Catharinastraat, Cafetaria
Beschrijving | Met name de mensen die op de Technische School zaten, hebben hier mogelijk leuke herinneringen aan. Er kwamen nogal wat leerlingen, die niet genoeg hadden aan de spullen die de 'bakkersschool' verkocht. |
---|---|
Geplaatst op | 24-10-2005 |
Reacties
Naam: M. Gosselink
Hier bevond zich ook een groentenboer. Ik ben de naam helaas kwijt. Maar fijn om deze foto tegen te komen. Rechts op de foto is volgens mij de achterom van bakker de Groof die op de hoek zat waar nu Piet van Kuijk zit.
Er waren nogal wat bakkers in deze buurt evenals Groentenboeren. Nu hebben we veel kappers.
Overigens de kinderen die aan de kant van het cafetaria woonde moesten in de Stad naar school. Die aan de andere kant moesten van Pastoor Gruyters naar de Heilig Hartschool. Volgens hem was daar de grens waar Gestel begon. Nu wil het voorkomen dat er op de Kleine Berg huizen staan met kadastrale aanduiding Gestel. Wie weet hoe en door wie vroeger de schoolgrenzen werden aangegeven.
Naam: Oud-eindhoven@dse.nl
Groentezaken met de naam Lamers, behoorden destijds al tot een keten. Op de Kleine Berg, had je groenteboer Jansen. Deze familie is uit Gelderland naar Eindhoven gekomen om voor Lamers te gaan werken maar is later onder eigen naam doorgegaan. Op het Stratums Eind heeft o.a. ook een Lamers gezeten.
Naam: Hennie de Groot
Ha die Mieke. Dieje Pestoewr hiette nie Gruijters, mar de Gruijter net as z'n bruur Piet oit den Bosch. (jawel van die winkels). De grenzen van de school waren gelijk aan de parochiegrenzen. Ik heb 't latter mee gemakt, toen we in strijp wonde in de Acaciastraot, da we uurst be de Trudo hurde en latter be Koenraad. Ik zaat toen in de zesde klas en de paoters wouwe men nog op de schoewl in Koenraad hebbe. Moi nie dus. Ik zaat pas 'n jaor op de Trudoschoewl. En die he'k nog afgemakt ok nog ok. ( Zie 't Pollingstraotje Gaslanterrepaole en keinderkupkes.)
Naam: Giovanni van Helvoirt
Netty, jullie woonden in de Martinusstraat, net het hoekje om aan de rechtse kant en jullie Jos zat bij mij op de H. Hartschool. Wellicht hebben jullie nog foto's van jullie straat en/of St. Lambertusstraat. Ik zal het ook eens aan Mevr. v. Gennip vragen, die vanaf de St. Lambertusstraat het eerste huis links woonde. Groeten aan Jos.
Naam: Harrie Lamers
De Groentenboer die in de hal een winkel had, heette Wim Lamers en was getrouwd met Pauline.
Zij woonden in de Martinusstraat in Eindhoven. Wim is geboren in Millingen aan de Rijn. De zoon heeft een winkel gehad in de Willemstraat. Wim kwam uit een groot gezin en meerdere broers hadden een groentenwinkel in Eindhoven. Een van hen was H. Lamers-van Rooy op het Stratumseind langs de gedempte Dommeltak en de Plekhoek.
Naam: Harrie Lamers
Karel Vermeeren heeft 3 leuke boekjes uitgebracht over Eindhoven vroeger en nu. In deel 1 op pagina 53 en 54 staan nog een paar mooie foto's over de nu gedempte Dommel / de Plekhoek en de winkels van Lamers van Rooy en van Dings Slaats. Lamers van Rooy heeft de winkel gehad van medio 1930 t/m 1938, waarna Gerrit Sanders de winkel heeft overgenomen. Sinds een paar jaar is de groente- en fruitwinkel omgebouwd in een cafe, zoals bijna alle panden op Stratumseind. In deel 2 op pagina 142 en 143 staan nog een paar mooie foto's over de Catharinastraat met oa. het cafetaria/ groentehal van Wim Lamers en bakker de Groof. Dien en Wim hadden lang een winkel op de hoek van de Ranonkelstraat / Hortensiastraat. Wim wordt dit jaar 88 jaar maar de naam is Cronenberg.
Misschien heeft Mijnheer de Wit nog een paar leuke fotos van de Fuchsia-, Ranonkel- en Hortensiastraat en kunnen we die met informatie toevoegen.
Naam: Hans van Melis
De Catharinastraat als grens. Parochiegrenzen werden langs kanaal of beekje of over de straat gelegd op de voorgevel van de huizen aan een van de straatzijden. Een voorstel om de grens over de achtergevel te leggen haalde het niet. Voor 1900 vielen de parochiegrenzen samen met de gemeentegrenzen.
