Bijdrager Bo Peters
Locatie 1.:Centrum |111 Binnenstad |Dommelstraat
Onderwerp.: Spoorwegen / Tramwegen |Tramwegen |Trams
De tram uit Geldrop
Reacties
Naam: Frans Gommers
Toen deze stoomtram in gebruik was, was de route; Tramstation - Parklaan - Nachtegaallaan - Bleekstraat - Geldropseweg. De paardentram gebruikte daarvoor een andere route; Nieuwstraat - Rechtestraat - Stratumseind - Geldropseweg.
Naam: Rini Talens
De paardentram had inderdaad een andere route naar Geldrop. Bij het oude postkantoor, op de hoek van Marktstraat en Demer, waar de lijn met een scherpe bocht de Rechtestraat indraaide, liep de wagen vaak uit de rails. Erg was dat niet, haast kende men in die tijd niet zo. De passagiers stapten uit en geholpen door wat omstanders, duwde men die kar weer 'op de rails' letterlijk dus, waarna het weer met 10 km/uur verder sukkelde, sneller dan een voetganger, langzamer dan een fiets! Er waren strenge "veiligheidsregels", bij wangedrag kon de koetsier nl. op staande voet door B&W ontslagen worden. De Stoomtram mocht in de bebouwde kom zelfs niet sneller dan 7.5 km/uur, waarbij er dan ook nog een jongen vooruit moest lopen, zwaaiend met een vlag en schreeuwend: 'De Tram..... de Tram...' mvg. Rini.
Naam: Peter van Swieten
Wat betreft de locatie weet ik niet veel. Wat het personenrijtuig betreft: dit is eentje uit de serie 17-24 gebouwd in de periode 1906-1908 door Allan in Rotterdam. Deze rijtuigen vertoonden veel gelijkenis met de zgn. Goerlitzers van de Gooische Stoomtram. Van deze Gooische rijtuigen is er eentje bewaard gebleven en rijvaardig gerestaureerd bij de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik, namelijk Gooische Stoomtram nummer 22.
Naam: Gerard Strijards
Die laatste opmerking van de heer Van Helvoirt is technisch interessant. Ik nam aan dat de stoomtram reed op een smalspoor. Dat niet aansloot op het net van Staatsspoor. Is dat verbindingsspoor dan een tramspoor, dus op smalspoorbasis, geweest en liep die lijn inderdaad van Eindhoven naar Helmond? Of gaat het hier toch om een staatspoorverbinding? Ik wist helemaal niet dat men ook per stoomtram vanuit Eindhoven naar Helmond kon komen. Wel vanuit Eindhoven naar Reusel, dat is een lijntje dat elders door de stad liep. Ondermeer, heb ik het wel, via de Emmasingel over de Kleine Berg. Of snap ik gewoon de strekking van deze opmerking van de heer Van Helvoirt niet?
Naam: Tini van Rooij
De tram reed op smalspoor, d.w.z. op zgn. Kaap-spoor met een spoorbreedte van 1067mm. Vanuit het tramstation vertrokken 2 lijnen, een naar Geldrop en een naar St. Oedenrode en Reusel waarvan de splitsing op de Parallelweg lag. Op de Dommelstraat lag een verbindingslijntje tussen deze 2 lijnen en dat lijntje is wat Giovanni hierboven bedoelt. Er was geen verbinding met het Staatsspoor. Zie ook afbeelding 30788