Bijdrager Hans van Melis
Jaar: 1832
Locatie 1.:Woensel |410 Limbeek-Zuid |Lijmbeekstraat*
Onderwerp.: Plattegronden / Topografie |Woensel
Meulenpaaike
Reacties
Naam: Redactie EiB
Volgens Eindhoven Toen en Nu stond de molen daar waar het rondje in het paars van het Meulenpaaike is. Het schijnt dat het kadaster na 1832 nieuwe tekeningen heeft gemaakt. In de verkoopadvertentie voor de molen (zie foto 2073) - 1898 sloop.
In 1816 werd de molen genoemd door de gebr. Van der Grinten, toen zij toestemming vroegen aan het Woenselse dorpsbestuur om naast de windmolen ook een rosmolen te mogen bouwen, zodat er bij weinig wind toch gemalen kon worden. Zij kregen géén toestemming aangezien er ook nog een watermolen aanwezig was aldaar. (Heel merkwaardig, wie heeft hierover info?) Jan Deelen was in 1890 molenaar/eigenaar van deze molen. Vincent van Gogh heeft in de periode van 1850 tot 1890 een krijttekening gemaakt van een korenveld met op de achtergrond de korenmolen van Woensel.
bron: www.molendatabase.org/molendb.php?step=details&formpw=&session=&nummer=4873
Naam: Hans van Melis
Goed opgemerkt! De gemeenteraad van Woensel weigerde toestemming. Secundaire bronnen! Het woordje 'aldaar' is een interpretatie van de inzender.
Secundaire bronnen! De molensite staat bol van ongecontroleerde uitspraken die maar steeds weer zonder meer geciteerd worden.
Herinner je de discussie met Anne over de tanks op Vlokhoven op 17 september 1944? Staat nog zo op de molensite.
Naam: Hans van Melis
W1612 25-1-1832 geen bezwaar tegen de overplaatsing van de korenmolen van J. Van der Grinten. De plek heet dan 'metselaar' en ligt tussen de Fellenoord en het Bagijnenbroek.
w1613 Wed v.d. Grinten krijgt in 1842 toestemming haar rosgraanmolen uit te breiden met een olieslagerij.