Naam: Jeroen Michels
De toegang naast het Vosje was de expeditietoegang van de groentehal van Wim Lamers en niet de achterom van de Groof. De achterom van de Groof was een schuifdeur iets verder naar de hoek Catharinastraat/Kleine Berg.
Als ik in ±1960 's morgens naar school ging, soms samen met Ton Loods of Huub Houet, (Jongensschool St Catharina Don Boscostraat) dan stak ik soms mijn neus tussen de schuifdeur vanwege de heerlijke geur van vers brood. Wat is Eindhoven in beeld .nl toch een leuke website. Jullie horen misschien nog wel meer van mij.
Ik woonde van 1953 tot 1972 in de Catharinastraat 19.
Naam: Henk den Exter
De grens van een parochie wordt niet bepaald door een pastoor maar door het Bisdom, en het KASKI (een stichting die kerkelijke belangen zoals onder andere parochiegrenzen, aantal kerkbezoeken e.d. bijhoud). Vaak waren dit grenzen van oude gemeenten, maar de Parochie van het H. Hart van Jezus is na 1917 opgericht doordat Eindhoven en Gestel tegen elkaar aangroeiden. Er werdt toen druk gebouwd op de Hoogstraat, Gestelsestraat, Edenstraat en Helmerslaan. dus moest er ook een kerk bijkomen. In Eindhoven stonden net na de oorlog op elke kilometer een kerk. De Edenstraat behoort aan de kant van de brandweer toe aan de Catharinaparochie en aan de overzijde hoort bij de parochie van het H.Hart van Jezus.
Naam: Jan Wolfs
Groenteboeren met de naam Lamers komt veel voor. Op foto 3163 (1954) de wielrenner rechts zijn naam is Jo Lamers ook een zoon van een groenteboer, ik geloof aan de Marktstraat.
Naam: René Ronken
Theo, de cafetaria was inderdaad eerst van Jo van Brussel en Marie van Brussel- Ronken (mijn oom en tante). Het heette toen Cafetaria Mariejo. Later is dit Cafe het Vosje geworden. Mijn oom en tante hadden een groothandel in bier (Jupiler), sterke drank en limonade. Het laden en lossen gebeurde bij die 2 grote deuren naast het Vosje en aan de achterkant. Daarvoor is die doorgang uiterst rechts op de foto. Ze woonden in de Catharinastraat ongeveer waar dat DAFje voor de deur staat. Ome Jo was inderdaad regelmatig bij Arie in de kroeg te vinden en moest er ook regelmatig met harde hand door Tante Marie weer uitgehaald worden.
Naam: Marga van Vugt
Als kind, nu 45 jaar geleden, woonden wij op de Hoogstraat 12, en gingen wij op vrijdag frites halen in de friteszaak op de plek waar op deze foto het Vosje zat.
Steeds als ik deze foto zie moet ik denken aan de nacht dat ik in de vroege ochtend thuiskwam, ik woonde in 1977 op de zolder in het witte huis op de hoek. Ik had gewerkt achter de bar van jongerencentrum de Vlucht en het zal rond 03.00 uur 's nachts zijn geweest toen ik alleen fietsend naar huis kwam. Mijn huissleutel had ik in mijn hand, in mijn jaszak. Ik stopte voor de voordeur, en ik wilde net mijn hand uit mijn zak halen, toen er, totaal uit het niets, een fietser naast mij stond. Ik had de man op de fiets nog nooit eerder gezien. De man wilde met me mee naar binnen, zei hij en vertelde me dat hij een pistool in zijn zak had. Ik bleef uiterlijk kalm en stopte mijn hand met mijn huissleutel terug in mijn jaszak en zei dat dat niet kon. Hij bleef aandringen en me bedreigen met zijn pistool, ik wist niet wat te doen. Op dat moment ging de deur van het Vosje open en kwam er een man en vrouw met een herdershond naar buiten. Ik begreep dat dat mijn redding was en zei heel hard dat hij weg moest (in wat andere bewoordingen). Gelukkig hoorden ze wat ik zei en begrepen ze dat ik in de problemen zat. Ze keken naar ons en op dat moment ging de fietser er met vliegende vaart van door...
Dankzij deze mensen kwam ik er met de schrik vanaf. Ik weet niet wie het waren, maar ik ben ze nog altijd dankbaar.
Naam: Marjo Spierings
Er heeft later nog wel een Groenteboer (Theo Lamers) gezeten op het begin van Stratumseind waar later Asia Store heeft gezeten en wat nu alweer een café is. Ik ken ook Nettie Lamers (weet niet van wélke Lamers) en Loes Loots.
Annemieke Piters, ben jij familie van de wijnhandel van de Vestdijk, de zus er van? Kwam jij vroeger niet ook in Happy End met Peer Maas?
