EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

20191

Bijdrager:

Jaar:

2009

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Stationsplein

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Post / PTT / KPN / TPG / TNT

Onderwerp 3.:

Post-, Telegraafkantoor, Station 3

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Vergane glorie

Beschrijving

In 2009 heeft het postkantoor zijn oude glorie verloren. Zie ook foto 5318


Geplaatst op

06-06-2009

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 06-06-2009
Naam: Wim Habraken  

Inderdaad! Bedankt voor de foto, ik ben allang niet meer in Eindhoven-centrum geweest, dus heb ik dit helemaal gemist. Eerlijk gezegd doet het me een beetje pijn. Maar ja.


Datum: 06-06-2009
Naam: Sierd Loman  
img

Kan iemand mij vertellen wat er met het kunstwerk boven de ingang gebeurd is?


Datum: 06-06-2009
Naam: Ben Brekelmans  
img

Zie voor het gehele kunstwerk van Wally Elenbaas ook foto 5316, foto 5317 en foto 5318. Als projectmanager Cityplan TPG Post Eindhoven was ik o.a. verantwoordelijk voor de postale ontmanteling van dit eens zo mooie gebouw en de reallocatie van de afdelingen naar o.a. het postgebouw aan de Kanaaldijk Noord en de "blauwe toren" aan de Fellenoord. Aanvankelijk werd er door enkelen in onze stuurgroep wat meesmuilend gesproken over wat ik consequent een kunstwerk bleef noemen. Maar toen de boodschap op de juiste plekken was doorgedrongen, is er eind 2005 alsnog met zorg omgesprongen met het mozaiek, is het deskundig op beeld vastgelegd en vervolgens ontmanteld en, naar ik meen in overleg met de familie van de kunstenaar, zorgvuldig geconserveerd. Waar? Dat is me niet bekend helaas.


Datum: 27-01-2020
Naam: bert van herk  
img

Het is opgeslagen in de gemeenteloods.


Datum: 07-02-2022
Naam: bert van herk  
img

Het kunstwerk van het oude postkantoor is naar de gallemiezen en bestaat niet meer. De resten liggen misschien wel onder de A50. Waar je eens zo trots op was is niet meer, heer Brekelmans. Ik heb er een paar artikels over gevonden en doorgestuurd naar EIB, nu is het afwachten of het op de site komt te staan.


Datum: 09-02-2022
Naam: Ben Brekelmans  
img

Dit is wat de DPG-media in 2020 schreven over het mozaïek van Wally Elenbaas. Triest dat een zorgvuldig ontmanteld kunstwerk zo door cultuurbarbaren aan zijn eind komt. "Het kunstwerk, getiteld Berichtgeving, uit 1964, is gemaakt door de Rotterdamse kunstenaar Wally Elenbaas. Toen het postkantoor in 2007 moest worden gesloopt is het werk omzichtig uit de gevel gehaald en opgeslagen, met de intentie het later weer een plek te geven bij het treinstation." Naar nu blijkt is dat niet meer mogelijk: "Het kunstwerk is gebracht naar een opslagloods in Breda, waarvandaan het in 2018 weg moest vanwege opschoning van dat terrein. Het kunstwerk was in kwaliteit ernstig achteruit gegaan waardoor tot onze grote spijt de fout is gemaakt het af te voeren en te vernietigen”, aldus een woordvoerder van gebiedsontwikkelaar AM.


