EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

12727

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

722 Blaarthem

Straat:

Hoogstraat

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Tabaksindustrie

Onderwerp 3.:

Kerssemakers, Rath & Co / KeRaCo

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Keraco

Beschrijving

Aan de Hoogstraat in Gestel, net voorbij de kruising met de Genneperweg (nu Franz Leharplein) stond de sigarenfabriek van Kerssemakers, Rath & Co, afgekort Keraco. Hier werden sigaren geproduceerd van o.a. het merk Peter Paul Rubens, uiteraard genoemd naar de beroemde Brabantse schilder. Zijn portret stond prominent op de sigarenbandjes van het bedrijf. Andere merken van Keraco waren Neerland's Helden, Oost West Puik Best en La Visa.
Het bedrijf heeft slechts 34 jaar bestaan, van 1898 tot 1932. Nadat het bedrijf failliet ging heeft het fabrieksgebouw nog een aantal jaren dienstgedaan als kazerne, onder meer tijdens de mobilisatie van 1939.
Op de voorgrond zien we de Hoogstraat, achter de fabriek langs loopt de Laagstraat en het straatje rechts kennen we nu als de Brahmslaan.
Rechtsonder in de hoek staat het legendarische café De Zwaan, dat veel beter bekend was en is onder de naam Bal(thasar) van Gennip.


Geplaatst op

31-10-2022

Reacties:

Datum: 01-11-2022
Naam: Jan Wijn  
img

Opvallend achter die kleine arbeiderswoningen hun grote (hof) moestuin. Zelfvoorziening was toen noodzaak naast het lage loon van sigarenmaker.


Datum: 02-11-2022
Naam: Martin Swinkels  
img

Heeft in dit fabrieksgebouw later ook een onderdeel gezeten van de sigarenafdeling van Mignot & De Block, genaamd PMB (Patent Machine Bouw)?