Bijdrager Hans van Melis
Jaar: 1944
Locatie 1.:Stratum |215 Joriskwartier |St Jorislaan
Locatie 2.: Stratum |212 Rochusbuurt |Tuinstraat
Onderwerp.: Wereldoorlog I en II |Bombardementen / Catastrofen |1944 - 19 september
Reacties
Naam: Rini Talens
Die huisjes helemaal rechts staan er nu nog en... in 1937 heette de hele straat nog St. Jorisstaat. Echter, het stukje vanaf de afslag Hoefkestraat, tot aan Geldropseweg, heet tegenwoordig 'Pastoor Dijkmanstraat' en tegenover de Hoefkestraat heeft men een nieuwe verbinding met de Geldropseweg gemaakt en dat stukje, samen met de rest van St. Jorisstraat, heeft nu tegenwoordig St. Jorislaan.
Wat echter onherkenbaar veranderd is, is het kruispunt met de Stratumsedijk (voor de kerk). groet, Rini.
Naam: Wil van Hout
De bedeling was er in de oorlog niet meer, want wij moesten denken dat we het beter hadden. Er kwam de winterhulp voor in de plaats. Met groots opgezette collectes, waar geen mens iets aan gaf. Immers men kreeg dan een speldje, wat tevens inhield, dat je het met die figuren eens was! Dus wie zo'n speldje droeg werd ook genegeerd. Naar ik meen was zo'n speldje lichtgevend! Evenals de verf op lantaarnpalen en andere belangrijke dingen die je in het donker moest onderscheiden. Het was aardsdonker als de zon onder ging. Nu niet voor te stellen met al dat licht.
Naam: Hans van den Hurk
Zou het kunnen dat Rini Talens abuis is want de huisjes aan de rechterkant met straat is de tegenwoordige St.Jorislaan en Tuinstraat waarbij je tegen de achterkant van de Stratumsedijk aankijkt. Met net boven die top van de boom het vroegere Ritahuis en daarna (in de jaren '60) reisbureau Efting.
Naam: Vic van Lijf
De Jorislaan bestond al eind jaren 30 toen Tuindorp gebouwd werd. Maar de naam Joristraat naar Past. Dijkman zal wel midden 50-er jaren geweest zijn. De Odastraat was al klaar in Juni 1938. De koster heette van de Molengraft. En zijn broer was koster in de Fatimaparochie.
Naam: Hans van Melis
In de brochure van Tuindorp van 1937 zie foto 637 was er nog geen sprake van de St. jorisLAAN het geprojecteerde stuk werd toen nog Ceintuurbaan genoemd naar Cuypers-Kooken. Pas later is de St. Jorisstraat doorgetrokken naar het Witte Dorp. Zie verder het eerste commentaar van Rini.
Naam: Vic van Lijf
In het E.D. van 31-5-1967 bericht Jan van Dommelen over 2 platanen op de Stratumsedijk. Op de bijbehorende foto is het reisbureau van Theo Effting nog te zien terwijl de pastorie / jeugdhuis / Clarissenklooster / gemeentelijke bureau Stadhuisbouw / Ritahuis / fietsenopslag (sic transit gloria mundi) al is afgebroken. Dus de opmerking van Hans van de Hurk van 15 jan. 2006 is niet helemaal correct.
Naam: Harry van der Velden
Het betreffende huisje maakt deel uit van twee-onder-een-kap. Mijn vader heeft nog in het rechtse van de 2 gewoond. Heel lang heeft daar ook Willy van de Looy gewoond. Hij kwam oorspronkelijk uit de St. Rochusstraat.
Naam: Frans Bax
De huidige St.Jorislaan was voor de annexatie van Stratum Kerkstraat tot aan de St.Jorisstraat. Daarnaast was er een Hoogstraat (Leenderweg) en Laagstraat(Heezerweg) evenals Wilhelminastraat (nu de korte Geldropseweg). Het is jammer dat ik de oude straatnamenkaart van Stratum, van voor 1920, nog niet heb gevonden?
Naam: Annemieke Taphorn
Oeps wat hebben er weer veel huizen moeten wijken. Mooie foto. Maar kan iemand vertellen wanneer de bunker werd gebouwd. Ik zie hem niet op de foto. Of stond hij meer in de achtertuin van de huizen? De sloop heb ik wel meegemaakt. Ik weet dat wel dat er vroeger de paarden van de mareschause liepen. De kazerne was in de Tuinstraat. Rechterzijde van de foto afgezien. Vooraan richting stoplicht ben ik nog een tijdje naar school geweest. Was een dependance van St Monica school. Zijn daar mogelijk nog foto's van ?
Naam: Henk van de Looy
In de twee huisjes onder een kap woonde vóór Willy van de Looy (dat is mijn oudste broer), zijn tante : Riek van de Looy. Zij was een zus van zijn (en dus ook mijn) vader, die in de St. Rochusstraat woonde. In het linkerhuisje woonde haar broer: Theo van de Looy. Willy was in die tijd hulpkoster in de St. Joriskerk maar werkte bij de gemeente Eindhoven bij ´t archief.
Naam: Wil van Hout
Alles nog een keer op een rijtje. We schrijven 10 Mei 1940. Aanval van de Duitse troepen op het anders zo vredig landje. Op het moment van de inval waren sommige huisvaders al diverse jaren werkloos. Om niet van de honger dood te gaan, werd in de dertige jaren de "steun en Vincentius" in het leven geroepen. Dan konden werklozen met de verstrekte bonnen in de sint Jorislaan een blik met vlees bekomen alsook enkele afgedankte kledingstukken. Hoeveel mensen zouden zich te groot gekend hebben? De z.g. verborgen armoede. Op dat moment ging er een hemel open. Jaren werkloos en vlees van de bedeling, dat was ineens afgelopen. We moeten daar niet te licht over denken. Deze z.g. "brood N.S.B.ers" werden na de oorlog ook als zodanig behandeld. Dan blijkt dat de bij de N.S.B.. aangesloten mensen, een klein gedeelte van de, zelfs werkloze bevolking, vertegenwoordigden. De hongerjaren was voor die mensen voorbij en voor de rest van de bevolking begon de ellende.
Naam: Wil van Hout
Rini, Ik zeg alleen maar iets over de mensonterende situatie in deze straat. Ik hoop dat je het nog eens goed leest. Het was voor de oorlog voor veel gezinnen geen vetpot. Dit wordt anders gemakshalve maar snel vergeten. 60 jaar geleden mag gerust even herhaald worden, ook al hoor je het niet zo graag.