Datum: 09-02-2022
Naam: bert van herk  
img

Heer Brekelmans, zo is het kunstwerk vernield.
Uit het E.D.:
"Kunstwerk Wally Elenbaas op voormalig postkantoor Eindhoven is vernietigd.
Het reliëf- en mozaïek-werk dat meer dan veertig jaar de gevel van het postkantoor aan het Stationsplein in Eindhoven sierde, is vernield. Het blijkt de opslag bij projectontwikkelaar AM niet te hebben overleefd. Rob Schoonen 06-07-20, 17:52 Laatste update: 06-07-20, 21:02 Bron: ED Het kunstwerk, getiteld Berichtgeving, uit 1964, is gemaakt door de Rotterdamse kunstenaar Wally Elenbaas. Toen het postkantoor in 2007 moest worden gesloopt is het werk omzichtig uit de gevel gehaald en opgeslagen, met de intentie het later weer een plek te geven bij het treinstation. Naar nu blijkt is dat niet meer mogelijk: ,,Het kunstwerk is gebracht naar een opslagloods in Breda, waarvandaan het in 2018 weg moest vanwege opschoning van dat terrein. Het kunstwerk was in kwaliteit ernstig achteruit gegaan waardoor tot onze grote spijt de fout is gemaakt het af te voeren en te vernietigen”, aldus een woordvoerder van gebiedsontwikkelaar AM. Beperkt houdbaar Voordat het werk werd ontmanteld, zijn er door AM kunststof-mallen gemaakt van alle onderdelen van het kunstwerk. Die blijken desgevraagd niet ingezet te kunnen worden om het werk te reconstrueren: ,,Die mallen waren enkel bedoeld om het kunstwerk te herstellen of te reproduceren wanneer het in 2007 bij de demontage zou sneuvelen. Ze waren van een materiaal gemaakt dat beperkt, ongeveer één jaar houdbaar, was.” Burgemeester en wethouders van Eindhoven zijn boos: ,,Wij zijn verontwaardigd, dat AM zo onzorgvuldig is omgegaan met dit waardevolle kunstwerk. Daar komt de teleurstelling nog bij dat ze pas recent de belanghebbenden hierover hebben geïnformeerd. Wij betreuren ten zeerste, dat het kunstwerk verloren is gegaan en houden AM verantwoordelijk voor het bieden van een passende oplossing in samenwerking met belanghebbenden”, zo schrijft het college op vragen van het CDA.
Passend alternatief.
AM is in gesprek met de erven van Elenbaas en andere betrokkenen om te kijken naar een passend en alternatief kunstwerk rondom het Stationsplein. Het is altijd de bedoeling geweest dat het kunstwerk zou worden terug geplaatst in de openbare ruimte rond het stationsgebied. Dat staat in het bestemmingsplan zoals dat door de gemeenteraad in 2014 is vastgesteld. De monumentencommissie in Eindhoven heeft de voorbije jaren meerdere malen bij de gemeente aan de bel getrokken met vragen over de staat van het kunstwerk. Werk bij Philips Elenbaas-Eindhoven blijkt geen ideale combinatie, want ook een vergelijkbaar werk, dat de kunstenaar maakte voor het hoofdkantoor van Philips aan de Boschdijk, is niet meer te bekijken. Onduidelijk is waar dat grote mozaïek-werk zich nu bevindt."
Zo, daar hebben ze geen omkijken meer naar en binnenkort praat er niemand meer over. Net zo als de verlichting uit de raadszaal, ook gesloopt en verdwenen. was een kunstwerk. Ook bij de sloop van de oude basisschool aan de Maria van Bourgondiëlaan is een kunstwerk verloren gegaan, kunstwerk "aartsengel michael" van Gerrit de Moree uit Breda het "sgraffito" te redden van de sloopershamer in het pand van de oude bassisschool De Troubadoer omdat de gemeente geen geld heeft voor redding, dus weg er mee, en/of deze smoesjes en uitvluchten waar zijn, laten we in het midden, feit is dat ze niet meer bestaan.


Datum: 10-02-2022
Naam: Ben Brekelmans  
img

Zoals ik al zei, Bert: triest. In dit geval heeft de gemeente Eindhoven part noch deel hieraan, maar is het de projectontwikkelaar waar de schoen heeft gewrongen.


Datum: 14-02-2022
Naam: bert van herk  
img

Heer Brekelmans, hier ben ik het helemaal mee eens, maar ik vind dat er toch betere afspraken gemaakt moeten worden met de sloper, of wie dan ook. Het ligt nooit aan de gemeente, het is elke keer een ander die het gedaan heeft. Waarom kunnen er geen concrete afspraken gemaakt worden met de sloper: "Als jullie dit karwei aannemen, zijn jullie hier 100% verantwoordelijk voor. Het is een kunstwerk en moet ook als zodanig behandeld worden". En zet er een prijs voor beschadiging of sloop op (maak er foto's van). Een ongeluk kan altijd gebeuren, en dat moet dan grondig onderzocht worden. Als de sloper er geen schuld aan heeft, oké, jammer. Heeft hij er wel schuld aan, dan schuiven. Misschien dat het helpt. Dat geld kun je dan mooi geven aan de clinic clowns, bijvoorbeeld.