Datum: 01-09-2006
Naam: Jan Wolfs  
img

Als kleine jongen bracht ik schoenen naar de Kleine Man, die mijn vader Piet Wolfs uit de Stuiverstraat gerepareerd had. Ook had mijn vader eens een jonge hond gekocht van de Kleine Man, voor het bombardement. Ik was 8 jaar en ging met mijn vader mee en kon er een uit het nest kiezen. Tegenover de Kleine Man woonde Marty Goosen, verder in de straat Pietje Putten en Jantje Hessels. Wij waren allen lid van de gymvereniging OBC. Groetjes uit Canada, Tiny & Jan Wolfs.


Datum: 23-09-2006
Naam: A. Louwers  
img

Ja dat OBC is heel belangrijk geweest voor ons, ik heb er zelfs nog bij gezeten. Met de carnaval was heel OBC geschminkt en opgedirkt als clowns en voerden ze tijdens de optocht met carnaval acrobatische kunsten uit (1950-1980). Ons pap en Leo van de Vorst, Mien en Pierre van der Aalst, en nog meerdere (weet verder niet echt meer de namen). Ik heb nog veel foto's van toen.


Datum: 12-11-2006
Naam: Henry Valkenburg  
img

Ik was op zoek naar een website van de gymnastiekclub OBC omdat ik het eventuele huidige bestuur een aantal foto's wil geven. Zie ik ineens café De Kleine Man. Overigens compleet anders dan in de tijd dat ik daar kwam samen met mijn vader Willy Valkenburg. Hij was lid van OBC. Ad(je) Louwers was in die tijd de kastelein. Ik ben er veel geweest op zondagmorgens. Na het trainen van OBC toog het bestuur en aanverwant naar de Kleine man. Ik werd in die tijd in het café zoet gehouden met in eerste instantie repen chocolade en later zakjes chips met een blauw zout buideltje erin. Vaak waren daar ook Piet de Vries, de fam. V.d. Aalst, Leo v.d. Vorst, Kees Nieuwenhuizen etc. Ik had het daar als klein manneke wel naar mijn zin. Zeker als OBC er tijdens de carnaval op uittrok naar de optocht, want ik mocht meelopen. Ik heb nog steeds de slipjas met daarop brabants bont van mijn vader. Die hele club droeg gedurende de optocht slipjassen met diverse kleuren in vierkant bont.


Datum: 13-11-2006
Naam: Jeannette Wassink  
img

Waar zat OBC? Ik herinner me deze club alleen maar van naam. Wij zeiden altijd tegen een buurmeisje dat lid was van OBC: "Hoe gaat het met de Onder Broeken Club?".


Datum: 28-03-2007
Naam: Charles Schillemans  
img

Op 1 januari 1921 woonde hier (Hoefkestraat 18) J.G. Leenders van Hoek.


Datum: 29-03-2007
Naam: Lieke Slegers  
img

Ook vaste klant van "de Kleine Man" was Toon Evers. Hij heeft nog jaren als eenling in de carnavalsoptocht gelopen.


Datum: 29-03-2007
Naam: Jo Linssen  
img

In de Laagstraat nr. 453 (Gestel), hoek Talbotstraat was ook een café "De Kleine Man". Daar woonde mijn opa Johannes Stevens. Zijn daar ook gegevens van?


Datum: 30-03-2007
Naam: Peter Weijtens  
img

Beste Henry, de website van OBC kun je vinden op www.dse.nl/~obcturnen.


Datum: 31-03-2007
Naam: Henk Moezelaar  
img

Kijk eerst even naar foto 2664.


Datum: 05-08-2008
Naam: Harry Haerkens  

Dat verhaal over dat bombardement in de Hoefkestraat 'klopt' als een zwerende vinger. Mijn vrouw heeft als kind dat bombardement maar net overleefd, omdat ze juist met haar moeder die straat was gepasseerd en een ander huis was in gevlucht.


Datum: 30-11-2008
Naam: Ida Wagemakers. Schriks.  
img

Eindhoven is toch bevrijd op 18 september 1944? Waren dit de laatste bommen? Hoe zit dit?


Datum: 30-11-2008
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Ja Ida, na alle feestelijkheden van 18 september ging iedereen op tijd naar bed, want de stroomvoorziening werkte niet meer. En 's nachts bombardeerden de Duitsers de stad en dat ging de geschiedenis in als het meest vernietigende bombardement op de stad Eindhoven. Velen vonden de dood en alleen al in een schuilkelder aan de Biesterweg kwamen 41 inwoners om. De Duitsers hadden het vooral gemunt op de munitie- en wapentransporten van de geallieerden.


Datum: 01-12-2008
Naam: Jan van Berlo  
img

Eindhoven werd 18 september bevrijd en de volgende dag 19 september kwamen de tanks vanuit Stratum de binnenstad in en 's avonds tussen 19.00 en 19.30 uur bombardeerden de Duitsers de stad.


Datum: 02-12-2008
Naam: P Hertogs  
img

Eindhoven werd op 18 september 1944 bevrijd. Om 18.30 uur kwamen de eerste Shermantanks van de Irish Guards via de Aalsterweg Eindhoven binnenrijden. De heer Van Berlo bedoelt de Cromwelltanks en die kwamen inderdaad een dag later.


Datum: 02-12-2008
Naam: Jan van Berlo  
img

Inderdaad kwamen de Shermantanks het eerste binnen via de Aalsterweg. Dit zijn de lichtere tanks, die altijd het eerste voorop gaan. Daarna kwamen de zwaardere Britse Cromwelltanks de volgende dag Eindhoven binnen. Klein misverstandje, sorry heer Hertogs.


Datum: 11-10-2009
Naam: Mieke Taphorn  
img

De Kleine Man werd gerund door Doortje Frencken en haar man. Doortje was een goede vriendin van mijn moeder. We gingen er regelmatig op bezoek. Ik denk dat mijn moeder Doortje kende van de scouting.


Datum: 12-12-2014
Naam: Martijn Hurkmans  
img

Als het goed is, zou mijn vader (Jan Hurkmans geb. 1936) in deze straat gewoond hebben en het bombardement in een kelder met buren hebben doorstaan. Wie heeft misschien meer informatie? Hartelijk dank.


Datum: 15-03-2015
Naam: Ida Wagemakers- Schriks  
img

Inmiddels heb ik meer hiervan gehoord van mijn moeder, zij is nu 101 jaar en weet er nog veel van, nu komen de verhalen naar voren. Ook het eerste huis van het Fultonhof en in de Edisonstraat, begreep ik, is toen getroffen.


Datum: 18-04-2016
Naam: Saskia Nieuwenhuisen  
img

Ook ik heb mooie jeugdherinneringen aan café De Kleine Man! Op zaterdag met de carnaval met mijn ouders Kees en Riet Nieuwenhuisen en met Willy en Gonnie Kalb de optocht lopen.