Fotonr.: 12808
Bijdrager Jos Jansen
Jaar: 1968
Locatie 1.:Centrum |112 De Bergen |Hoogstraat

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Kruising Hoogstraat, Kleine Berg, Catharinastraat

Beschrijving Op de hoek het toen al leeg staande karakteristieke pand van De Gruijter, daarnaast het oude huisje van Elbers en nog een aantal andere winkels waarvan ik me alleen de beddenzaak van Van Mil nog herinner. Op de voorgrond rechts de bakkerij van Anton de Groof.
Geplaatst op 06-08-2007
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 06-08-2007
Naam: Peter Vermeulen

Ik heb nooit geweten dat er zo'n klok op de gevel van De Gruyter aanwezig was.
Het huisje van Elbers op Hoogstraat 6 heeft Jos apart gefotografeerd. De brommer stond er toen nog. (zie foto 12762)


Datum: 06-08-2007
Naam: Peer Retera img

Na het pand van De Gruyter zat in, ik dacht het derde pand (witte lagere huisje) de familie Der Kinderen. Ik heb met Carla der Kinderen op de Havo-top gezeten, Vijfkamplaan. Ik weet even niet meer wat voor zaak ze hadden.


Datum: 06-08-2007
Naam: Henk Mariën img

Op nummer 12a zat de familie Peeters met een tabakswarenwinkel. Direct daarnaast zat de familie van Mill met een beddenzaak. Ik spreek over de jaren 50-60.


Datum: 07-08-2007
Naam: Lies van Berlo-Kosterman img

Der Kinderen was een meubelzaak. Verder Jeschar antiquair, bovenwoning. Ook in dit rijtje Thomassen, kousenwinkel, al in de jaren 30/40. Ik weet niet meer precies de volgorde van die zaken. En beddenzaak van Mil zat op de hoek van de Willem de Zwijgerstraat. Ik meen dat in dat pand van Elbers ook eens een kralenwinkeltje zat.


Datum: 07-08-2007
Naam: Frank Zuylen img

Ergens in dit rijtje was de kantoorboekhandel Van de Molengraft gevestigd. Op zeker moment is die verhuisd naar de Aalsterweg.


Datum: 07-08-2007
Naam: Giovqanni van Helvoirt img

Er zit nog een pandje tussen Peer, nl. een bloemenwinkeltje dat je niet ziet omdat na het tweede pand vanaf De Gruyter de panden wat naar achteren staan. Nu dacht ik ook dat in het witte pand de fam. Heijneman zat met een kledingzaak. Of is het de volgende winkel, dat kan ook.


Datum: 07-08-2007
Naam: Anne Troost img

Klopt het bloemenwinkeltje van de heer Ekstein. Zat meteen na de Gruyter van hier af.


Datum: 08-08-2007
Naam: Ad Timmers img

In het witte lage pand woont nog steeds de familie Der Kinderen. Daarnaast, in het pand met de regenpijp tegen de zijmuur, woonde de fam. Heineman beneden. In de bovenwoning nr 10a hebben wij verschillende jaren gewoond, omdat Kleine Berg 78 en 80 onbewoonbaar verklaard waren (zie het witte plaatje op de gevel van onze bakkerij).


Datum: 08-08-2007
Naam: Lies van Berlo-Kosterman img

Het kralenwinkeltje was naast het pand van Der Kinderen, het hoorde ook bij hun pand. Ik kan me niet meer voorstellen wat het eigenlijk was, een poort of garage. Ik meende dat Heineman kousen en sokken overgenomen had van het echtpaar Thomassen. Anne, het was niet meteen naast de Gruyter, ietsje verderop.


Datum: 08-08-2007
Naam: Anne Troost img

Klopt Lies, dat komt omdat Ekstein in een hoekje zat en het pand van De Gruyter uitsteekt. Maar het pand sigarenwinkel(?) steekt ook uit en Ekstein zat tussen dat pand en het witte huisje. Had zo'n ouderwetse markies boven hat pandje om de bloemen te beschermen. Er is een foto van dat stuk maar dan van de andere kant genomen, zal hem eens opzoeken bij Atlantis.


