Fotonr.: 18770
Bijdrager Peter Vermeulen
Jaar: 1944
Locatie 1.:Centrum |113 De Witte Dame |Philips Complex Emmasingel*
Onderwerp.: Wereldoorlog I en II |Overige WO II

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Afweergeschut?

Beschrijving Een vergroting van de bovenzijde van de Philipsfabrieken op de Emmasingel (detail van foto 18769). Ik vermoed dat op deze foto afweergeschut te zien is. Op de foto van de grote versie 18769 is dit allemaal geretoucheerd. Wie geeft de verklaring?
Geplaatst op 08-02-2009

Reacties

Datum: 09-02-2009
Naam: Ed van der Sande img

In het 2-delige boek De luchtaanvallen op Eindhoven en Philips word het aanbrengen van geschut door de Duitsers uitgebreid besproken. Het geschut was ondergebracht in een zeshoekige bak, de bemanning in aparte barakken. Op 6 plaatsen op het Emmasingel-complex waren flak ofwel Fliegerwabwehr geplaatst. Ook op het S-complex waren geschut en schijnwerpers geplaatst.


Datum: 09-02-2009
Naam: Huub de Mul img

De datering van deze foto is 1942. In dat jaar wordt vanaf mei de Duitse luchtverdediging van Philips op de daken van de hoogste fabrieken geplaatst. Ook op andere plaatsen in de stad komen geschut, schijnwerpers en barakken. Tijdens het bombardement van 6 dec. 1942 wordt deze opstelling weggebombardeerd. Het betreffende gebouw (EE) wordt zwaar beschadigd en wederom getroffen op 30 maart 1943. Pas jaren na de oorlog zal het gebouw hersteld zijn en het trappenhuis waar bovenop het geschut stond een andere uitbouw krijgen.


Datum: 09-02-2009
Naam: Puck Smits img

Kan mij vergissen, maar FLAK is de afkorting van FLUGZEUGABWEHRKANONE en niet fliegerabwehr.
Dat stond inderdaad op het Philips-dak. Later viel bij een bombardement een bom vlak voor het gebouw waar toen nog een ijzeren hek stond. Mij is verteld dat een stuk T-ijzer daarvan werd weggeslingerd en dat zit NU nog in de oude drukkerij op de hoek van de Kleine Berg boven de ingang ... en is nog steeds zichtbaar.


Datum: 09-02-2009
Naam: Ed van der Sande img

Kijk maar eens op wikipedia.org en Duitse taal,  toets in flak en wat komt er uit,  Flugzeug abwehr kanone ook wel Fliegerabwehr genoemd.


Datum: 09-02-2009
Naam: Puck Smits img

Hallo Ed. Zo ben ik weer wat wijzer geworden over die andere vertaling, ik wist dat niet.


Datum: 12-02-2009
Naam: Jan van der Meulen

Naar mijn mening stond FLAK voor: Flieger Luft Abwehr Kanone. Vele manschappen hebben de bediening van de FLAK op de Philips-fabrieken met de dood moeten bekopen. Verschillende werden door de inslaande bommen in de omgeving van de daken geblazen. Bij het bombrdement van 6 cecember 1942 werden stukken spoorrails en veel grind van het spoor op de daken en op de rijweg Vestdijk aangetroffen.


Datum: 11-05-2011
Naam: Johan Vervest img

Mijn vader heeft mij ooit verteld dat tijdens de bombardementen meerdere Duitsers van ellende naar beneden sprongen.


Datum: 03-06-2015
Naam: Pieter Kuipers img

Het verhaal van Johan Vervest ken ik ook via mijn vader. Die woonde destijds in de Toricellistraat. Hij heeft als jongetje van 9 jaar Duitsers brandend naar beneden zien springen. Een beeld dat diepe indruk op hem heeft gemaakt als kind.


Datum: 03-06-2015
Naam: Puck Smits img

Er stond inderdaad afweergeschut op dat dak en wel een 4-loops FLAK-geschut.


Datum: 04-01-2016
Naam: Paul van der Cingel img

Iets over de plaats. Rechts zien we een gedeelte van een terras op de eerste verdieping van een huis op de hoek van de Vrijstraat. De huizen links daarvan staan aan de Emmasingel. Ik denk dat de foto vanuit het gebouw van het Eindhovens Dagblad is genomen. De camera had zo te zien een lens met een lange brandpuntsafstand, telelenzen waren er, dacht ik, nog niet


Datum: 04-01-2016
Naam: Tini van Rooij img

Paul, deze foto is een uitsnede uit foto 18769. Daarop zie je ook van waaruit de foto is gemaakt.


Datum: 04-01-2016
Naam: Paul van der Cingel img

Bedankt Tini.