EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

42190

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

212 Rochusbuurt

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Panorama - Luchtopnames

Onderwerp 2.:

Stratum

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Rochusbuurt

Beschrijving

De Rochusbuurt in stadsdeel Stratum ligt tussen de Geldropseweg, Hertogstraat, Stratumsedijk en St. Jorislaan. Op de foto is de Geldropseweg links duidelijk herkenbaar, evenals de flat Hertoghof op het Hertog Hendrik van Brabantplein rechts.
Op de voorgrond ligt villawijk Den Elzent (Elzent-Noord) met linksonder het vroegere TD-gebouw van de gemeente, dat nu een luxe appartementencomplex is, genaamd Cornelis Paradijs. Die naam is overigens fictief, er is nooit een Eindhovenaar met die naam geweest. Paradijs verwijst naar het landgoed Groot Paradijs dat hier lang geleden lag.
De Rochusbuurt heeft eind 20e en begin 21e eeuw veel veranderingen ondergaan. Waar de wijk ooit uitsluitend bestond uit eengezinswoninkjes met een tuintje is er nu wat meer hoogbouw. Onder andere aan de Schoonhoeve, de Rozentuin en op de plaats van de vroegere Blauwververij zijn appartementen gebouwd. Twee bekende cafés in de wijk waren café Strauss op de St. Jorislaan en De Oude St. Joris op de Pastoor Dijkmansstraat (een overblijfsel van de vroegere St. Jorisstraat), maar beide zijn inmiddels gesloten. Op de Tuinstraat staat, tegenover SALTO-school De Hasselbraam, nog een oude Marechausseekazerne, waarin tegenwoordig appartementen gevestigd zijn.
De Geldropseweg, die de grens vormt tussen de Rochusbuurt en de Iriswijk, is in de jaren 2021-2022 na jarenlang soebatten en uitstellen opnieuw ingericht en autoluw gemaakt. Daarmee ging een lang gekoesterde wens van omwonenden en ondernemers eindelijk in vervulling.
Zie ook o.a. foto's 2392, 13039, 14511, 40066, 40068 en 54439.


Geplaatst op

22-01-2024
Geen reacties gevonden bij deze foto