Bijdrager Joep Sauter
Jaar: 2009
Locatie 1.:Centrum |112 De Bergen |Hoogstraat
Locatie 2.: Centrum |112 De Bergen |St Catharinastraat
Hoogstraat, hoek St. Catharinastraat.
Beschrijving | Links onder de toegang tot de onderdoorgang met het achterliggend plein aan dat nu Rundgraaf heet. Het hoekpand recht vooruit is in de plaats gekomen van het pand van de Gruyter. Daarnaast hebben nog enkele panden de sloopwoede kunnen overleven. Kijk ook eens naar foto 1094. Oorspronkelijke foto vervangen op 24-4-2009. |
---|---|
Geplaatst op | 21-08-2005 |
Reacties
Naam: Jeroen Michels
Zoals het pandje in de hoogstraat waar Jan Heijnenman lingerie en dameskousen verkocht. Nog net zichtbaar boven de bus op de foto.
De Rungraaf verwijst naar een watertje bij het Beatrixkanaal. En het is Rungraaf!
===Wees niet te zeker van een naam. Er waren veel gegraven watertjes.===
Naam: Henk den Exter
Naast Jan Heijnenman zat/zit de familie L. der Kinderen, vroeger met een stoffeerderij van meubels. Nu hebben ze de winkel verhuurd aan een Griekse specialiteiten winkel, ze wonen er zelf nog steeds boven. Op de hoek waar Arie van Mil zit (de beddenspecialist) stond nog een zelfde pandje waar het smalle kantoorgebouw is komen te staan (op elk hoekje en kleinste gaatje in Eindhoven moet toch iets komen te staan) In dat pandje zat een winkel van de Fam. Sanders. Deze familie heeft de panden op de hoek van de Gestelsestraat en de Ploegstraat gebouwd, een slagerij, een drogist en in de Gestelsestraat een woonhuis, waar lang 3 vrijgezelle dochters van Dhr. Sanders hebben gewoond. Piet Sanders de zoon heeft de slagerij gehad en is na enkele jaren naar Nieuw Zeeland geëmigreerd. Daarna heeft er een slager uit noord Limburg er in gezeten tot 1-1-1954 en daarna hebben mijn ouders daar een slagerij gehad tot 1969. Om daarna in het zelfde pand een fabriekje te beginnen in kant en klaar maaltijden, zoals saté, nasi en bami. De firma PADEX, (P)etrus (A)ntonius (d)en (Ex)ter.
Naam: Ad van den Heuvel
Klopt Lies, het moet zijn Willem de Zwijgerstraat en niet Mecklenburgstraat, die lag in het verlengde van de Willem de Zwijgerstraat. In de Willem de Zwijgerstraat bevond zich ook de slijterij van de Fam.Giesbers (70er jaren), zijn broer had op de Grote Berg cafe "de Karsseboom".Heb bij beide sterke drank ,fris en bier bezorgd via de firma Winters.
Naam: Rob van der Linden
Mijn excuus, het is inderdaad Hoek St Catharinastraat-Hoogstraat. Een beetje misleidend, dat wel, omdat de Willem de Zwijgerstraat daar 'optisch' wel begint :-)
De slijterij in de Willem de Zwijgerstraat heette Gommers. Mevouw Gommers is inderdaad, ik denk dat het in de jaren '80 was, tegen sluitingstijd doodgeschoten door een overvaller aan wie ze weigerde de dagopbrenst te geven. Een drama!
Naam: An de Groof
Jan Giesbers was al uit het pand aan de Willem de Zwijgerstraat en de zaak verhuist naar Winkelcentrum Woensel. Volgens mij is mijnheer Gommers doodgeschoten en is zijn vrouw kort daaarop overleden aan een ongeneeslijke ziekte. De dader was een notariszoon uit een van de dorpen zuidelijk van Eindhoven
Naam: Rob van der Linden
An,
Het was juist andersom, mevrouw Gommers is vermoord, haar man is inderdaad niet heel veel later overleden. Ik denk dat hij o.a. aan het verdriet gestorven is. Hij was er slecht aan toe na de gebeurtenis en had er geen zin meer in. Niet zo verwonderlijk.
Naam: Rini Talens
Historisch gezien kwamen vanuit de stad Eindhoven de straten De Kleine Berg en De Groote Berg te samen en vormden De Hoogstraat, van waaruit meteen daarna rechts De Laagstraat afsloeg. Die Laagstraat sloeg overigens ook weer vrij vlug daarna linksaf, om dan parallel lopende langs de Gender zijn naam waar te maken als ‘LAAG”straat. De Laagstraat vormde nl. historisch de scheidslijn tussen A: De weiden voor de koeien met de Gestelse lage natte broeklanden langs de Gender voor het hooi (voor zover ze niet te nat waren, dan was het een zooi) en B: De akkers voor het graan met uiteindelijk de Gestelse lintbebouwing (de boerderijen e.d.) langs de Hoogstraat zelf (letterlijk hoog en droog). Tot zover is het dus nog simpel: De fotograaf staat dan op de Grote Berg en ziet waar de Kleine Berg samenkomt en waarvandaan meteen de Hoogstraat en de Laagstraat beginnen. Maar dan komt de aanleg van de Catharinastraat. Die laat men dan beginnen waar de Laagstraat linksafsloeg, maar ... op oude kaarten zie je dat die aanvankelijk eerst nog een klein bochtje naar rechts maakte om weer aan de Eindhovense kant van de Rungraaf te komen. Het verdedigingsgrachtje De Rungraaf vormde nl. sinds 1232 een grens tussen Gestel en de nieuwe stad Eindhoven en Gestel had helemaal geen behoefte aan de Catharinastraat. Op een militaire kaart uit 1842 lopen het begin van de Laagstraat en de Catharinastraat zelfs even parallel, omdat de militairen niemand voor het hoofd wilde stoten, want kennelijk was daar gemeentelijk nog onenigheid over. Al vlug wordt echter de bovenloop van de Laagstraat verdrongen door de rechtgetrokken Catharinastraat. Zodat de fotograaf dan staat op de Grote Berg en ziet waar de Kleine Berg samenkomt en waarvandaan meteen de Hoogstraat en de Catharinastraat beginnen. In 1937 is het begin van de Laagstraat helemaal verdwenen door de komst van de Mecklenburgstraat en de Julianastraat. Na 1960 heeft men de Edenstraat doorgetrokken naar de Mauritsstraat, waarna men de start van Catharinastraat (dat kleine stukje wat nog over was) ineens Willem De Zwijgerstraat is gaan noemen, zodat onze fotograaf dan ineens staat op de Grote Berg en ziet waar de Kleine Berg samenkomt en waarvandaan meteen de Hoogstraat en de Willem De Zwijgerstraat zijn begonnen.