Bijdrager Wil van Hout
Jaar: 1955
Locatie 1.:Gestel |712 Oude Spoorbaan |Palingstraat
Onderwerp.: Bedrijven / Industrie |Overige Bedrijven / Industrie |Capax / ESGEE
Reacties
Naam: Wil van Hout
Voor alle duidelijkheid de fabriek heette toen nog ESGEE. Dat was een afkorting van de namen der oprichters. J.G. Simmers en H.A.J. van Glabbeek. Op de foto staan enkele mij bekende Woenselsen. Piet Huggers. Lucien van Hout. De Rooy van het Spar-winkeltje in de Schoolstraat. Boven uit het raam. Weet je nog Hans! Frans van Kleef. Dat zijn de namen die ik herken.
Naam: Hennie de Groot
Hee, Wil, rechtsonder, dat meisje met die lichte jas en donker haar, is Ria van Pelt. Ze woonde precies tegenover de Esgee, of zoals wij zeiden: 't febriekske. Van het witte huis hier achter op de foto heb ik nog een foto waarop het huis alleen staat. Dat werd bewoond door de fam. Boogers, de opa en oma van Ria van Pelt. Die man in het midden, naast het meisje, lijkt Jan van Bree wel, van 't Bakkertje naast de Esgee.
Naam: Wil van Hout
Ik weet het e.e.a. omdat mijn broer erop staat. Hij was de eerste werknemer. Vervolgens ken ik Piet. Hij is recentelijk (10 jaar geleden) in het nieuws geweest omdat hij zijn vrouw, die een ernstige ziekte heeft, verzorgt in het bejaardehuis bij de Petruskerk. Frans woonde in het Hemelrijken. Mijn broer vertelde mij dat er eerst Emco (leder) in gezeten had en dat erachter een boomgaard was met heerlijk fruit.
Naam: Hennie de Groot
Nou, dat van die leerfabriek klopt. Het halve Palingstraatje heeft daar gewerkt, maar ik kan me niet herinneren dat het Emco heette. Het was wel eigendom van de fam. Van Lier van de Hoogstraat, dat grote witte huis voor de overweg (staat er nu nog). En die fruittuin was van bakker Van Kimmenade die op de hoek van de Palingstraat/Hoogstraat woonde. Je moet nu eens gaan kijken in die tuin. Het heet nu de vergeten tuin. Wordt onderhouden door stichting veldwerk. www.veldwerk.nl. Fantastisch wat die mensen doen, ze zetten zich in voor behoud van die tuin en voor behoud van de nog bestaande arbeiderswoningen in oude staat. Ga maar eens kijken een keer. Zeker een aanrader: Gestels hoogtij in maart.
Naam: Hennie de Groot
Even nagevraagd bij m'n broer Arie de Groot. Die heeft nog bij de leerfabriek gewerkt. De fabriek heette Licota en dus NIET Emco. En het fabriekske was inderdaad eigendom van de fam. Van Lier. Een zoon van fam. Van Lier (Tijn) heeft nog een café in de Antwerpenlaan in Woensel.
Naam: Wil van Hout
Ik kan het niet meer vragen, want mijn broer is vorig jaar overleden. Maar gezien de diverse lederwarenwinkels in Eindhoven en elders in het land! Maar hij vertelde mij ook dat er geen schonegrondverklaring zou kunnen worden afgegeven. Dan zou ik er ook geen familie van willen zijn. Maar maak je niet ongerust want de mooiste orchideeën groeien in de verontreinigde grond. Ik heb ze zelfs gevonden bij het schoonmaken van een plaats waar jaren olie en andere troep gewoon werden geloosd.
Naam: Wil van Hout
Even iets recht zetten. De zittende persoon links in de middelste rij is Van Rooij. De bovenste ken ik niet, maar de man met de fles 3e van rechts midden, moet Albert Voigt zijn. In de Palingstraat moet iedereen hem gekend hebben! Zijn naam schiet mij opeens te binnen.
Naam: Henri Serton
Wil, als je de dame met de bril en de linker haarscheiding die in het midden bovenaan staat bedoelt, dan is dat niet Annie van Geffen. Het is Nel Wijnen, mijn moeder toen ze 21 jaar was. Ik herkende haar meteen toen ik deze foto gisterenavond voor de eerste keer zag. Ze heeft altijd haar haar lang en met een linker scheiding gedragen. Ook de bril klopt. Ik heb haar vandaag de foto laten zien en ze herkende zichzelf. Ik ben nieuwsgierig waarom jij denkt dat het Annie van Geffen is. Misschien je heb nog meer foto's van ESGEE? :-)
Naam: Jan van den Bogaert
Na de ambachtsschool was mijn eerste baantje bij ESGEE. Ik heb van augustus 1953 tot maart 1954 meegedraaid in de productie van autokachels en voetpedaalregelaars voor naaimachines. Het op maat maken van de contactpennen die via een messing strip een weerstand moeten overbruggen was precisiewerk. Dat werd goed voorgedaan door Lucien. In de productieruimte heerste een goede stemming en Mia van Pelt was regelmatig met haar collegaatjes de topsongs van toen aan het zingen. Toen ik er was heb ik tot in den treure moeten luisteren naar "Nou tot ziens mijn lieve jongen" van Max van Praag. Ik ben de naam kwijt, maar een van de dames is vertrokken naar Swansea in Wales. Mijn eigen directe collega's die ik ook kende uit Stratum waar ik woonde waren (Wielrenner) van Grinsven (van de boeken), Jan van Emden, Piet Valk. In maart 1954 ben ik vertrokken naar technische groothandel Hurkmans aan de Paradijslaan (naast de Waag).