Datum: 09-08-2007
Naam: Thérèse Sauter-Roijers

Moet het niet zijn hoek Hoogstraat, Kleine Berg, Willem de Zwijgerstraat? De Catharinastraat begint toch verder rechts de straat in? Of is het meteen om de hoek al Catharinastraat? Op de plattegronden van Eindhoven word ik niet veel wijzer.


Datum: 12-08-2007
Naam: Lies van Berlo-Kosterman img

Op de Kleine Berg (geen Hoogstraat) 74a Hugo Jonkers, boekhandel en kleine bibliotheek, verhuisd naar nieuwbouw (vroeger de Maasbode afgebroken) naar nr 76 in de jaren 60/70 daarna naar het Woensels winkelcentrum.
In die nieuwbouw nr 76 was beneden een grote bibliotheek en boven een antiquariaat (kan ook andersom zijn).


Datum: 12-08-2007
Naam: Frank Zuylen img

Ik ben er zeker van dat Van de Molengraft in het begin van de vijftiger jaren alleen nog een kantoorboekhandel was. Martien heeft op de lagere school (de H. Hart jongensschool aan de Ploegstraat) van 1950 tot 1956 bij mij in de klas gezeten. Ik heb enkele klassenfoto's waar hij op staat. In mijn herinnering heb ik daar tijdens de opheffingsuitverkoop nog twee potjes inkt voor mijn vulpen gekocht.


Datum: 09-01-2008
Naam: Josje van de Molengraft img

De kousenwinkel was van Jan Heineman. De familie Thomassen woonde iets verder, in het 'achterhuis'. Op 12a woonde de familie Van de Molengraft tot 1953. In dat jaar verhuisde de familie naar Aalsterweg 106, maar bleef de kantoorboekhandel nog wel aan de Hoogstraat. Lange tijd was ook het volgende winkelpand in gebruik door kantoorboekhandel Van de Molengraft. Dat is het pand waar mevrouw Thomassen woonde in het achtergedeelte. In de oorlogsjaren was er nog wel een bibliotheek, maar later niet meer. Ik weet niet precies in welke jaar mijn ouders de bibliotheek van de hand hebben gedaan.
Josje stuur je ons nog wel even je emailadres? Alvast bedankt (Tini)


Datum: 10-01-2008
Naam: Annemieke Taphorn img

Hallo Josje, in de oorlogsjaren werkte Jo Brinkman bij familie Van de Molengraft en heeft daaruit de miniwoordenboekjes Engels geleerd. Samen met mijn moeder kwamen zij ook bij V.d. Molengraft thuis, in de Gestelsestraat.


Datum: 04-10-2011
Naam: An de Groof img

De volgorde vanaf De Gruyter: woonhuis Elbers, woonhuis Van Kuyk, pand Der Kinderen (n 't hoekje heeft Ekstein gezeten maar ook de Kralerie), pand Heijeneman kousen en sokkenwinkel en woonhuis en bovenwoning waar familie Timmers woonde. Daarnaast een sigarenzaak, dacht met de naam Peters en antiekhandel Jeschar. Daarnaast beddenzaak Van Mill. Maar op de foto staat volgens mij nog het huis van de familie Sanders met kruidenierswaren en dan mevrouw Smits met slijterij.


Datum: 27-06-2019
Naam: Paul van der Cingel img

Rond 1950 kwam er een nieuw schrijfgereedschap, de balpen of ballpoint. Ik was er meteen bij en kocht er een, een groene, bij Van de Molengraft. Op school werd ik er om uitgelachen, ze vonden het maar niks en ze hadden een beetje gelijk. Het schrijven ermee ging wat stroef en je kreeg geen mooie vloeiende lijn. De inkttoevoer naar het kogeltje was zeer onregelmatig, en dat leverde een schriftbeeld op dat iets had van stippellijntjes.