Naam: Harry Zeilmaker
In de Catharinastraat, in 1960, heb ik Annie Coopmans gekend. Haar vader had een zaak aldaar met allerlei hulpmiddelen voor de R.K. Kerk. De geestelijkheid en alle parochiebesturen behoorden tot zijn klantenkring. Ik heb gehoord dat deze zaak later overgegaan is op de kunstnijverheid, in een andere plaats.
Naam: Joop Heldoorn-Drouin Australie
Jo Lamers woonde in de Ten Hage Straat, in 1954, toen hij met mij naar Australie ging. Hij is in 1955 naar Nederland teruggegaan. Of hij nu dezelfde, Jo Lamers is die Theo van Hugte beschrijft, dat weet ik niet. Ik zou Jo graag nog eens achterhalen.
Naam: Bert Duizers
Hallo Netty, leuk om via deze weg nog eens iets van je te horen en te zien. Ik woonde tot mijn 12e (1958) in de St Catharinastraat op nr 43, dus 2 of 3 deuren van de fam. Daams (was het 3e huis vanaf 't Vosje). 2 huizen van de fam. Daams (richting Oranjestraat) woonde Marinus, weet je nog? Krabben en krukels op de bakfiets.
Naam: Roelof van Otten
Ik woonde van aug 1961 t/m aug 1972 in het pension van de 3 gezusters Van Hest, St. Catharinastraat 46. Volledig verzorgd voor 128 gulden per maand en in 11 jaar geen verhoging gehad. Een achterkamertje van 2 bij 3,5 meter. Tegenover nr. 46 stonden toen nog een paar lage huisjes (op de foto reeds afgebroken). Daarin was o.a. een leesbibliotheek gevestigd. Toen die werd opgeheven, hebben wij met een aantal pensiongasten de oude voorraad bruin gekafte boeken opgekocht voor 10 cent per stuk. Na lezing verdween alles bij het vuilnis. In 1971 heb ik als werkstudent de Volkstelling gedaan in de St. Catharinastraat, Prins Hendrikstraat en omgeving. Dat was een verschrikkelijke ervaring: veel panden waren al tot kamerverhuurbedrijven omgetoverd en ik trof de schrijnendste armoede-gevallen aan. Men dacht dat ik gemeente-ambtenaar was en wel voor betere huisvesting kon zorgen. De huisbaas van de herenhuizen links op de foto woonde aan het begin van de St. Catharinastraat (ik meen op nr. 3) en hij weigerde op de ponskaarten van de volkstelling zijn inkomen op te geven. Parkeren was nog geen probleem: de fietsen gingen door de steegjes achterom. De koperen deurknop van nr. 46 werd elke vrijdag blinkend gepoetst door Annie van Hest. Afgelopen voorjaar ben ik nog eens wezen kijken en constateerde dat de deurknop nu groen is uitgeslagen. In de Prins Hendrikstraat was een autobus bedrijf, waarvan de bussen in het weekend voor de ramen van ons pension werden geparkeerd. Op het Wilhelminaplein parkeren was te riskant zei de eigenaar. Om de arme hospita's toch aan een fatsoenlijk uitzicht te helpen, hebben wij toen met een aantal kostgangers de touringcars maar eens met een roestige spijker bewerkt. En weg was de parkeeroverlast! En nu een vraag aan alle lezers: droomt u na 40 jaar ook nog regelmatig over uw vroegere woningen? Nou, ik wel: er blijkt dan nog steeds post in de brievenbus te liggen voor diverse oud-bewoners die al jaaaren verhuisd zijn. Daar kun je nachtenlang mee bezig zijn!
Ik hoop nog vaak uw prachtige website te bezoeken. Misschien zijn er nog foto's van de korenvelden in Gestel, Zeelst, Meerveldhoven etc.?
Naam: Netty de Laat-Uijen
Mijn grootouders v.d.Broek, dus ook mijn moeder, woonde voor de oorlog jarenlang op nr. 31, een van deze huisjes? Later heeft een oom er nog gewoond en kwam ik af en toe hier op bezoek. Of zie ik een open plek en zijn die afgebroken?
Ook heb ik nog eens waargenomen in de praktijk van Michels, die iets verderop in de grote huizen woonde. (heilgym en massage in die tijd). Een schoolvriendin woonde aan de linkerkant: Monica Jeurissen, naast Houët meen ik.
Om de hoek in de Smitsstraat was de muziekschool met Gruijthuizen als docent/directeur, waar ik alg. muziekles heb gehad (1954). Bekend terrein dus.
