Bijdrager Jan Weijers
Jaar: 1942
Locatie 1.:Centrum |113 De Witte Dame |Philips Complex Emmasingel*
Onderwerp.: Wereldoorlog I en II |Bombardementen / Catastrofen |1942 - 6 december
Bombardement Philips-fabriek door de RAF
Beschrijving | Foto van de schade die op 6 december 1942 werd toegebracht aan de Philips-fabrieken door de Engelse Royal Air Force (RAF). De RAF bombardeerde de Philips-fabrieken omdat Philips (onder Duitse leiding) voor de Duitse bezetter produceerde. De Engelsen bombardeerden bewust op een zondag om mensenlevens te sparen. Toch vielen er nog zo'n 150 doden in de straten rondom de fabrieken. Van de 93 Engelse bommenwerpers die aan de raid meededen, kwamen er 14 niet terug in Engeland. De productie in de Philips-fabrieken kwam pas na circa zes maanden weer volledig op gang. Wie weet welk onderdeel van de Philips-fabriek dit is? Zie (enigszins vaag) de schoorsteen met "Philips" erop, rechts. Voor nog enkele foto's van dit bombardement KLIK HIER |
---|---|
Geplaatst op | 11-08-2007 |
Email bijdrager |
Reacties
Naam: A.J. van Lingen, Nistelrode
De mededeling dat de Engelsen bewust op een zondag bombardeerden om levens te sparen, is niet juist. Uit de in het National Archives in Londen berustende documenten blijkt, dat de aanval was gepland op donderdag 3 december 1942. De bommenwerpers stonden reeds startklaar, maar de operatie werd 24 uur uitgesteld vanwege het zeer slechte weer. Maar ook die vrijdag waren de weersomstandigheden zodanig, dat opnieuw moest worden uitgesteld.
<<< graag je emailadres doorgeven (Peter) >>>
Naam: Joop Heldoorn
Het bombardement van 6 december 1942 werd uitgevoerd in vier onderbroken luchtaanvallen. Mijn ouders hadden toentertijd een huis in de Draaiboomstraat, waar wij woonden. In de eerste aanval viel een bom in de Draaiboomstraat tussen de huizen van Sipman in de Iepenlaan en melkboer Smit in het huis erachter. Aangezien mijn zusje en ik te voet op weg waren naar een tante in de Mathildelaan, ging mijn moeder direct naar ons zoeken. Mijn vader was een kaartje leggen bij de Bijenkorf op de Markt. Halverwege de Glaslaan hadden mensen ons gezien en binnengehaald. Achter dat huis viel een bom op een huis in de De Jonghlaan tegenover de Philipsschool. Ook werden twee huizen gebombardeerd in de Mathildelaan, waar mijn zusje en ik hoogstwaarschijnlijk geweest zouden zijn als onze wandeling niet onderbroken was. Toen het signaal veilig werd gegeven, lieten onze redders ons naar buiten gaan. Het eerste dat ik zag, was dat de bedrijfsschool helemaal in lichterlaaie stond.
Naam: Jan van Berlo
Misschien interessant om te lezen: De aanvalsmacht (operatie Oyster) begon om half twaalf te starten met 93 toestellen, 36 Bostons in formaties van 6 daarna 47 Ventura's, 10 Mosquito's. Zij zouden in successie aanvallen. De eerste twee golven (met twee minuten tussenruimte) met brisantbommen, vier minuten later de Ventura's met brand(fosfor)bommen. 14 van de 93 toestellen zijn neergestort, 53 keerden met schade terug. Overgenomen uit het boek Luchtgevaar van A. Korthals Altes.
Naam: Frans Pieper
Jan Wolfs, dat vliegtuig zat in het kantoor waar mijn vader normaal werkte. Joop Heldoorn, mijn broer Jan en ik waren die zondagmorgen naar de zondagsschool in de NH-kerk in de Schootsestraat geweest. Wij woonden in de Kerkakkerstraat en waren onderweg naar huis toen het bombardement begon. Van de schrik liepen wij vanaf de Schootsestraat niet de Strijpsestraat op naar huis, maar we holden de Frederiklaan in. Ongeveer tegenover de bedrijfsschool zat een groentenboer. Die mensen hebben ons toen van de straat geplukt. Op de bedrijfsschool stonden schijnwerpers en, geloof ik, ook luchtafweergeschut. De school stond in brand en de Duitsers sprongen van het dak. Ik hoop dat mijn herinnering helemaal juist is wat die Duitsers betreft, want als iets brandend naar beneden komt, kan het ook materieel zijn.
Naam: Johan Vervest
Mijn vader (hij is geboren 1909) heeft altijd gesproken over Duitsers die tijdens een bombardement van een gebouw naar beneden sprongen. Ik heb altijd gedacht dat dit een pand aan de Emmasingel betrof. Zou uit de hier geplaatste reacties best wel eens de Kastanjelaan geweest kunnen zijn.
Naam: Pieter Kuipers
Dag Johan, identiek verhaal dat mijn wijlen vader mij vertelde. Hij woonde destijds aan de Toricellistraat en heeft alles ook gezien als jongen van 11. Het had diepe indruk op hem gemaakt. Een film op Youtube laat bombardement goed zien. Zoek op "RAF raid Holland in Dayllght". Helaas kan ik hier de link niet kopiëren.