Bijdrager Jan Wijn
Jaar: 1957
Locatie 1.:Strijp |612 Philipsdorp |De Jonghlaan
Onderwerp.: Evenementen / Festiviteiten / Gebeurtenissen |Wonderland |1957
Wonderland
Beschrijving | De eerste Wonderland in het POC,georganiseerd door het Eindhovens vakantiecomité. Als tienjarige zit ik geheel links wat afwezig te kijken naast voor mij onbekende kinderen. Ik herinner me nog dat je in een straaljager mocht; ook winkeltje spelen of in een postkantoor werken. Gelukkig voor mij waren het meest individuele leerzame bezigheden: ik had altijd een hekel aan geregisseerde groepsspelletjes. |
---|---|
Geplaatst op | 27-12-2008 |
Reacties
Naam: Marijke de Groot-Thijssen
Hoeveel de snoepkaart kostte weet ik niet meer. Beschuit met kaas herinner ik me ook niet. Zal wel te gezond zijn geweest. Wat ik nog wel weet is de penny-wafel, het ijsje (chocotop of limlolly) en de limonade. En ja, je moest wel lang in de rij staan voor b.v. pannenkoeken bakken, op een echte naaimachine naaien maar ook voor knippen en plakken. Jongens zullen wel iets anders opgezocht hebben. Was er ook niet een soort raket of vliegtuig ??
Naam: Ben Brekelmans
De beschuit met kaas herinner ik me ook nog levendig. En dan natuurlijk buiten die gele Harvard van de Koninklijke Luchtmacht. Het posterijen-spel van PTT Post en ja, die pannenkoeken. Er was ooit ook een soort van jeugdcircus dat daar voorstellingen gaf. Van naaien herinner ik me niks.
Naam: Sjef van Eijk
Dagblad de Tijd wijdde op 20 juli 1957 een artikel aan de opening van de eerste Eindhovense versie van Wonderland.
Na den Haag en Amsterdam was nu ook Eindhoven aan de beurt en zou het gebeuren van 20 juli tot 18 augustus geopend zijn. De opening werd verricht door burgemeester van Rooy. De bedenker van Wonderland was een J. van Zuylen. In Eindhoven werd hij gesteund door Philips en ook het Eindhovens Vacantiecomité was bij de uitvoering betrokken. De Stichting Wonderland werd hier voorgezeten door Mr. J.J.M. Eijsbouts uit Waalre.
Als activiteiten werd het volgende genoemd : verkeersemplacement, kinderdierentuin, naaikamer met miniatuur naaimachines (dat jij die niet gezien hebt Ben ?), autorijtesttafel met cabine, rangeeremplacement voor modeltreinen, helikopter, goudsmederij, keuken, geluidsopname studio, fotostudio, radio-atelier waar men kristalontvangers kon bouwen, postkantoor, leeszaal, bioscoopje, stadion etc. Circus Elleboog, een initiatief van Pro Juventute, (een naam die mij persoonlijk meteen aan Ciske de Rat doet denken) verzorgde per dag 6 voorstellingen in een tent waarin per keer 900 toeschouwers konden plaatsnemen.
In 1958 meldt dezelfde krant dat het eerste Eindhovense Wonderland 60.000 bezoekers getrokken had. Men verwacht nu van 26 juli t/m 23 augustus 3000 kinderen per dag. Het aantal stands waar men kon spelen en knutselen werd verdubbeld en het circus wordt nu verzorgd door professionele artiesten. Verder werd er gewerkt aan een Wonderland-lied. Benieuwd of iemand daar de tekst nog van kent !
In 1962 lezen we over de 4e aflevering (werd er een jaar overgeslagen ?) De Nederlandse Spoorwegen zullen een grote blauwe loc op het terrein plaatsen, vliegbasis Eindhoven plaatst een Tigermoth en een Harvard alsmede enkele 'linktrainers'. De PTT richt een compleet postkantoor in met eigen Wonderland-stempel. Philips plaatst een waterbassin van 10 bij 13 meter met een electronisch bediende haven. En dan ook nog een automonteurs-stand van DAF. Men verwachtte per dag 4000 kinderen.