Naam: Jeroen Michels
Beste Netty, wat leuk om mijn naam te treffen in jouw commentaar op de Eindhovense website. Ik ben Jeroen Michels, en ik ben het nakomertje (1951) in het gezin Michels van de Heilgymnastiek. Wij woonden op nummer 19, mijn ouders en mijn vier zussen Marie-Justine, Kitty, Margriet en Els. Ik weet dat mijn vader diverse assistenten in dienst gehad heeft voor zijn praktijk maar ik moet je eerlijk zeggen dat ik me jouw naam niet meer herinner, maar goed ik was toen nog een dreumes. Ook Monica Jeurissen kan ik me herinneren en ook de familie Houet. Met Huub en Martien, de jongste twee van de Houets, heb ik vaak gespeeld. Naast de Jeurissens woonde een familie Stassen. Mevrouw Stassen kwam uit Frankrijk.
Tegenover Jeurissen zat de sociale dienst. Later is dat de Eindhovense Muziekschool geworden.
En nu zijn het dus de appartementen.
Naam: Ad Timmers
Jeroen, de expeditiegang tussen het Vosje en Lamers, was wel degelijk onze gang.
Hier werden de producten, zowel meel als kolen, voor de bakkerij afgeleverd. De schuifdeur die je weleens opende was van de bijbakkerij, waar het brood dat uit de oven kwam, af moest koelen voordat het naar de winkel ging.
Naam: Marjo Spierings
De Lamers van nr. 83 moet natuurlijk zijn Hendrikus en niet Theodorus. Op de Grote Berg staat maar 1 Lamers en dat is Arnoldus die daar in de 20er jaren heeft gewoond. Maar ik kan nergens vinden dat daar een winkel van Lamers zat.
Wel zat er op de Kleine Berg 38 in de 30er jaren Groente en Fruitwinkel van Lamers.
Naam: Marianne van Hasselt-Hurkmans
Ton en Frans Lamers en je had ook nog Theo, die deden de winkel vooraan op het Stratumseind. Een broer is verongelukt bij de opening van de winkel op het Stratumseind. Het was iets met stroom aansluiten. Die tak van Lamers heeft later nog op de Aalsterweg gezeten tegenover Rozenstein. Nettie was ook een dochter. Ik heb Corrie de Bor ook proberen te mailen. Dus graag het goede emailadres.
Naam: Ad Pluijm
Als je voorbij de hoek Kleine / Grote Berg (Hastings) voorbij bent het eerste winkeltje links, daar zat Willie Lamers in 1970. Ik woonde toen in de Bergstraat en nam als ik afgewerkt was nog ooit wat groente of fruit mee voor hem. Tot eind 1972, toen ben ik verhuisd naar Woensel en bij v/d Staak weggegaan.
Naam: Joop Heldoorn In Australie
Lamers van de Ten Hagestraat, later op Stratumseind, had drie zoons Jo, Gerrie en Bennie. De laatste is inderaad door stroom om het leven gekomen. Jo heeft enige tijd een winkel op de Aalsterweg gehad, hij is in 1987 overleden. Ik heb geen nieuws betreffende Gerrie, verschillende zusters wonen in Sterksel geloof ik.
Naam: Claudia Lamers
Leuk om dit te lezen, het gaat een beetje over mijn familie. Wim en Dien Lamers Cronenberg zijn mijn oom en tante. Mijn opa Harrie Lamers had verschijnende groenten zaken, zijn broers zijn later deze kant opgekomen. Wat ik kan herinneren, meen ik dat er een op de Dommelstraat zat, Aalsterweg en een op Stratumseind, waar later zijn werknemer het heeft overgenomen, Sanders. Maar heel veel weet ik er niet van. Mijn vader Ger Lamers is in 1998 overleden.
Naam: Peter van den Brand
Rechts achteraan, het laatste kleinere huis was het huis van mijn grootouders, fam.Janssen. Op de foto is het huis niet meer te zien, het was bij het nemen van deze foto al afgebroken. Achter in het tuintje zag je een fabriek. Naast het huis was het 1e grote huis, ´De Vooruitgang´, een winkel in woningstofferingen. Omdat het in die tijd (eind jaren 40) niet zo gemakkelijk was om een woning te krijgen, hebben mijn ouders nog een aantal jaren bij mijn grootouders ingewoond. De eerste jaren van mijn leven heb ik daar gewoond en we zijn daarna naar Stratum verhuisd.
Naam: paul van der Cingel
Ik heb op bijzondere wijze kennis gemaakt met die groenteboer. Toen ik op een dag langs zijn zaak liep meende hij te zien dat ik iets uit en kist meenam en kwam woedend naar buiten. Hij pakte een tomaat uit een kist en met een worp waar ze in honkbal voor applaudisseren spatte het projectiel in mijn knieholte uiteen, maar dat was nog niet genoeg. Toen ik naar de Smitsstraat vluchtte, achtervolgde hij me nog en dreef mij het portiek in van het eerste huis aan de rechterkant, hij hief zijn hand op om mij een klap te geven, maar bedacht zich bijtijds. Voor de verandering was ik deze keer wel onschuldig aan het mij ten laste gelegde.